TEKST: Nevena Divčić
DATUM OBJAVE: 19.11.2024.
"Hrana je naš saveznik, a ne neprijatelj" – poručuje nam Marizela, nutricionistkinja i autorica nove knjige koja nam donosi jednostavan vodič za zdraviji i balansiraniji život.
U ekskluzivnom intervjuu za Bonjour.ba, Marizela Šabanović otkriva kako male promjene u svakodnevnim navikama mogu imati veliki uticaj na naše zdravlje, zašto trendovi u nutricionizmu često vode pogrešnim stazama i kako je njena strast prema biohemiji hrane prerasla u karijeru posvećenu edukaciji i inspiraciji drugih.
Njena knjiga, protkana je stručnim znanjem i iskustvom te nije samo priručnik već je i poziv da na hranu gledamo kao na izvor energije, podrške i užitka. Već znate koliko na Bonjour.ba posvećujemo pažnju edukaciji kroz jedinstvene projekte i ulažemo trud u pronalazak odgovora na tabu teme koje se tiču ljepote, veza i stila života. Donosimo vam još jednu takvu priču jer smo uvjereni da je mnogima, uz mnoštvo različitih trendova i informacija, upravo prehrana manje poznata i tabu tema.
Kroz ovaj razgovor s Marizelom, a ubrzo i kroz njenu knjigu, mnogo ćete naučiti o njenom pristupu hrani, važnosti balansa i ulozi malih koraka u stvaranju održivih navika.

Marizela Šabanović, Dr.sci. u nutricionizmu
Marizela, ako bi naši čitatelji trebali započeti s jednom malom promjenom već danas, šta biste im preporučili kao prvi (zanemareni) korak prema zdravijem životu?
Prvi korak bio bi razvijanje svijesti koliko je važno da njegujemo sebe iznutra. Hrana nije samo energija nego nam daje podršku kroz mnogo zaštitnih materija koje služe našem tijelu. Kad razvijemo takav pristup prema hrani, onda je svaka mala navika, nova pobjeda. Ja bih krenula od toga da ubacujemo u prehranu više povrća, umjesto da se samo fokusiramo na to šta da izbacimo i šta da sebi zabranimo. Motivirala bih sebe i da dan započnem biljnim čajem, da ne preskačem doručak.
Svijet nutricionizma često je preplavljen kratkotrajnim trendovima. Kako razlikujete šta je zaista korisno od onoga što je samo prolazni trend kojeg ćemo brzo zaboraviti?
Nutricionizam je mlada nauka koja je postala jako popularna razvojem masovnih medija. Oni traže klikove i brzinu i onda su trendovi nešto što se pokazalo kao brzi „mamac“. Rijetko ko je spreman da preuzme odgovornost za svoje zdravlje i izgled te da posveti tome vrijeme i pažnju. Većina ljudi želi preko noći da ostvari rezultate. A ne ide tako. Kad god vam neko obeća da ćete brzo skinuti kilograme, riješiti se ciljano sala sa stomaka i sl., znajte da se radi o trendu kojem nije cilj da unaprijedite zdravlje. Prehrana treba da ima za cilj unapređenje zdravlja i prevenciju bolesti.

Kako biste savjetovali nekome ko se hrani iz stresa ili tjeskobe da ponovo uspostavi zdrav odnos s hranom? Može li hrana biti “emocionalni alat”?
Imati dobar odnos sa hranom je temelj dobre prehrane. Često obrasce prehrane pokupimo u djetinjstvu te u kombinaciji sa izazovima odrastanja, ponekad to preraste u narušen odnos sa hranom. Savremeno doba je opterećeno i stresom te anksioznošću koja je svakodnevna pojava. Posljedica toga je prejedanje, opsesija prehranom ili neki drugi oblici ponašanja. U ovom slučaju uvijek preporučujem da pored nutricioniste potraže i dobrog psihologa koji se bavi ovim stanjima. Važno je prepoznati obrasce koji se dešavaju, emocije i situacije. Uz psihoterapiju i učenjem o prehrani i sebi, osoba se jako brzo može riješiti poremećenog odnosa sa hranom.
S obzirom na to da se nutricionizam često povezuje s "pravilima" i "zabranama", kako ste vi razvili svoj pristup hrani?
Moj pristup se zasniva na balansu i održivosti. Od zabrana i pravila nema dugoročnog rezultata. Uvijek nastojim da ljudima objasnim zašto je nešto važno kako bi i sami razvijali svijest o tome. Svako pravilo mora imati svoj razlog ali isto tako i kako ga prilagoditi sebi. Nijedna osoba nije ista i nema isto zdravstveno stanje. Upravo zato često govorim o potrebi da se vratimo u svoje tijelo i „oslušnemo“ šta nama odgovara i koje namirnice nam služe a koje ne. Samo tako možemo dugoročno mijenjati navike i postići da budu održive.

Koji je ključni trenutak u vašoj karijeri koji vas je doveo do toga da postanete nutricionistkinja, a sada i autorica knjige? Je li knjiga oduvijek bila na bucket listi?
Kad sam studirala prehrambenu tehnologiju na trećoj godini studija imali smo biohemiju. Oduševljeno sam učila o procesima koji se dešavaju u tijelu i kako hrana može da utiče na sve to. Od tada sam znala da ne želim da se bavim tehnologijom nego čovjekom i prehranom. Nakon studija bila sam asistentica na predmetu Biohemija, a kasnije i svim predmetima iz nutricionizma. Upisala sam magistarski iz oblasti Bromatologije i nutricionizma a nakon toga odbranila i doktorsku disertaciju.
Knjiga je bila nešto što sam dugo željela, kao neki prirodan put nakon pisanja bloga. U meni se sve to slagalo jer su ljudi zavoljeli moj stil pisanja i tražili su stalno knjigu. Ova knjiga je baš dio mog bloga i može pomoći ljudima da nauče osnovne stvari kako da im prehrana bude održiva i u balansu, kako da se ne odriču svega. Trudila sam se da odgovorim na sve dileme vezane za kombiniranje namirnica, slaganje obroka uz naša tradicionalna jela.
Uživate li i u kuhanju ili vas više privlači teoretski pristup namirnicama?
Teorija o hrani je beskrajna. Stalno se nešto novo istražuje i dolazi do novih saznanja. To je moja strast, da sve to pratim. Jako volim da pretražujem naučne baze i budem u toku sa svim tim. Kuhanje je samo jedan mali segment svega. Kuham jer volim da znam šta jedem ali nisam najbolja kuharica na svijetu niti imam ambiciju da to budem. Radije ću pričati i pisati o hrani, zdravlju i kako svakodnevno sebi pomoći da živimo bolje i zdravije.
Šta ste naučili o sebi kroz učenje o hrani i kroz ovaj posljednji projekat, pisanje knjige? Šta nam ova knjiga donosi, je li ona za početnike u svijetu kuhanja i nutricionizma ili će biti jednako korisna i stručnjacima?
Ova knjiga je nastala kroz najmanje 5 godina pisanja za blog i medije. U cijelom procesu sam prepoznala koliko je važno da ljudi imaju nešto odakle mogu početi u moru informacija. Knjiga je zamišljena kao svakodnevni priručnik ljudima koji žele da rade na sebi. Vjerujem da će se vraćati više puta i da će im biti mali vodič kroz svijet kuhanja i nutricionizma. U uvodnom dijelu ima malo više teorije za koju smatram da je važno znati kao osnovu, ako želimo dalje da se nadograđujemo kroz kuhanje i usvajanje navika.
Ovo je teorija koju bi trebalo uvesti u škole kao neko opšte, a opet jako korisno znanje. Škola treba da nam pruži takva praktična znanja kojima ćemo očuvati svoje zdravlje. Moj profesor Jašić je u svojoj recenziji napisao da je ona dobar temelj i za studente i slažem sa sa njim.
Voljela bih da potakne ljude na razmišljanje i da im pruži vodič kako da zdrave navike budu održive. Hajde da smanjimo taj strah od hrane i uklonimo uvjerenje da je pravilna prehrana jako teška i dosadna za sprovesti. Bitno mi je da ljudi shvate moć malih navika svaki dan i da mogu jesti i našu domaću hranu uz male modifikacije. Trudila sam se da dotaknem i druge aspekte zdravih navika poput sna. Sve je to jako važno ako želimo posmatrati svoj život u cjelini i baviti se sveobuhvatno nutricionizmom.
Nutricionizam se stalno mijenja i prilagođava novim otkrićima. Kako se vi nosite s tim promjenama i šta vas vodi kroz te neprestane inovacije? Kako da im se mi prilagodimo?
Nauka napreduje, metode istraživanja napreduju. Ja ih stalno pratim. Međutim, postoji nešto što je baza: biohemija čovjeka i hemija hrane. Ako krećemo sa tumačenjem od tog koraka, onda sve što dolazi je samo mala „kozmetička“ korekcija. Uz sve to, kad upoznamo svoje potrebe i osvijestimo svoje navike, nema straha od onog što dolazi jer ćemo naučiti kako da se prilagodimo i izvučemo najbolje.
Brza pitanja
Uvijek mogu jesti: jaja, voće, pekan orah.
Začin koji ne smijete zanemariti: kurkuma.
Omiljeni restoran u Sarajevu: ja sam iz Tuzle pa ću reći Kvin.
Kafu najradije pijem: običnu crnu.
Kada želim slatkiše biram: dobru čokoladu.
Posljednja knjiga koju sam pročitala: „Ostrvo nestalog drveća“ Elif Šafak.
Raspoloženje mi uvijek poprave: moje bliske osobe.
* * *
Foto: Nejira Zukić
TEKST: Bonjour.ba - PR
Bliži nam se kraj godine. Ipak, prije nego što se potpuno prepustimo ušuškavanju u tople deke i pjevušenju onih dobro poznatih hitova Mariah Carey, sve nas čeka onaj jedan, svima poznat zadatak, lista poklona.
Ruku na srce, bilo bi sjajno okriviti Djeda Mraza što ispod jelke nema ničega, ali teško da bi nam to prošlo kod porodice. A i šteta bi bilo kvariti onu iskrenu dječiju radost, zar ne?
Znamo kako to ide, njoj ste već poklonili sve najljepše bukete i najbolje čokolade za rođendan. Njemu je, ruku na srce, već pomalo dosta onih tradicionalnih čarapa koje svake godine dobije pod bor.
Zato, zašto ove godine ne biste probali nešto drugačije, unikatan, rijedak parfem? Ima li išta ljepše nego nekoga (ili sebe!) počastiti luksuzom koji se pamti po mirisu?
Posjetili smo Plaza parfumeriju u Arija centru u Sarajevu i pažljivo izabrali najunikatnije niche mirise, kako bismo bili sigurni da će vam ovi praznici mirisati na čistu eleganciju i uživanje.
BOADICEA THE VICTORIOUS
Vetiver Imperiale Eau De Parfum
Ovaj parfem je savršen novogodišnji poklon jer u sebi nosi onu rijetku vrstu elegancije koja istovremeno grije srce i ostavlja snažan utisak, baš kao i najljepše praznične uspomene.
Njegova kompozicija, u kojoj se plemeniti vetiver spaja sa svježim citrusima i bogatim začinima, stvara auru luksuza i samopouzdanja, čineći ga idealnim za novi početak kojem svi težimo u januaru.
Poklanjajući Vetiver Imperiale, vi zapravo poklanjate osjećaj nepobjedivosti i otmjenosti koji traje cijeli dan, upakovan u bočicu koja je pravo umjetničko djelo, čime voljenoj osobi poručujete da zaslužuje samo najbolje i najposebnije u godini koja dolazi.

BORNTOSTANDOUT
Dirty Heaven Eau De Parfum
Dirty Heaven brenda BORNTOSTANDOUT je onaj rijetki tip poklona koji u sebi nosi čistu emociju, što ga čini savršenim za novogodišnju čaroliju.
Njegov miris je poput toplog zagrljaja u hladnoj zimskoj noći, istovremeno buntovan i nevjerovatno privlačan, sa onim prepoznatljivim notama šafrana i ambroksana koje ostavljaju neizbrisiv trag u zraku.
Pokloniti ovaj parfem znači nekome poručiti da cijenite njihovu autentičnost i odvažnost, a luksuzna bočica ispod jelke izgleda kao pravo malo umjetničko djelo koje obećava uzbudljiv i mirisan početak nove godine.

CREED
Centaurus Eau De Parfum
Centaurus od Creeda je poput toplog zagrljaja, što ga čini apsolutno savršenim poklonom za početak nove godine. Njegova kompozicija odiše luksuzom i dubinom.
Dok se vani vrte pahulje, note začina, duhana i sandalovine stvaraju auru samopouzdanja i elegancije koja ostaje uz osobu dugo nakon što otkuca ponoć.
To nije samo miris, već istinski osjećaj topline i pažnje upakovan u bočicu, idealan za nekoga kome želite poručiti da zaslužuje nešto unikatno i vječno.

GRITTI
Beyond The Wall Extrait Parfum
Grittijev Beyond The Wall je onaj rijetki tip poklona koji u sebi nosi samu esenciju praznične čarolije, pretvarajući hladne zimske večeri u prostor topline i istinskog luksuza.
Idealan je za Novu godinu jer svojom bogatom kompozicijom mlijeka, puderastog irisa i dragocjenog kardamoma podsjeća na najljepše uspomene, na miris toplih napitaka, mekoću kašmira i onaj poseban osjećaj iščekivanja nečeg novog.
Kao Extrait de Parfum, on nije samo prolazni miris već trajni trag koji voljenu osobu prati kroz cijelu najluđu noć i ostaje tu kao obećanje elegancije u godini koja dolazi.
Pokloniti ovaj parfem znači pokloniti nevidljivi zagrljaj upakovan u bočicu koja odiše vrhunskom italijanskom umjetnošću, čineći trenutak otvaranja dara zaista nezaboravnim.

MIZENSIR
L'envers Du Paradis Eau De Parfum
L'envers Du Paradis je onaj rijetki mirisni zagrljaj koji savršeno oslikava duh praznika, ne kroz teške i zagušljive note, već kroz nevjerovatnu eleganciju i svježinu koja unosi svjetlost u zimske dane.
Alberto Morillas je u ovu bočicu utkao spoj hladnih začina i suptilne topline, što ga čini idealnim novogodišnjim poklonom jer miriše na novi početak, na čistoću prvog snijega i onu tihu, profinjenu radost koju želimo dragim osobama u godini koja dolazi.
Pokloniti ovaj parfem znači pokloniti trenutak čiste magije koji traje na koži, ostavljajući trag koji je istovremeno diskretan, a nezaboravan, baš kao i najljepše praznične uspomene.

ROJA
Elysium Pour Femme Eau De Parfum
Elysium Pour Femme je onaj rijetki miris koji u sebi nosi čistu vedrinu i eleganciju, što ga čini savršenim poklonom za početak nove godine pun nade i ljepote.
Njegova čarolija leži u načinu na koji balansira osvježavajuće note citrusa sa nježnim cvijećem i toplim mošusom, ostavljajući utisak žene koja zrači unutrašnjom snagom i mirom.
Pokloniti ovaj parfem znači nekome darovati trenutak luksuza koji traje cijeli dan, pretvarajući svako obično zimski jutro u poseban događaj. To nije samo bočica mirisa, već znak pažnje koji govori da toj osobi želite godinu koja će mirisati na radost, profinjenost i nove, blistave početke.

THE HARMONIST
Sun Force Parfum - The Prequel Collection
Pokloniti nekome Sun Force od brenda The Harmonist zapravo znači pokloniti mu djelić zarobljenog sunca u jeku zime, što ga čini apsolutno savršenim izborom za novogodišnju noć.
Dok vani steže mraz, ovaj miris grije kožu vibrantnim notama citrusa, tamjana i meda, podsjećajući nas na unutrašnju snagu i optimizam koji nam trebaju za novi početak.
Njegova luksuzna, zlatna aura nije samo miris, već topao zagrljaj koji poručuje da dragoj osobi želite godinu ispunjenu svjetlošću, energijom i onom posebnom, harmoničnom radošću koju nosi miris tek izlazećeg sunca.

WIDIAN
Black IV Eau De Parfum
Widianov Black IV je više od mirisa, to je onaj rijetki osjećaj topline i luksuza koji savršeno priliči prazničnoj čaroliji.
Zamislite spoj slatke bergamote, sočne šljive i nježne ruže koji se na koži pretvara u meki, baršunasti zagrljaj, idealan za hladne decembarske noći.
Pokloniti ovaj parfem znači nekome darovati trenutak čiste elegancije i uspomenu koja traje dugo nakon što se vatromet ugasi, jer njegova orijentalna otmjenost ostavlja trag koji se ne zaboravlja.

Sve preporučene niche mirise i mnogo više potražite u Plaza parfumeriji u ARIA centru u Sarajevu ili na web shopu.
Foto: @sofiya_pa
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!