TEKST: Ilda Lihić-Isović

DATUM OBJAVE: 24.5.2025.

Nakon vjenčanja stiže ono što se zaista planira sa smiješkom. Medeni mjesec.

Prvo zajedničko putovanje kao muž i žena, koje ne mora biti ni najduže ni najskuplje, ali će ostati zauvijek “ono prvo”. Neki žele samo ležaljku i tišinu. Drugi biraju avanturističke izlete, a sve češće parovi iz BiH tačno znaju gdje žele otići i ne biraju nužno ono što biraju svi.

 

 

Na osnovu analize aktuelne ponude turističkih agencija u BiH koje nude aranžmane za medeni mjesec, kao i uvida u digitalne trendove, od popularnih destinacija na društvenim mrežama do iskustava koje parovi dijele na forumima i blogovima, sastavili smo listu lokacija koje su u 2025. među najtraženijima za prvo bračno putovanje.
 

Santorini, Grčka

Možda zvuči kao klišej, ali Santorini je još uvijek među najtraženijim izborima. Direktni letovi, bezvremenski zalasci sunca, apartmani s bazenčićem koji gledaju na more i onaj momenat kad vam sve izgleda kao scena iz filma. 

 

 

Parovi iz BiH ga biraju jer nudi i romantiku i dozu luksuza, a opet nije „na drugom kraju svijeta“.
 

Mauricijus

Za one koji žele da im medeni mjesec traje duže od storyja. Ovaj tropski raj sve češće se pojavljuje u ponudama agencija u BiH jer ima sve što treba: bijeli pijesak, mir, luksuzne vile i osjećaj da ste pobjegli od svega. 

 

 

Nije najpovoljniji, ali za mnoge parove prvo bračno putovanje zaslužuje ovakav luksuz.
 

Maldivi i Sejšeli

Ovdje se putuje kad želite privatnost, tišinu i zajedničko ‘resetiranje’. Parovi iz BiH ih često biraju kad žele potpuni bijeg, da se ne dižu telefoni, da se ne zna dan u sedmici, da se broji samo koliko puta ste rekli “wow”. 

 

 

Bungalovi iznad vode, doručak na čamcu, masaža pod palmom i vi.
 

Bali, Indonezija

Idealno za parove koji žele da spoje avanturu, opuštanje i kulturu. Danas yogate, sutra planinarite, prekosutra uživate u rižinim poljima. Cijene su sve povoljnije, a ponuda sve bogatija  što Bali čini posebno popularnim među mlađim parovima koji žele više od all inclusive opcije.

 

 

Bez obzira birate li poznate lokacije ili skrivena mjesta, medeni mjesec je zapravo prilika da prvi put nakon vjenčanja zaista zastanete i budete sami. Bez rasporeda, bez pritiska, samo vi i destinacija koju ste zajedno odabrali.

Foto: @danielleebrownn


Bonjour

Mostar: lokalci ne otkrivaju ovo mjesto lako – ali kad otkriju, zna se zašto.

TEKST: Bonjour.ba/PR

Mostar: lokalci ne otkrivaju ovo mjesto lako – ali kad otkriju, zna se zašto. Mostar: lokalci ne otkrivaju ovo mjesto lako – ali kad otkriju, zna se zašto.

Postoje ona mjesta gdje dan počinje sporije, uz miris kafe i pogled na zelenilo dok vas konobari, s osmijehom već od ranih sati, pitaju želite li omlet s domaćim sirom ili nešto posebno po vašem izboru. Mjesta gdje doručak nije samo obrok, već ritual... i da, imamo mali insiderski tip.

Smješten svega desetak minuta od srca Mostara, to je mali gourmet raj za one koji znaju da dobar obrok može popraviti cijeli dan.

 

hotel_buna_501_bonjour_ba

hotel_buna_508_bonjour_ba

Bilo da dolazite na doručak s pogledom, poslovni ručak u bašti ili večeru uz čašu lokalnog vina, svaki obrok u restoranu hotela Buna nosi dozu pažnje i mirnoće koja se rijetko nalazi tako blizu grada.

 

hotel_buna_505_bonjour_ba

hotel_buna_502_bonjour_ba
 

Dok vas možda na prvu privuče elegancija obnovljenih prostora s historijskim pečatom iz austro-ugarskog perioda, ono što ostaje kao glavni utisak o kojem danas želimo pisati je restoran ili preciznije rečeno: gourmet doživljaj.

 

hotel_buna_506_bonjour_ba

hotel_buna_gif2_bonjour_ba
 

Doručak koji ne preskačete čak ni na brzinu

Ovdje doručak nije „s nogu“. On je ritual. Početak dana uz lokalne sireve, domaći hljeb, svježe voće i kombinacije koje bude i najuspavanije. Naša preporuka? Lagana pileća salatica kao savršen balans između osvježenja i energije, a mali trik s dodatkom narom daje jelu ono nešto zbog čega ćete je poželjeti i sutra. Idealno za one koji planiraju poslovni sastanak, ali i za one koji žele samo tiho jutro uz kafu i poglede na zelenilo. 

 

hotel_buna_3_bonjour_ba

hotel_buna_2_bonjour_ba
 

Ako imate sreće da ga uživate u vrtnoj restauraciji, pogled će vam pasti na čuveni bunski dolap za navodnjavanje koji i danas neumorno okreće ritam rijeke i smiruje svaki misao. Uz šapat vode i šolju kafe, dan počinje onako kako biste željeli da teče… lagano, autentično…

 

hotel_buna_504_bonjour_ba
 

 

Tokom doručka, pored raznovrsne ponude zdravih i slanih jela, gosti često biraju brownie kolač onaj pravi, s dubokim ukusom kakaa koji daje dodatnu energiju za dan koji slijedi.

 

 

Ručak koji spaja tradiciju i gourmet twist

Kada stigne podne, restoran postaje prava pozornica. Ručak u hotelu Buna je spoj hercegovačke tradicije i savremene kulinarske ponude. Jelo koje je s razlogom privuklo našu đažnju je  rižoto sa sipom. Kremast, intenzivan, savršeno začinjen…

 

 

Kozice se često nađu na tanjirima gostiju koji žele nešto laganije, dok je za one koji ne gravitiraju morskoj hrani tu pasta s piletinom. Jednostavna, aromatična i uvijek siguran izbor.

 

hotel_buna_5_bonjour_ba
 

Ake pitate šta lokalci najčešće preporučuju, odgovor je prilično jasan: “Najbolja riba? Probajte je upravo ovdje.”

Nakon ručka koji spaja tradiciju i savremene okuse, bilo bi šteta preskočiti desert. Iako svaki kolač na meniju nosi pažljivo birane sastojke i prepoznatljiv šarm domaće poslastice, kolač od datulja posebno se izdvaja jer je bogat teksturom, sladak i idealan kao završni ton obroka.

 

hotel_buna_6_bonjour_ba
 

Diskretna preporuka? Ne čekajte da nestane. Često se naručuje i za ponijeti, a za one koji biraju bezglutenske opcije, posebno se izdvaja kolač s makom, koji se savršeno sljubljuje s čašom Villa Sandi Prosecco Millesimato.

 

 

Večera uz vino i šapat rijeke

Kada se svjetla smire, večera se seli u intimni dio restorana, gdje svaka čaša vina dolazi s pričom, a svaki tanjir sa stilom. 

 

hotel_buna_500_bonjour_ba
 

Lokalna vina i lagani obroci kreiraju savršen kraj dana… bez žurbe, bez buke, samo uz osmijehe konobara koji znaju da vam treba još minut mira. 

 

hotel_buna_gif_bonjour_ba.jpg
 

U večernjim satima, dok se atmosfera smiruje, često naručeni izbor je crumble od jabuka uz kuglu sladoleda. Topao, hrskav i taman toliko sladak da zaokruži večeru u najnježnijem tonu.

 

hotel_buna_7_bonjour_ba
 

Insider tip

Zvuči kao kliše, ali vjerujte ovdje osoblje zna. Ne samo koji je desert najfotogeničniji, već i koji je riblji specijalitet tog dana dobio poseban touch iz kuhinje. Oni vas neće zatrpati informacijama, ali kad pitate: „Šta biste vi danas naručili?“ dobit ćete preporuku koja (još) nije na društvenim mrežama, ali bi mogla postati vaše novo omiljeno otkriće.

To je ona vrsta usluge diskretna, topla i instinktivna. Takva da se osjećate kao da ste već tu bili, iako ste prvi put došli u restoran.
 


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!