Dohrana bebe od 6 mjeseci do godine? Ove recepte mame i nutricionistkinje zabilježite.
Tekst:Ilda Lihić-Isović
MAME RULZŽelite da svojoj bebi pravite domaće kašice, ali ne znate odakle da počnete? Da li vas cijeli proces nemliječne ishrane pomalo plaši?
Onda ste došli na pravo mjesto u rubriku Mame rulz gdje smo se potrudili pronaći neke od najdražih (potvrdila mama) prvih starter recepata za bebe od početka uvođenja nemliječne ishrane, dakle od 6. mjeseci do 1. godine.
Foto: freepik.com
Naša prva, a često i jedina stanica za pretragu ukusnih recepata za mališane je @mamina_prva_kuhinja koja ima više od 30k pratitelja sa razlogom.
Naime, Mirjana je prije svega mama jednog dječaka koja je odlučila da rado dijeli njene zdrave navike ishrane sa drugim mamama/roditeljima. Pri tome je certifikovana nutricionistkinja, a cilj joj je da probudi svijest kada je zdravlje i ishrana djece u pitanju.
Dakle, ukoliko niste sigurni kako započeti sa nemliječnom ishranom, a želite samo zdravo za svoje mališane onda je Mirjanin Instagram profil najbolji uvod koji će vam olakšati ovaj pomalo stresni period navikavanja.
Foto: freepik.com
Zdravi sastojci, jednostavni recepti, brza priprema i nas je već osvojila svojim umijećem. U nastavku pogledajte koje smo to recepte izdvojili, a koje već sada možete isplanirati za svoje najmlađe.
Recept za bebu od 6+ mjeseci
Sastojci:
- 1 kašika prosa,
- 200 ml vode,
- 1 kruška
Priprema:
Proso potopite u vodi večer prije pripreme. Ujutru ga dobro isperite i stavite da se kuha na srednjoj temperaturi oko 20 minuta. Kada omekša ocijediti višak tečnosti. Pomiješajte ga sa kruškom čiju konzistenciju prilagođavate bebi.
Recept za bebu od 7+ mjeseci
Sastojci:
- 1 komad pilećeg bijelog mesa (količine koliko staje na bebin dlan)
- 1/4 komorača
- 1/3 kelerabe
- 3 cvjetića brokolija
- 1 manja mrkva
- 3 cvjetića karfiola
- 1/3 krompira
Priprema:
Sve namirnice zajedno skuhajte dok ne budu mekani. Ispasirajte, a konzistenciju i količinu prilagodite vašoj bebi.
Recept za bebu od 8+ mjeseci
Sastojci:
200 ml vode (za starije može i biljno ili kravlje mlijeko)
3 kašike ovsenih/zobenih pahuljica
1 kašika rogača
1/4 avokada
1/2 banane
Priprema:
Pahuljice preliti vrelom vodom na 10-15 minuta, da omekšaju. Za to vrijeme izgnječiti bananu i avokado. Kada pahuljice omekšaju, ukoliko ima viška vode, ocijediti je i dodati izgnječeno voće i rogač.
Recept za bebu od 9+ mjeseci
Sastojci:
- 1/3 glavice karfiola
- 1 mrkva
- 1/3 glavice crnog luka
- maslinovo ulje
- tjestenina po izboru
Priprema:
Povrće oprati, isheckati i poredati na pek papir. Odozgo preliti maslinovim uljem. Staviti da se peče oko 20- 30 minuta na 200 ° C.U međuvremenu staviti tjesteninu da se kuha. Kada povrće bude termički obrađeno, staviti ga u blender, pa ga blendati uz dodavanje malo vode. Na kraju ga još malo termički obraditi u dubljoj šerpi, dodati mu skuhanu tjesteninu.
Recept za bebu od 10+ mjeseci
Sastojci:
- 1 banana,
- 1 jaje
- 3 kašike brašna (ja sam koristila rižino, možete koje želite),
- 1 kašičica kokosovog ulja,
- 1 kašičica kakao praha
Priprema:
Viljuškom izgnječiti bananu. Dodati 1 jaje. Sve sjediniti viljuškom. Dodati i ostale sastojke. Sjediniti ih. Kašikom sipati na zagrijanu tavu. Nakon par minuta, okrenuti na drugu stranu.
Recept za bebu od 11+ mjeseci
Sastojci:
- 2 banane
- 3 jajeta
- 2 kašike kokosovog ulja
- 1 kašika bademovog putera
- 150 g ovsenih pahuljica
- kašičica praška za pecivo
- voće po izboru ( ja sam stavila 150 g malina)
Priprema:
Banane, jaja, kokosovo ulje i bademov puter staviti u blender i blendati desetak sekundi dok se ne sjedini. Dodati pahuljice i prašak za pecivo pa blendati dok se ne sjedini. Nakon toga dodati voće i promiješati kašikom. Sipati u kalupe za mafine i peći 25 minuta na 180°C. Od ove smjese se dobije otprilike 12 mafina.
Recept za bebu od 12+ mjeseci
Sastojci:
- fileti pastrmke (količina ista kao količina mesa koju beba jede)
- krompir
- 1 šolja špinata
- 1 kockica putera
- 1 kašika kiselog mlijeka
- bijeli luk
- malo soli
Priprema:
Filet pastrmke malo posoliti i začiniti sa malo bijelog luka. Uviti ga u foliju i peći u rerni oko 25 minuta na 200°C. U međuvremenu skuhati krompir i obariti špinat. Mikserom umutiti krompir i špinat. Dodati im kockicu putera, kiselo mlijeko i malo soli. Sjediniti pire i poslužiti ga uz pečenu ribu.
***
Naslovna fotografija: unsplash.com