TEKST: Bonjour.ba/PR
DATUM OBJAVE: 7.11.2023.
“Merlot je poput Marilyn Monroe – pun, mekan i neodoljiv” – Robert Mondavi.
Sorta koja se naziva vinom “kameleon” jer ima sposobnost da poprimi nove karakteristike u zavisnosti od toga gdje se vinova loza uzgaja. Svakog 07.11. se obilježava Internacionalni dan Merlot-a, a tim Fina Vina nam donosi nešto više o ovoj sorti.
Iz koje regije nam dolazi Merlot?
Merlot je popularna sorta crvenog vina koja potiče iz Francuske, a postala je omiljena širom svijeta zbog svoje mekoće, punoće i voćnih aroma.
Vino proizvedeno od ovog tamnog grožđa jedna je od glavnih sorti koje se uzgajaju i potiču iz regije Bordeaux u Francuskoj. Sorta se danas uzgaja i širom svijeta, uključujući Francusku, Italiju, SAD, Čile, Argentinu i mnoge druge vinogradske regije.

Značenje imena Merlot?
Legenda kaže da je grožđe Merlot dobilo ime po autohtonoj ptici kos koji je viđen kako se hrani zrelim grožđem. Francuska riječ za malog kosa je “Merle” , tako da se čini da definitivno postoji veza između ptice i grožđa.
Koje su karakteristike i kakav im je okus?
Merlot će u čaši donijeti široku lepezu okusa. Budući da je “kameleon” vino ono upija samo najbolje iz svog okruženja. Obično ima bogate voćne arome, uključujući trešnju, malinu, šljivu, crnu ribizlu, borovnicu, a unutar ovih slojeva možete očekivati i zemljane note paprika, komorača, duhana, vanilije i čokolade.

Na kojoj temperaturi ga poslužujemo?
Idealna temperatura serviranja je obično između 16 i 18 stepeni Celzijusa. Kao opće pravilo, samo 15 minuta u frižideru trebalo bi da učini trik i vaš Merlot će biti spreman za serviranje i uživanje. Ovo je dovoljno toplo da se istaknu voćne arome i mekoća vina, ali ne previše toplo da alkohol bude dominantan.
Uz koju hranu se preporučuje?
Jedan od razloga zbog kojeg ljudi vole Merlot je njegova svestranost. Najčešće se uparuje sa crvenim mesom, piletinom, pastama i sirevima. Neočekivano dobro se slaže i sa morskim plodovima, pa iskoristite priliku da idealan Merlot poslužite sa lososom i školjkama kao što su škampi.
Savjet Finih Vina – Merlot uskladite sa hranom koja ima isti intenzitet okusa kao i vino koje pijete.

Koja vina preporučujete iz vašeg asortimana?
Naša preporuka za idealan 100% Merlot su vina vinarija Edi Simčič, Majan Simčič, Movia i Ščurek, dok se također ova sorta koristi i u cuvee-ima koja možete naći u našoj ponudi. Merlot možete pronaći na našoj službenoj stranici Fina Vina ili u svim bolje opremljenim restoranima, vinotekama i shopovima, poput Šamon promet, Vinoteka Mostar i Neco Trade Supply.
Kako bi proslavili Internacionalni dan Merlota, potrebna vam je i posebna Riedel vrhunska čaša upravo namijenjena za ovu sortu.

Sretan Internacionalni dan Merlot-a. Cheers!

* * *
Foto: PR
TEKST: Bonjour.ba
Danas smo ustali s onim poznatim osjećajem da nam se jede nešto slatko, ali bez jasne ideje šta bi to moglo biti.
Ne klasičan kolač, ne suhi biskvit, ali ni onaj standardni brownie koji uvijek spašava stvar kad želimo nešto brzo i sigurno. Htjeli smo nešto s notom kokosa, ali ne klasične kokos kocke, više onaj tip deserta koji spaja čokoladu i kremastu teksturu.

Između kafe i prvog gutljaja vode, odlučili smo da jednostavno pomiješamo sve što volimo: čokoladu, kokos i Dolcela brownie smjesu. I tako je nastao naš “eksperiment iz dosade” koji se pretvorio u pun pogodak: Dolcela brownie smjesa i jednostavna kokos krema kao kombinacija koja spašava dan kad ne znate šta vam se jede, ali znate da mora biti dobro.

Jeste li znali? U nekim zemljama kokos se smatra “voćem sreće” jer simbolizira obilje i slatkoću života. Nama je, realno, dovoljan i jedan sloj kokos kreme da dan odmah bude bolji.
Čokoladni brownie sa kokos kremom
Brownie:
- 1 Dolcela smjesa za čokoladne brownie
- 2 jaja
- 100g putera
- 200ml mlijeka
- 80g tamne čokolade
Jeste li znali? Tamna čokolada ima više antioksidansa nego borovnice. Znači da praktično ako jedete brownie, to je skoro smoothie.
Kokos krema:
- 1 Dolcela puding okus vanilija
- 400ml mlijeka
- 200g kokosovog brašna
- 80g šećera
- 1 Dolcela vanilin šećer
Jeste li znali? Miris vanilije dokazano snižava nivo stresa i potiče dobro raspoloženje. Da, zato nas svaki puding, kolač ili krema s tom aromom automatski vrati u djetinjstvo i podsjeti na sigurnost domaće kuhinje.
Priprema:
Prvo pripremite kokos kremu: u dubljoj šerpici skuhajte Dolcela puding okus vanilija u mlijeku, kao i obično, dok ne postane gust i kremast.

Zatim umiješajte kokosovo brašno, dodajte 80g šećera i Dolcela vanilin šećer i lagano promiješajte špatulom ili mutilicom dok se sve lijepo ne poveže. Ostavite kremu sa strane da se malo ohladi i stegne.
Dok se krema odmara, prelazimo na brownie. U dubokoj posudi pomiješajte Dolcela smjesu za čokoladne brownie, mlijeko i jaja.

Posebno otopite puter s tamnom čokoladom (miris će vas već tada podsjetiti da ste na dobrom putu) i dodajte ga u smjesu. Miješajte dok ne nestanu sve grudvice i dok ne dobijete onu glatku, sjajnu teksturu po kojoj znate da će kolač uspjeti.
Jeste li znali? Kažu da je prvi brownie nastao kada je kuharica u Chicagu zaboravila prašak za pecivo. Rezultat je bio gustiji, čokoladniji kolač koji su svi obožavali. Iako nije potvrđeno, priča ostaje dio šarma brownija.
Smjesu ravnomjerno rasporedite u kalup obložen papirom za pečenje. Zatim preko nje nježno dodajte kokos kremu. Kašikom ili drvenim štapićem lagano “prošarajte” slojeve da se čokolada i kokos malo spoje. To će kasnije dati onaj mramorni efekt.
Pecite 20 minuta na 180°C, taman dovoljno da rubovi postanu hrskavi, a sredina ostane sočna i mekana.

Ako volite malo eksperimentisati, ne morate se držati samo vanilije. Probajte Dolcela puding okus jagoda ili maline za voćnu notu. Volite jači čokoladni sloj? Umjesto vanilije možete koristiti Dolcela puding okus čokolada za “double chocolate” efekat. Zamijenite dio mlijeka u brownie smjesi s 50 ml kafe jer i to pojača aromu čokolade.
Za brzu prazničnu tacnu: ispecite Dolcela Muffins ili Dolcela Muffins čokoladni pa ih punite kašikom ove kokos kreme. Rezultat? Snježni cupcake.
Ako volite lava-centar, probajte i Dolcela Lava Muffins i servirajte uz kašiku kokos kreme sa strane.
Na kraju, pustite mašti da se malo igra. Upravo iz takvih improvizacija često nastanu najbolji deserti, oni koji mirišu na toplinu doma i malo hrabrosti da promijenite nešto po svom ukusu.

Ako ste među onima koji već u novembru prave prve liste kolača i traže “onaj jedan novi recept” koji će osvojiti sve, imamo mali spoiler. Od 1. decembra, Dolcela pokreće slatku prazničnu čaroliju, online kutak u kojem ćete moći podijeliti svoje trenutke iz kuhinje, fotografije, mirise i onu posebnu prazničnu energiju koju donose kolačići.
Na web stranici vas čeka Djed Mraz gdje mu samo trebate navesti koga biste voljeli obradovati ove godine sa Dolcela poklonom.
A šta se dogodi nakon toga? Nećemo vam sve otkriti… samo ćemo reći da će vas rezultat sigurno nasmijati i ugrijati, baš kao i prva tura brownie iz rerne.
Tokom decembra Dolcela će svakog dana birati dobitnike iznenađenja jer ovaj mjesec je stvoren za dijeljenje, slatkoću i trenutke koji mirišu na vaniliju.
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!