Marizela Šabanović pokazala nam je da kvalitetna prehrana ne mora biti skupa, a evo i kako - Bonjour.ba - bh.lifestyle m...

Marizela Šabanović pokazala nam je da kvalitetna prehrana ne mora biti skupa, a evo i kako

Tekst:

Bonjour.ba/PR

GOURMET
23.5.2022.

Iako je posljednjih godina tema zdravog načina života evidentno zastupljenija u javnom prostoru, čini se da još uvijek nije dobila zasluženo mjesto u svakodnevnom životu, posebice kod najmlađih, kojima je brza hrana nerijetko draži izbor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Na to ukazuju i rezultati istraživanja o prehrambenom znanju i navikama školaraca u BiH, koje u okviru projekta Zdravo! svake godine sprovodi najveća prehrambena kompanija na svijetu, Nestlé, u saradnji sa partnerom, Atletskim Savezom. Rezultati pokazuju da svega trećina učenika 7. razreda konzumira preporučenih 5 obroka dnevno, dok je njih 14,9% trenutno na dijeti, što predstavlja zabrinjavajuće rastući trend. Upravo zbog toga, tim stručnjaka kompanije Nestlé je, u saradnji sa lokalnim partnerima, u BiH nedavno lansirao Zdravo! Akademiju – digitalnu platformu koja služi kao svojevrsni vodič ka zdravijem životnom stilu. O važnosti ovakve edukacije, kao i istinama i zabludama o zdravom načinu života, svoje znanje s nama je podijelila Marizela Šabanović, doc.dr. iz oblasti nutricionizma.

 

Foto: pexels.com

„Jedan od mitova sa kojim se ubjedljivo najčešće susrećemo jeste da je zdrava prehrana skupa, što nikako nije tačno. U suštini, ovakvo razmišljanje u većini slučajeva se temelji na pretpostavci da su neke od namirnica koje svakodnevno konzumiramo nezdrave i da ih je potrebno u potpunosti izbaciti iz jelovnika, a umjesto njih konzumirati neke drugačije, pritom egzotične. Ovakvo kategorisanje jedne pojedinačne ili cijele kategorije namirnica nezdravim je u potpunosti pogrešno. Razlog je jednostavan – ne postoje zdrave ili nezdrave namirnice kao takve – ključ je u pripremi balansiranih obroka.“  na samom početku ističe Marizela.

Jedan primjer, dodaje poznata nutricionistkinja, je krompir, koji sam po sebi nije nezdrav, ali ukoliko ga pržite na mnogo ulja, onda primarno konzumirate mnogo nezdravih masti. S druge strane, ako ga skuhate s korom, te poslužite kao prilogu uz ribu, i to mlakog ili hladnog uz malo maslinovog ulja i svježu salatu, on postaje dio jednog nutritivno bogatog obroka, koji neće uzrokovati nagli skok šećera u krvi.

Dakako, redovno konzumiranje kvinoje, chia sjemenki ili avokada će zasigurno doprinijeti povećanju troškova za hranu. No, naše tijelo može biti zdravo i funkcionalno i bez ovih namirnica, koje su bez sumnje kvalitetne, ali nisu jedini izbor za kvalitetnu prehranu – lokalno uzgajano voće i povrće, kao i žitarice nisu toliko cjenovno skupi, a lako se naprave na zdrav i ukusan način. Važno je znati ih kombinirati.

„Uvijek kažem da ne biste trebali slušati savjete osobe koja vam kaže da iz svog jelovnika u potpunosti izbacite jednu namirnicu ili jednu kategoriju namirnica.“ dodaje Marizela.


Foto:pexels.com


Pogrešnih savjeta o prehrani, ali i općenito prehrambenih informacija danas je, čini se, više nego ikad. U digitalnom svijetu mnogo je onih koji se nazivaju stručnjacima iz ove oblasti dijeleći nerijetko kontradiktorne, a ponekad i opasne savjete, pa je obično izazovno prepoznati kojoj od njih (i do koje mjere) možemo vjerovati. Upravo zbog toga nastala je Zdravo! Akademija, jedinstvena digitalna platforma za roditelje, učitelje i nastavnike, te djecu, koja će služiti kao podrška uravnoteženom životnom stilu i podizanju zdravih generacija.

„Nutricionizam je nauka i potrebno je tretirati je kao takvu. Iznimno je važno paziti čije savjete slušate. Drago mi je što u BiH sada imamo jednu platformu na kojoj ima mnoštvo provjerenih informacija o prehrani, pritom prilagođenih za različite skupine. To je suština onog za šta se ja godinama zalažem – pojednostaviti prehranu i edukacijom pomoći ljudima da razvijaju dugoročno zdrave navike, tako što će razumjeti svoje nutritivne potrebe i u skladu s time naučiti raditi svoje jelovnike korištenjem dostupnih alata. Dobar primjer je Nutriporcija, jednostavan i efektan vodič pri pripremi obroka.“  ističe Marizela.

Jedan od ciljeva platforme jeste na jednom mjestu objediniti znanje stečeno kroz više od deceniju rada sa djecom kroz projekat Zdravo!, prilagoditi sadržaj djeci, roditeljima, te učiteljima i nastavnicima, a potom im omogućiti besplatan pristup, kako bi ove važne teme sagledali na drugačiji i zabavniji način. Projekat Zdravo! već duže od deset godina približava osnove zdravog životnog stila. Pored prehrane, u tome važnu ulogu igra i fizička aktivnost.

„Životne navike treba mijenjati iz ljubavi prema sebi, a ne straha od bolesti. To je možda najprimjenjivije kod fizičke aktivnosti. Veoma je važno pronaći nešto u čemu uživamo – za nekog je to šetnja, vožnja biciklom, trčanje, planinarenje ili možda ples. Bitno je biti aktivan.“ dodaje Marizela.

Aktivnost može biti i priprema obroka, a baš to je, naglašava Marizela, još jedna problematična točka prehrane u našem društvu – izbjegavanje kuhanja i uzimanje procesuirane hrane. Dobro planiranje i nabavka namirnica iznimno su važni, a posvećivanje ovom dijelu procesa značajno će doprinijeti tome da rjeđe biramo nezdrave obroke.

„Naučiti osnove brzog kuhanja zaista nije izazovno. Ono što jeste izazovno je osvijestiti svoje nedostatke i raditi na njima. Trebamo razvijati zdrav odnos prema hrani, a ne slijepo slijediti jelovnik koji je napravio bilo ko. Nema prečica – cilj je pametno odabrati namirnice, pravilno ih kombinirati i pripremiti. Pod pametnim izborom podrazumijevamo sezonske namirnice lokalnog porijekla, a kada kažemo pravilno kombiniranje mislimo na pripremu obroka u skladu sa tanjirom zdrave prehrane. Pravilna priprema za cilj ima maksimizirati nutritivni potencijal namirnice. To znači da, ako je brokulu dovoljno kuhati nekoliko minuta, ne kuhate je 20 minuta, jer tako gubi dragocjene nutritivne sastojke.“ ističe Marizela.

Jednom kada savladate osnove kuhanja i pripremanja balansiranih jela, priprema obroka postaje zabavna. A zabavne aktivnosti je, zaključuje Marizela, mnogo lakše zadržati u svakodnevnici.

„Nije važno samo da je balansirano, već i da je održivo, odnosno da traje i (p)ostane vaš životni stil.“  na samom kraju poručuje Marizela.


Foto:pexels.com

* * *
Naslovna fotografija: Zdravo! Akademija PR

Povezani članci

Najpopularniji članci