BOYS! Imamo odgovore na pitanja koja izbjegavate postaviti drugima. - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

BOYS! Imamo odgovore na pitanja koja izbjegavate postaviti drugima.

Tekst:

Nevena Divčić

ZDRAVLJE I NJEGA
22.4.2024.

Znamo da je i Google ponekad konfuzan, zbog toga smo mi tu. Poput najbolje prijateljice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Postoji li način da nakon brijanja koža ne odreaguje kao tvoj najveći neprijatelj? Zašto odjednom imaš izazove s kožom koje nisi imao ni kao tinejdžer? Ona stvarno primjećuje da ti koža suha na jednom dijelu? Moraš li koristiti balzam za usne? Postoji li krema za ruke koja nije ljepljiva? Zašto su ti podočnjaci u posljednje vrijeme tamni i... ma imaš podočnjake?!

Iako su, uglavnom zahvaljujući društvenim mrežama, porastu beauty trendova i bliskim ženama, muškarci uglavnom ukomponovali određene beauty rituale u svoju svakodnevnu rutinu, čini se da je njega kože za većinu muškaraca još uvijek tabu i dio ženskog svijeta koji radije ne bi da zavire. Hajde da vas uvučemo i u ovaj svijet.


Šta mi je zaista potrebno?

Zbog razlika u hormonima, muška koža je deblja od ženske te je malo otpornija na starenje i gubitak kolagena. No, iako može biti otpornija na neke znakove starenja zbog debljine, muška koža je također sklona crvenilu, iritacijama i izlaganju suncu zbog manje upotrebe proizvoda s SPF - om.
Njega kože može se malo razlikovati između muškaraca i žena, ali osnovni principi su slični. I muškarci i žene trebaju redovito čišćenje, hidrataciju i zaštitu od sunca. Međutim, proizvodi se mogu razlikovati u smislu teksture i mirisa kako bi bolje odgovarali individualnim potrebama i preferencijama. U skladu s tim muški proizvodi za njegu dizajnirani su tako da budu jednostavniji i praktičniji za upotrebu.


Osnovni proizvodi koje bi trebao imati i uvrstiti u svoju rutinu njege kože:

 

 • Blagi čistač ili gel za čišćenje lica
 • Hidratantna krema prilagođena vašem tipu kože
 • Krema za sunčanje sa SPF - om 30 ili više
 • Piling ili eksfolijant za sedmičnu upotrebu
 • Posebni proizvodi prema potrebi (proizvodi za akne, tamne mrlje...)
 • Mlijeko za tijelo


Kako da koristim ove proizvode i koliko često?

Čišćenje lica

Počnite s gelom za čišćenje lica. To će ukloniti nečistoće, ulje i ostatak prljavštine s vaše kože. Izbjegavajte agresivne sapune koji mogu isušiti kožu. Iako je na većini proizvoda za čišćenje lica naznačeno kako je poželjno postupak ponavljati i ujutro i navečer, zapravo je poželjno da ujutro izbjegavate isto. Koža tokom noći sama stvara neophodne tvari i ulja koja odmah pri ustajanju ne želimo ukloniti s lica.

 Piling

Jednom do dva puta sedmično pokušajte odraditi neku vrstu pilinga. Ovo uklanja mrtve stanice kože i potiče je na obnovu. Koža ostaje nježnija te će vam pomoći pri spriječavanju urastanja dlačica.

Hidratacija

Nakon čišćenja lica i ujutro koristite hidratantnu kremu prilagođenu vašem tipu kože. Da, krema vam je potrebna čak i ako imate masnu kožu i ako na dodir ne osjetite kako je suha.

SPF

Ne zaboravite na zaštitu od sunca! Koristite hidratantnu kremu sa zaštitnim faktorom SPF 30 ili više svaki dan, čak i ako je oblačno. To će zaštititi vašu kožu od štetnih UV zraka i spriječiti prerano starenje.

Posebna njega

Ako imate određene probleme s kožom poput akni, tamnih mrlja ili osjetljivosti, razmislite o dodavanju posebnih proizvoda u svoju rutinu njege kože. Na primjer, serumi i kreme s vitaminom C mogu pomoći u posvjetljivanju tamnih mrlja. Pored toga, ako imate izazove sa kožom koji umanjuju vaše samopouzdanje ili koje ne znate riješiti sami uvijek se možete obratiti dermatologu. Također, ovo znači da svaki put kada govorimo o proizvodima za njegu, njezi kože, vitaminu C i slično – taj članak možeš otvoriti i ti, jer se isti najčešće ne odnose samo na žene.


Foto: @timschaecker

 

Prehrana i hidratacija

„Ma ja ne pijem vodu.“ Ovo nije rečenica koju bi trebao izgovarati ponosno, ni šaljivo. Ne zaboravite na unutarnju njegu kože. Našoj koži, kao najvećem organu, neophodna je hidratacija. Trudite se u svoju ishranu uvrstiti što više tečnosti (ne, ne mislimo na pivo) te balansirajte kada je riječ o alkoholu. U ishranu se potrudite uvrstiti što više povrća i voća.


Šta ne bih trebao raditi?

 

 • Ne pretjerujte s proizvodima. Više proizvoda ne znači bolju njegu kože. Fokusirajte se na kvalitetu i redovnost.
 • Izbjegavajte korištenje agresivnih sapuna koji mogu isušiti kožu. Tačnije, proizvoda koji nisu namjenjeni za njegu lica.
 • Ne zanemarujte hidrataciju kože.
 • Ne zaboravite na zaštitu od sunca svaki dan, ne samo ljeti ili kada je sunčano.
 • Izbjegavajte često dodirivanje lica prljavim rukama, što može prenositi bakterije i izazvati iritaciju.
 • Redovno mijenjajte peškire, jastučnice te dezinficirajte (čistite) telefon i ostale predmete koje često koristite.


Usudi se istražiti online svijet koji je prepun konkretnih savjeta i prijedloga od strane muškaraca i žena koji su beauty entuzijasti te razgovaraj sa sestrom, prijateljicom, mamom ili djevojkom. Ona će se tome obradovati, a sigurno već mašta i o zajedničkoj skin care večeri ili dm shoppingu! 

* * *
Naslovna fotografija: @bene.sz
Foto: Pexels.com

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno