TEKST: Bonjour.ba/PR

DATUM OBJAVE: 7.11.2023.

“Merlot je poput Marilyn Monroe – pun, mekan i neodoljiv” – Robert Mondavi.


Sorta koja se naziva vinom “kameleon” jer ima sposobnost da poprimi nove karakteristike u zavisnosti od toga gdje se vinova loza uzgaja. Svakog 07.11. se obilježava Internacionalni dan Merlot-a, a tim Fina Vina nam donosi nešto više o ovoj sorti.


Iz koje regije nam dolazi Merlot?

Merlot je popularna sorta crvenog vina koja potiče iz Francuske, a postala je omiljena širom svijeta zbog svoje mekoće, punoće i voćnih aroma. 
Vino proizvedeno od ovog tamnog grožđa jedna je od glavnih sorti koje se uzgajaju i potiču iz regije Bordeaux u Francuskoj. Sorta se danas uzgaja i širom svijeta, uključujući Francusku, Italiju, SAD, Čile, Argentinu i mnoge druge vinogradske regije.




Značenje imena Merlot?

Legenda kaže da je grožđe Merlot dobilo ime po autohtonoj ptici kos koji je viđen kako se hrani zrelim grožđem. Francuska riječ za malog kosa je “Merle” , tako da se čini da definitivno postoji veza između ptice i grožđa.


Koje su karakteristike i kakav im je okus?

Merlot će u čaši donijeti široku lepezu okusa. Budući da je “kameleon” vino ono upija samo najbolje iz svog okruženja. Obično ima bogate voćne arome, uključujući trešnju, malinu, šljivu, crnu ribizlu, borovnicu, a unutar ovih slojeva možete očekivati i zemljane note paprika, komorača, duhana, vanilije i čokolade.




Na kojoj temperaturi ga poslužujemo?

Idealna temperatura serviranja je obično između 16 i 18 stepeni Celzijusa. Kao opće pravilo, samo 15 minuta u frižideru trebalo bi da učini trik i vaš Merlot će biti spreman za serviranje i uživanje. Ovo je dovoljno toplo da se istaknu voćne arome i mekoća vina, ali ne previše toplo da alkohol bude dominantan.


Uz koju hranu se preporučuje?

Jedan od razloga zbog kojeg ljudi vole Merlot je njegova svestranost. Najčešće se uparuje sa crvenim mesom, piletinom, pastama i sirevima. Neočekivano dobro se slaže i sa morskim plodovima, pa iskoristite priliku da idealan Merlot poslužite sa lososom i školjkama kao što su škampi.
Savjet Finih Vina – Merlot uskladite sa hranom koja ima isti intenzitet okusa kao i vino koje pijete. 




Koja vina preporučujete iz vašeg asortimana?

Naša preporuka za idealan 100% Merlot su vina vinarija Edi Simčič, Majan Simčič, Movia i Ščurek, dok se također ova sorta koristi i u cuvee-ima koja možete naći u našoj ponudi. Merlot možete pronaći na našoj službenoj stranici Fina Vina ili u svim bolje opremljenim restoranima, vinotekama i shopovima, poput Šamon promet, Vinoteka Mostar i Neco Trade Supply.

Kako bi proslavili Internacionalni dan Merlota, potrebna vam je i posebna Riedel vrhunska čaša upravo namijenjena za ovu sortu.




Sretan Internacionalni dan Merlot-a. Cheers!


* * *
Foto: PR


Bonjour

Samo dva sata od Sarajeva: Restoran skriven u šumi zbog kojeg vrijedi krenuti na izlet

TEKST: Dragana Rauš

Samo dva sata od Sarajeva: Restoran skriven u šumi zbog kojeg vrijedi krenuti na izlet Samo dva sata od Sarajeva: Restoran skriven u šumi zbog kojeg vrijedi krenuti na izlet

U Planjama, duboko u stogodišnjoj šumi, imate osjećaj kao da ste zakoračili u sasvim drugi svijet. Uz šum rijeke i miris drveća, boravak ovdje donosi mir i ugodu kakvu je teško pronaći u gradu.

mlinIdealno mjesto za odmor, mir i tišinu, u srcu prirode…🍃🍃 #restoran #restoranmlin #bosna #oazam
 

 

Restoran Mlin ima svoju mikroklimu: prirodni hlad, svjež zrak i tišinu koju prekida samo zvuk vode. Umjesto betona i klima-uređaja, terasa vam pruža pogled na zelenu oazu i osjećaj da ste daleko od svega, iako ste samo dva sata vožnje od Sarajeva.

 

mlinDoživite ukuse tradicije u srcu Tešnja – restoran Mlin vas čeka s domaćim specijalitetima i neza (1)-1

 

Gosti na Google-u ga opisuju kao “mjesto zbog kojeg vrijedi sjesti u auto i doći”, “savršeno utočište za vruće i sparne dane” i “ambijent koji je magičan i opuštajući”.

 

mlin☺️☺️
 


Atmosfera je mirna i posebno će vam prijati ako volite domaću kafu i miris hljeba koji upravo izlazi iz peći, a ako vam se posreći, velika je šansa da ćete vidjeti srnu, šumskog zeca ili vjevericu, što će vaš doživljaj učiniti još posebnijim.

 

mlinDoživite ukuse tradicije u srcu Tešnja – restoran Mlin vas čeka s domaćim specijalitetima i neza
 

Šta obavezno probati?

Specijaliteti pod sačem: teletina ili jagnjetina koja se raspada pod viljuškom. Ili riba iz vlastitog ribnjaka, koju ovdje sami love i pripremaju na žaru ili prženu. Porcije su, kako kažu gosti, “velikodušne, taman onako kako se očekuje u ovom dijelu Evrope”, a uz njih stižu domaći hljeb i hladno lokalno pivo.
 

Bilo da dolazite s porodicom, prijateljima ili u dvoje, ovo je lokacija zbog koje zaboravite gledati na sat. Parking je prostran, put je lagan i dobro označen, a Google Maps vas vodi pravo do ulaza.
 

Bonus ideja za put: Spojite uživanje u prirodi s malo istorije. Svratite do Vranduk tvrđave ili se izgubite u kamenim ulicama starog Tešnja. To je ona vrsta pauze zbog koje putovanje postane jednako posebno kao i odredište.

 

Foto: @restoranmlin


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!