TEKST: Ilda Lihić-Isović

DATUM OBJAVE: 29.3.2023.

Želite da svojoj bebi pravite domaće kašice, ali ne znate odakle da počnete? Da li vas cijeli proces nemliječne ishrane pomalo plaši?

Onda ste došli na pravo mjesto u rubriku Mame rulz gdje smo se potrudili pronaći neke od najdražih (potvrdila mama) prvih starter recepata za bebe od početka uvođenja nemliječne ishrane, dakle od 6. mjeseci do 1. godine.

 

Foto: freepik.com

 

Naša prva, a često i jedina stanica za pretragu ukusnih recepata za mališane je @mamina_prva_kuhinja koja ima više od 30k pratitelja sa razlogom.

Naime, Mirjana je prije svega mama jednog dječaka koja je odlučila da rado dijeli njene zdrave navike ishrane sa drugim mamama/roditeljima. Pri tome je certifikovana nutricionistkinja, a cilj joj je da probudi svijest kada je zdravlje i ishrana djece u pitanju.

Dakle, ukoliko niste sigurni kako započeti sa nemliječnom ishranom, a želite samo zdravo za svoje mališane onda je Mirjanin Instagram profil najbolji uvod koji će vam olakšati ovaj pomalo stresni period navikavanja.

 

Foto: freepik.com

 

Zdravi sastojci, jednostavni recepti, brza priprema i nas je već osvojila svojim umijećem. U nastavku pogledajte koje smo to recepte izdvojili, a koje već sada možete isplanirati za svoje najmlađe.

 

Recept za bebu od 6+ mjeseci
 

Sastojci:

  • 1 kašika prosa,
  • 200 ml vode,
  • 1 kruška

Priprema:

Proso potopite u vodi večer prije pripreme. Ujutru ga dobro isperite i stavite da se kuha na srednjoj temperaturi oko 20 minuta.  Kada omekša ocijediti višak tečnosti. Pomiješajte ga sa kruškom čiju konzistenciju prilagođavate bebi.

 



Recept za bebu od 7+ mjeseci

Sastojci:

  • 1 komad pilećeg bijelog mesa (količine koliko staje na bebin dlan)
  • 1/4 komorača
  • 1/3 kelerabe
  • 3 cvjetića brokolija
  • 1 manja mrkva
  • 3 cvjetića karfiola
  • 1/3 krompira


Priprema:

Sve namirnice zajedno skuhajte dok ne budu mekani. Ispasirajte, a konzistenciju i količinu prilagodite vašoj bebi.

 

 

Recept za bebu od 8+ mjeseci

Sastojci:

200 ml vode (za starije može i biljno ili kravlje mlijeko)
3 kašike ovsenih/zobenih pahuljica
1 kašika rogača
1/4 avokada
1/2 banane

Priprema:

Pahuljice preliti vrelom vodom na 10-15 minuta, da omekšaju. Za to vrijeme izgnječiti bananu i avokado. Kada pahuljice omekšaju, ukoliko ima viška vode, ocijediti je i dodati izgnječeno voće i rogač.

 


 

Recept za bebu od 9+ mjeseci
 

Sastojci:

  • 1/3 glavice karfiola
  • 1 mrkva
  • 1/3 glavice crnog luka
  • maslinovo ulje
  • tjestenina po izboru


Priprema:

Povrće oprati, isheckati i poredati na pek papir. Odozgo preliti maslinovim uljem. Staviti da se peče oko 20- 30 minuta na 200 ° C.U međuvremenu staviti tjesteninu da se kuha. Kada povrće bude termički obrađeno, staviti ga u blender, pa ga blendati uz dodavanje malo vode. Na kraju ga još malo termički obraditi u dubljoj šerpi, dodati mu skuhanu tjesteninu.

 


 

Recept za bebu od 10+ mjeseci

 

Sastojci:

  • 1 banana,
  • 1 jaje
  • 3 kašike brašna (ja sam koristila rižino, možete koje želite),
  • 1 kašičica kokosovog ulja,
  • 1 kašičica kakao praha

Priprema:

Viljuškom izgnječiti bananu. Dodati 1 jaje. Sve sjediniti viljuškom. Dodati i ostale sastojke. Sjediniti ih. Kašikom sipati na zagrijanu tavu. Nakon par minuta, okrenuti na drugu stranu.

 

 

Recept za bebu od 11+ mjeseci


Sastojci:

  • 2 banane
  • 3 jajeta
  • 2 kašike kokosovog ulja
  • 1 kašika bademovog putera
  • 150 g ovsenih pahuljica
  •  kašičica praška za pecivo
  • voće po izboru ( ja sam stavila 150 g malina)


Priprema:

Banane, jaja, kokosovo ulje i bademov puter staviti u blender i blendati desetak sekundi dok se ne sjedini. Dodati pahuljice i prašak za pecivo pa blendati dok se ne sjedini. Nakon toga dodati voće i promiješati kašikom. Sipati u kalupe za mafine i peći 25 minuta na 180°C. Od ove smjese se dobije otprilike 12 mafina.

 

 

Recept za bebu od 12+ mjeseci


Sastojci:

  • fileti pastrmke (količina ista kao količina mesa koju beba jede)
  • krompir
  • 1 šolja špinata
  • 1 kockica putera
  • 1 kašika kiselog mlijeka
  • bijeli luk
  • malo soli

Priprema:


Filet pastrmke malo posoliti i začiniti sa malo bijelog luka. Uviti ga u foliju i peći u rerni oko 25 minuta na 200°C. U međuvremenu skuhati krompir i obariti špinat. Mikserom umutiti krompir i špinat. Dodati im kockicu putera, kiselo mlijeko i malo soli. Sjediniti pire i poslužiti ga uz pečenu ribu.

 


 

***
Naslovna fotografija: unsplash.com 

FOTO: unsplash.com


Bonjour

Tajni sastojak glamurozne noći? Jedan korak njege koji su svi isprobali, a sada je red na vas.

TEKST: Bonjour.ba, Promotivni članak | FOTO: Sanela Babić, Enida Kajević, Monika Andrić za Bonjour.ba

Tajni sastojak glamurozne noći? Jedan korak njege koji su svi isprobali, a sada je red na vas. Tajni sastojak glamurozne noći? Jedan korak njege koji su svi isprobali, a sada je red na vas.

U ambijentu gala večeri gdje su svijeće nježno obasjavale prostor, tako je i koža naših uzvanica svjetlila zdravim, prirodnim sjajem.

U ambijentu profinjenog i trendi uređenog prostora naše gala večeri,  Lancôme je u svojstvenom stilu dopunio čaroliju večeri, omogućivši gostima da urone u svijet besprijekorne ljepote. 

Lancôme je predstavio najnoviju inovaciju u svijetu njege kože Rénergie C.R.x. Triple Serum Retinol. Ova revolucionarna formula, koja donosi snagu tri aktivna sastojka, odmah je privukla pažnju svih prisutnih, jer je u pitanju proizvod koji redefinira način na koji gledamo na anti-age njegu kože.


bonjour_ba_via_media_gala_night_people_klijenti_03


Gosti su bili pozvani da isprobaju Rénergie C.R.x. Triple Serum Retinol, testirajući njegove inovativne teksture i otkrivajući posebnost ovog seruma koji obećava značajnu transformaciju kože.

Tokom večeri, uzvanici su imali priliku postati dio Lancôme Skin Science Cluba, što je stvorilo atmosferu uzbuđenja i želje za otkrivanjem novog, luksuznog pristupa njezi kože.


bonjour_ba_via_media_gala_night_klijenti__016

bonjour_ba_via_media_gala_night_klijenti__05

bonjour_ba_via_media_gala_night_klijenti__06

bonjour_ba_via_media_gala_night_LANCOME_01_18

bonjour_ba_via_media_gala_night_LANCOME_01_1


Inovacija koja mijenja pravila njege kože  

Tri decenije nakon lansiranja Rénergie Double Performance, Lancôme je predstavio najnovije poglavlje svoje kozmetičke revolucije, a to je upravo Rénergie C.R.x. Triple Serum Retinol.

Ovaj serum, koji sadrži tri ključna sastojka u jednoj bočici, nije samo još jedan proizvod u anti-age rutini. To je serum koji je dobio patent do 2039. godine i čiji su rezultati već sada klinički potvrđeni.

Njegova snaga leži u sinergiji između čistog retinola, čistog vitamina C i X-peptida, koji zajedno djeluju na obnovu kože, smanjenje bora, ujednačavanje tena i poboljšanje teksture kože.


bonjour_ba_via_media_gala_night_klijenti__018

bonjour_ba_via_media_gala_night_klijenti__08

bonjour_ba_via_media_gala_night_klijenti__060


Snaga koja dolazi u trostrukoj dozi  

Svaka bočica ovog inovativnog seruma ima tri odvojena odjeljka, što osigurava da se svaki sastojak drži odvojeno do trenutka primjene, čime se zadržava njegova maksimalna svježina i učinkovitost. Ova trostruka doza sastojaka garantira sinergijski učinak koji je učinkovitiji od same primjene retinola.

Testiranja su pokazala da je Rénergie C.R.x. Triple Serum Retinol klinički dokazano učinkovit u smanjenju bora na čelu i između obrva, poboljšava vidljivost pora i učvršćuje kožu. Rezultati su bili vidljivi već nakon 8 sedmica korištenja.


bonjour_ba_via_media_gala_night_LANCOME_01_19

bonjour_ba_via_media_gala_night_LANCOME_01_3

bonjour_ba_via_media_gala_night_LANCOME_01_4

bonjour_ba_via_media_gala_night_LANCOME_01_22


Glamur koji traje  

Uz opuštene razgovore i atmosferu večeri, ambasadorice brenda su uživale i u testiranju Rénergie C.R.x. Triple Serum Retinola i drugih Lancôme proizvoda, uključujući mini verzije njihovih kultnih seruma.

Svi prisutni imali su priliku ponijeti sjećanje na ovaj beauty trenutak u obliku mini pakiranja koja su omogućila da glamur večeri traje i nakon njenog završetka.

Za one koji žele uvesti Rénergie C.R.x. Triple Serum Retinol u svoju svakodnevnu rutinu, Lancôme nudi preporuke za postepeno uvođenje retinola uz metodu "skin cyclinga", koja omogućava sigurno i učinkovito korištenje ovog snažnog sastojka.


bonjour_ba_via_media_gala_night_LANCOME_01_9

bonjour_ba_via_media_gala_night_LANCOME_01_24


Stručnjaci za kožu preporučuju nanošenje učinkovite kreme za sunčanje svako jutro tijekom korištenja retinola. Udruženi kao ultimativna retinol rutina, novi Rénergie C.R.x. Triple Serum Retinol i Rénergie H.P.N. UVMUNE SPF50 krema komplementarni su snažni duo za njegu kože, dizajniran za sve tonove, tipove i dobi kože. 


bonjour_ba_via_media_gala_night_LANCOME_01_11

bonjour_ba_via_media_gala_night_LANCOME_01_16


‘’Kada uvodite retinol u rutinu njege kože, ključno je promišljeno pristupiti tome. Obavezna je svakodnevna zaštita od sunca s SPF 50 kako biste sačuvali postignute rezultate i spriječili osjetljivost na sunce. Uz pravilne upute i odgovarajuću formulaciju, nema razloga za zabrinutost.'' riječi Dr. Annie Black,  direktorice za naučna istraživanja u Lancôme.


bonjour_ba_via_media_gala_night_LANCOME_01_12

bonjour_ba_via_media_gala_night_LANCOME_01_13


Danas, Rénergie H.P.N. krema s 300 peptida ulazi u novo poglavlje jer se najbolje od Lancôme anti-aginga susreće s najboljim od Lancôme UV zaštite u novoj H.P.N. UVMUNE SPF50  kremi.

Ova ultra-senzorna krema protiv znakova starenja kože po prvi put kombinira 300 vrsta inovativnih peptida i Lancômeovu patentiranu UVMUNE tehnologiju s Mexorylom 400. Krema je svilenkaste teksture i baršunasta na dodir, ostavljajući kožu mekom i blistavom, bez masnog sjaja ili bijelog traga.


bonjour_ba_via_media_gala_night_LANCOME_01_8

bonjour_ba_via_media_gala_night_LANCOME_01_5


Na gala večeri, Lancôme je ponovo pokazao zašto je sinonim za luksuznu njegu kože. Rénergie C.R.x. Triple Serum Retinol i Rénergie H.P.N. UVMUNE SPF50 predstavljaju savršen spoj inovacije, znanstvenih dostignuća i luksuza koji donose dugoročne rezultate.

Ova Lancôme linija je zasigurno početak nove ere u njezi kože koja će vas oduševiti odmah, a rezultati će trajati.

FOTO: Sanela Babić, Enida Kajević, Monika Andrić za Bonjour.ba


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!