Merjem kreira nakit te smo saznali sve o njenom radnom danu, poduzetništvu ali i majčinstvu - Bonjour.ba - bh.lifestyle...

Merjem kreira nakit te smo saznali sve o njenom radnom danu, poduzetništvu ali i majčinstvu

Tekst:

Emina Smaka

MODNI DODACI
28.3.2022.

Ako ste zaljubljenica u modu, nakit i hand made proizvode za etiketom #MadeInBiH, sigurni smo da ste do sada čuli za Merjem i njen mali biznis izrade nakita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Naime, radi se o nakitu s profila @mjewellerybox sa presimpatičnim komadima nakita, koji će svaka modna entuzijastica poželjeti dodati u svoju kutijicu. Dama koja je osnivačica ovog brenda je Merjem Podgorica, koja je zajedno sa  sestrom pokrenula biznis 2014., dok je imala 19 godina. 8 godina nakon, brend je mnogo uznapredovao, a Merjem je sada i majka. Odlučili smo otkriti koji su njeni trikovi za organizaciju, kako izgleda njen jedan radni dan, koje lekcije o biznisu sada nosi sa sobom, a sve odgovore donosimo kroz ovaj bonjourastičan intervju. 

 


Koje su prve tri stvari koje obavite nakon buđenja?

Nakon buđenja provjeravam koliko je sati, kako bih mogla planirati dan. Sa energičnim todlerima nikada se ne zna u koliko smo prethodnu večer zaspali, pa se jutarnja rutina odvija spontano, ovih dana najčešće oko 8, ali ako mi se posreći 8:30.

Zatim puštam muziku, playliste često variraju. I treća, najdraža stvar, jeste priprema doručka na videocallu sa sestrom. Za nas je takav dan već počeo u super raspoloženju.

 

Kojim lekcijama vas je naučio odgoj djeteta, koje možete iskoristiti u svakodnevnom životu?

Hmm, da se sav trud isplati i da ništa nije uzaludno, strpljenje je teška lekcija, ali kada se savlada, jako vrijedna. Možda to ne primijetimo u istom trenutku, ali svemu treba vremena.

 

 

Mali biznis koji ste započeli prije 8 godina, više nije tako 'mali'. Koja je formula vašeg uspjeha?

Hvala vam! Formula je biti dosljedan sebi, imati cilj, ne dopustiti da vas riječi drugih ljudi, koji ne idu vašim putem pokolebaju. Veliki je strah od nepoznatog, pogotovo u našem društvu, nerijetko drugi svoje strahove reflektuju na vas, ali vaš put je samo vaš i ne dopustite drugima da stoje na njemu. Smatramo da je pozitivna energija recipročna, te se od početka držimo van drame i bavimo samo svojim poslom.

 


Koji bi vaš savjet bio mamama koje bi željele pokrenuti svoj vlastiti biznis?

S tim da naš biznis (zajedno sa sestrom) nisam osnovala kao mama, već kao osoba sa 19 godina, pomalo mi je teško govoriti isključivo kao mama, obzirom da sam to naknadno postala. 😊

Ali da mogu dati savjet onim osoba koje jesu majke, a i onima koje nisu: vjera u sebe, i baviti se onim što te ispunjava, ne dopustiti nikome da uništi iskru u vama zagarantovano vam nosi uspjeh. Što god želite raditi i pronalazite se u tome cijelim bićem, ljudi to prepoznaju i cijene. Djeca su osobe za sebe, kao i vi za sebe, i koliko god se želite posvetiti njima, isto toliko se trebate posvetiti i sebi kako bi bili zadovoljna i ispunjena majka.

 


Kako ste vi i vaš partner uspjeli balansirati roditeljstvo i posao?

Na sreću oboje nemamo fiksno radno vrijeme, obzirom da i on ima svoj biznis, pa se može desiti da radimo u 3 ujutro i u 3 popodne, za sada je lako i uspijevamo.

Kada radite sami za sebe, može se činiti lako, ali nasuprot, radite 24 h dnevno.

Savršen posao i radno vrijeme ne postoji, u sve se treba uklopiti, dobra organizacija je pola posla.

 


Kako na kraju dana izgledaju vaši rituali posvećeni samo vama?


Nakon što uspavam Ariana, ja postajem glavna! 😊 U tom vremenu za sebe nastojim se odmoriti, popiti čaj, gledati film ili seriju, ili završavam obaveze koje nisam stigla u toku dana.

Dam si oduška i na trenutak budem ona ista ja, prije nego sam postala mama.

 

* * * 
Naslovna fotografija: Privatna arhiva 

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno