Porodična psihoterapeutkinja otkrila nam je ključne korake za jačanje porodičnih veza - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazi...

Porodična psihoterapeutkinja otkrila nam je ključne korake za jačanje porodičnih veza

Tekst:

Bonjour.ba/PR

MAME RULZ
15.5.2024.

Pripremite notes, omiljeno piće, zauzmite mjesto bez distrakcija i otvorite se ka prevazilaženju generacijskog jaza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Ko predstavlja stub u vašoj porodici? Koji zajednički ritual nikada ne propuštate? Koji član porodice vam je dao najvažniji savjet koji vas prati kroz svaki dan i sve važne odluke? U trci za samima sobom i vlastitim ciljevima u turbulentnim danima, često ne ostavljamo dovoljno vremena za ono odakle potiče sve što jesmo.

Danas, 15.5. obilježava se Međunarodni dan porodice. U skladu s tim i sami smo se poželjeli osvrnuti na njenu važnost, ali i izazove koje porodica i porodični život nose sa sobom. 
Naša sagovornica u razgovoru o porodici bila je Armina Čerkić, sistemska porodična psihoterapeutkinja Instituta Mentis


Armina Čerkić


Institut Mentis se bavi edukacijom, kliničkim radom i istraživanjima u oblasti sistemske porodične terapije. Uoči Međunarodnog dana porodica koji se obilježava 15. maja, poziva sve da podijele svoje priče o snazi koja se generacijama prenosi u njihovim porodicama. 

Svoj odgovor na pitanje “Koja se SNAGA prenosi kroz generacije u tvojoj porodici?” možete potpuno anonimno poslati putem forme na linku koji vam dostavljamo ispod. Svaki odgovor će biti iskorišten kako bi se obogatilo razumijevanje porodičnih vrijednosti i snage koju imaju u bh. društvu
 


Nakon rada sa desetinama porodica iz BiH, vaš fokus je na pozitivnim promjenama i snazi koju porodica nosi. Šta je najčešće navedeno od strane pojedinaca kao pozitivna snaga koju porodice nose decenijama?

Hvala za pitanje, mi smo se ove godine odlučili da pitamo BiH porodice da nam direktno odgovore na ova pitanja, na način na koji oni žele putem kampanje koju smo osmisli pod nazivom Snaga bh. porodice. Ova je kampanja dio aktivnosti u svhu obilježavanja ovogodišnjeg međunarodnog dana porodice koji se obilježava 15. maja pod temom „Prihvatanje različitosti, jačanje porodica“.

Tokom mjesec dana kampanje porodice su nam se javljale putem socijalih medija i QR kodova i dostavljali svoje odogovore na ovo pitanje. Mi smo iznenađeni ukupnim angažmanom i odgovorima koje smo dobili, ali i snagama koje su naše porodice identificirale kao važne za njih. Iz navedenih iskustava vidimo da se snaga porodica u Bosni i Hercegovini manifestuje kroz različite vrijednosti i tradicije koje se prenose kroz generacije.
Neki od često navedenih aspekata snage uključuju:

  • Ljubav i poštovanje - Mnoge porodice ističu ljubav i međusobno poštovanje kao ključne vrijednosti koje se prenose kroz generacije. Vrijednosti ljubavi i poštovanja  stvaraju čvrstu osnovu za zdrav i stabilan porodični život.
  • Radna etika i preduzimljivost - Jaka radna etika i preduzimljivost su također često navedeni, posebno u kontekstu snage žena u porodici, što pokazuje kako se tradicionalne vrijednosti prilagođavaju savremenom društvu i prati trendove mijenjanja porodičnih struktura u današnjem svijetu.
  • Zajedništvo i podrška - Ideja o zajedništvu i međusobnoj podršci je visko vrijednovana u odgovorima i govori u prilog uvjerenju da su naše porodice tu jedni za druge kao resurs na koji se može računati i koje naglašavaju važnost stajanja jedni uz druge u dobru i zlu.
  • Učenje i obrazovanje - Veliki značaj se stavlja i na obrazovanje, s porodicama koje naglašavaju učenje i razvoj kao ključne faktore za suočavanje s izazovima.
  • Prilagodljivost i integritet - Prilagodljivost je istaknuta kao važna karakteristika, što pokazuje sposobnost porodica da se nose sa promjenama i izazovima, dok integritet ostaje temeljna vrijednost.


Sve ove vrijednosti zajedno formiraju moćan okvir koji porodicama omogućava da održe snagu i koheziju kroz izazovna vremena, pružajući stabilnost i sigurnost svojim članovima. Ova kampanja i dobijeni odgovori nam pokazuju kako BiH porodice vrijednuju i njeguju tradiciju dok se istovremeno prilagođavaju modernim izazovima. Ipak, ovi odgovori se ne mogu uzeti kao generalni okvir za razumijevanje svih porodica u BiH, ali nam daju ideju ključnih resursa o kojima neke od porodica razmišljaju kada se nađu u izazovnim trenucima.


Koje „sitne stvari“ unutar porodice donose velike promjene, jačaju odnose i čine tu snagu postojanom decenijama, pa i vjekovima? Kako ih mi možemo inkorporirati u svoje živote?

U radu sistemske porodične terapije, naglašavamo važnost iskrenih izražavanja i komunikacije unutar porodice kao osnove za jačanje veza. "Sitne stvari" poput zajedničkih obroka, večernjeg razgovora o dnevnom iskustvu ili jednostavno zajedničko provođenje vremena bez distrakcija (telefona, televizora), mogu stvoriti osjećaj pripadnosti i razumijevanja unutar porodice.

Dio ove kampanje se odnosio i na razumijevanje važnosti narativa i odmaka od problemom zasićenih priča, gdje porodice zajedno kreiraju priče o svojim iskustvima, što pomaže u oblikovanju identiteta i međusobne povezanosti.

Kako se naš pristup porodici, naše porodično okruženje i odgoj ogledaju u svakodnevnom životu?

Odgoj i porodično okruženje su ogledala naših svakodnevnih interakcija. Načini na koje roditelji rješavaju konflikte, pokazuju empatiju i podršku, modeliraju djeci kako da se nose sa izazovima. U savremenoj sistemskoj porodičnoj terapiji mi ističemo i važnost "aktivizma u terapiji", gdje porodica nije samo mjesto za individualni rast već i za socijalne promjene, potičući djecu da budu svjesni i aktivni članovi zajednice.


Koje porodične vrijednosti trebamo vratiti u fokus kako bismo poboljšali kvalitet odnosa i izgradnju ličnosti djece?

Porodične vrijednosti poput međusobnog poštovanja, iskrenosti, empatije, i zajedničkog rješavanja problema trebale bi biti u središtu naših porodičnih interakcija. Naglasak na ovim vrijednostima pomaže u izgradnji ličnosti djece koja su otpornija i emocionalno zrelija.
Da li se kroz moderne metode roditeljstva primjećuje odgovor na generacijske traume?

U našoj svakodnevnoj kliničkoj praksi u Institutu Mentis smo ohrabreni sve učestalijim korištenjima i interesu za  savremene metode roditeljstva koje sve više uključuju razumijevanje psiholoških aspekata i generacijskih trauma. Praktikovanje otvorene komunikacije, pružanje emocionalne podrške i učenje djece kako da izraze svoje osjećaje mogu pomoći u prekidu ciklusa traume unutar porodica.


Sve češće govorimo o emotivnoj zrelosti. Na koji način se količina emotivne zrelosti ličnosti koje su stubovi porodica odražava na generacije koje predvodi?

Emotivna zrelost osoba koje su stubovi porodica igra ključnu ulogu u oblikovanju ponašanja i stavova mlađih generacija. Stabilnost, posebno sposobnost upravljanja emocijama i uzajamno poštovanje koje pokazuju odrasli članovi porodice, postavljaju temelje za razvoj sličnih kvaliteta kod djece.
Koje metode roditeljstva bismo trebali ostaviti iza sebe, a kojim bismo modernim metodama trebali pružiti priliku?

Metode roditeljstva koje trebamo ostaviti iza sebe uključuju autoritarni pristup i nedostatak emocionalne podrške, kao i tradicionalne podjele uloga u kojima je su roditelji u svom pristupu podjeljeni po rodnim očekivanjima od uloga oca ili majke.

Pristupi koji su oduvijek postojali u porodicama koje su podržavale rast i razvoj svakog člana i koje su nam svima sigurno poznate iz naših susreta sa porodicama više stavljaju u fokus na metode koje uključuju pozitivno roditeljstvo, emocionalno inteligentno roditeljstvo i pristupe koji podstiču samostalnost, a posebno kritičko razmišljanje kod djece – bez obizira na dob djeteta.

Koje su to „sitne“ stvari ili greške koje su duboko ukorijenjene u porodice, naše društvo i odgoj, a koje se negativno odražavaju na razvoj ličnosti i život odraslog čovjeka?

Greške koje se često prenose unutar porodica uključuju izbjegavanje otvorenih razgovora o problemima, korištenje sarkazma ili kritike kao načina komunikacije i nedostatak podrške za individualnost kao i različitost svakog člana. Promovisanje otvorenosti, iskrenosti i međusobnog poštovanja može pomoći u prevazilaženju ovih negativnih obrazaca.

* * *
Foto: Privatna arhiva, Pexels.com

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno