U razgovoru s trenerom Mariom saznali smo sve o fitness treningu za trudnice u Mostaru - Bonjour.ba - bh.lifestyle magaz...

U razgovoru s trenerom Mariom saznali smo sve o fitness treningu za trudnice u Mostaru

Tekst:

Marija Perić

MAME RULZ
20.1.2022.

Kad nam se Mario javio i predstavio svoje treninge bili smo sigurni da i među Bonjour damama koje nas prate sigurno ima žena koje bi htjele znati nešto više o treninzima za trudnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zato smo ga kroz kratki intervju odlučili pitati sve što bi i vas zanimalo te otkrili zašto biste možda trebali dati šansu ovom fitness treningu za trudnice koji se održava na adresi Blajburških žrtava 11 u Mostaru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mario se educirao o ovakvim fitness treninzima i podijelio je s nama sve detalje o tome kako izgledaju treninzi, tko ih može raditi kao i zašto je započeo ovu cijelu priču. Otkrio nam je i nešto više o svojim dosadašnjim iskustvima s trudnicama i na koje im sve načine ovi treninzi mogu pomoći. Odgovore otkrijte u nastavku.

***

Kako ste došli na ideju za kreiranje ovakvih fitness treninga?

Završio sam kineziološki fakultet i jednom prilikom tijekom studiranja sam pričao s profesoricom o tome kako na našim područjima postoji određena stigma o treniranju u trudnoći i kako bi trudnice, u biti, trebale redovito trenirati. U istom razgovoru mi je profesorica rekla kako u Mostaru u to vrijeme još nigdje nije bilo educirane osobe koja bi takve treninge provodila. To mi je bilo dosta iznenađujuće, te sam potaknut iskustvima žena oko sebe odlučio uložiti u edukacije i seminare te otvoriti fitness centar s tom vrstom treninga. Ideja je bila pružiti trudnicama siguran i efikasan trening, prilagođen njima, koji će im pomoći iznijeti trudnoću i pripremiti ih za daljnje izazove.

Mario Babić, fitness trener za trudnice

Kako izgledaju fitness treninzi sa trudnicama?

Treninge s trudnicama izvodim u individualnom i grupnom obliku. Ako je riječ o grupi trening je opet na neki način individualiziran i prilagođen svakoj trudnici i njenim mogućnostima. Na treningu radimo na pravilnom disanju, jačanju snage te se fokusiramo na vježbe zdjeličnog dna. Cilj nam je svaku trudnicu pripremiti za izazove majčinstva, te joj omogućiti da se osjeća jako, sposobno i zadovoljno.

Foto: Pexels

Prvo odradim razgovor s trudnicom, jako je bitno da ima dozvolu svog liječnika da može trenirati i da je trudnoća uredna. Isto tako su mi bitne informacije poput općeg zdravlja, kako se trudnica osjeća i je li ikada prije trenirala, nakon toga počinjemo s planiranjem treninga. Za koncipiranje treninga treba biti posebno educiran jer se trening te vrste u određenim stvarima razlikuje od onog običnog koji smo navikli gledati u teretanama i fitness centrima. Naglasak je na tonusu mišića i održavanju forme kako bi porod bio što lakši te koristimo razne rekvizite kako bi trening bio raznolikiji, a svaki trening izgleda drugačije ovisno o stupnju trudnoće i stanju trudnice.

Na koji način ovakvi treninzi pomažu trudnicama?

Treninzi trudnicama donose razne dobrobiti. Tek se u zadnje vrijeme taj stav proširio i među našom populacijom iako su treninzi s trudnicama počeli u Americi prije 150 godina, do sada je vladao nekakav strah da trudnica ne treba vježbati, da ne treba ništa nepotrebno dizati ili se umarati. Treba znati da je svaka trudnica koja vodi urednu trudnoću sasvim sposobna odraditi trening, te bi se trening trebao smatrati pod obaveznim u trudnoći.

Foto: Pexels

Do sada su mi trudnice iskazale zadovoljstvo jer se nakon treninga osjećaju odlično, energičnije, pozitivnije i snažnije. Često se trudnice, zbog promjena koje doživljavaju u trudnoći, znaju naći u situaciji da im je teško pokrenuti se, međutim, upravo bi trebale napraviti suprotno jer tjelovježbom će smanjiti razinu stresa, popraviti raspoloženje, poboljšati san te dobiti pozitivan stav o sebi i porodu. Uz to im treninzi donose i pozitivan fizički efekt. Tako će doći do boljeg držanja koje se u trudnoći većini žena pogorša, stimulira se tonus mišića i sprječava prekomjerno nakupljanje kilograma. Također ima i onaj bitan medicinski značaj gdje se pokazalo da bi trening trudnici mogao utjecati na smanjen rizik za dijabetes u trudnoći te preeklampsiju. Sve trudnice s kojima sam do sada radio su imale uredan porod.

I za kraj, kako se trudnice mogu prijaviti za vaše fitness treninge?

Trudnice se mogu prijaviti preko naše Facebook stranice ili Instagram stranice. Dostupni smo za bilo kakve upite i putem WhatsAppa/Vibera na broj 063 755 709.

***
Naslovna fotografija: Pexels

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno