Vodič za početnike: Masaža gua sha kamenom koja je postala pravi hit na društvenim mrežama - Bonjour.ba - bh.lifestyle m...

Vodič za početnike: Masaža gua sha kamenom koja je postala pravi hit na društvenim mrežama

Tekst:

Ilda Lihić-Isović

BEAUTY SAVJETI
14.6.2021.

Ako ste beauty entuzijastica za njegu kože, možda ste već i prije čuli naziv "Gua Sha" ili barem vidjeli prekrasno kamenje po Instagram feedu - u obliku srca, kvadrata ili dijamanta jednako lijepo kao lica influencera koji ih koriste.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, oni su nedavno postali omiljeni alat za njegu lica koji mnogi koriste u svojoj kućnoj beauty rutini, što olakšava postizanje poboljšanih karakteristika i blistavog tena.

Upravo zbog toga odlučili smo istražiti sve detalje o ovom tretmanu, kao i razloge zašto bismo ga trebali uvesti u svoju njegu lica što prije.

ŠTA JE GUA SHA?

Iako je izraz "gua sha" možda novi termin za vas, ova tehnika za lice zapravo datira unazad nekoliko stoljeća. Temelji se na drevnoj tehnici zacjeljivanja nazvanoj Gua Sha iz klasične kineske medicine. U prijevodu, gua znači pritisak ili potez, a sha se odnosi na osip ili crvenilo. Pored osjećaja opuštenosti i brige o sebi, puno je prednosti korištenja gua sha kamena. Dok prelazite lagano ovim kamenom po koži, u smjeru prema gore i prema van koji prati svaku konturu vašeg lica, primijetit ćete da je vaš ten svjetliji i ljepši, dok se vaše crte čine definiranijima. Naime, gua sha tretman opušta mišiće, pokreće energiju i krv i umanjuje natečenost lica. Pojačava cirkulaciju - studije pokazuju i do 400% - što uklanja toksine i unosi kisik i hranljive sastojke. Najbolje opisana kao praktična kombinacija masaže i vježbanja, pomaže u oslobađanju napetosti i čini kožu trenutno gipkijom, sjajnijom i zdravijeg izgleda. Također, postoje tvrdnje da gua sha, između ostalih simptoma, može pomoći migreni i bolovima u vratu.

Foto: unsplash.com

KAKO KORISTITI GUA SHA TRETMAN?

Gua sha možete koristiti na licu, tijelu i vlasištu, a najbolje je koristiti u kombinaciji sa vodom ili uljem - ali nikako na suhoj koži. Držite gua sha kamen sa zakrivljenom stranom na licu i lagano ga povlačite prema gore i van, počevši od vrata, vilice, brade i oko usta, između tri i pet puta po području. Uvijek kratkim potezima samo u jednom smjeru, a ne naprijed-nazad. Zatim pritisnite kamen ravno na kožu, ispod očiju ili preko bilo kog crvenila, da biste ga umirili. Radite alatom malim vodoravnim potezima preko kostiju obrve da biste ga podigli ili držite i pritisnite prema gore između obrva da biste oslobodili napetost.

KOLIKO ČESTO BISTE TREBALI RADITI GUA SHA TRETMAN?

Iako se jednom sedmično preporučuje gua sha, učestalost korištenja ovisit će o tipu kože i toleranciji kože na metodu. Kako se počinjete upoznavati sa metodom i postajati ugodniji sa svojim tehnikama, trebali biste težiti upotrebi gua sha najmanje dva do tri puta sedmično. Jednom kad uđete u rutinu izvođenja gua sha postići ćete najbolje rezultate radeći to svakodnevno.

Ujutru tretman koristite za smanjenje natečenosti i energiziranju kože, dok noću više radite na opuštanju mišića i oslobađanju čvrstog vezivnog tkiva. Jednostavna za obavljanje, ovu metoda možete raditi I dok gledate omiljenu seriju ili film.

KOJI GUA SHA KAMEN UZETI?

Kao i kod rolera za lice, žad je poznat po svojim balansirajućim efektima i sposobnosti hlađenja, tako da pomaže uklanjanju natečenosti dok istovremeno uklanja upale. Ružičasti kvarc odnosi se na srce, pa ga je posebno dobro koristiti na predjelu vratu i prsima, ali ne noću, jer može biti previše stimulativan. I dok je ametist povezan sa večerima i zimi, citrin je dobar za ljeto i jutro.

***

Naslovna fotografija: @niloomasseur
Tekst: Ilda Lihić-Isović

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno