TEKST: Bonjour.ba/PR
DATUM OBJAVE: 19.5.2023.
Vijest koja će obradovati sve mame i tate ili one koje tek trebaju to postati jeste da će se 6. konferencija MAMF održati 26. maja u hotelu Hills u vremenskom periodu od 10 do 18 sati.
Ova konferencija predstavlja odličnu priliku za sve mame, čitateljice Bonjour rubrike MAME RULZ, ali i buduće roditelje da nauče nešto novo, da se opuste i uživaju u druženju sa stručnjacima i brojnim prijateljima MAMF konferencije.
Osnivačica konferencije Meliha Mulahalilović Žiško ističe da je događaj s godinama rastao i postao prepoznatljiv kao mjesto susreta i dobre energije: "Događaj Konferencija za mame (MAMF) je prepoznatljiv i ponosni smo na partnerstvo koje imamo s majkama. U ovim izazovnim vremenima, posvećenost porodici treba biti što veća. Pozivam sve mame u BiH da nam se pridruže 26.05. kako bismo zajedno napunile baterije i pružile podršku jedna drugoj.“
Šta nas to novo očekuje na konferenciji?
Prva konferencija za mame održana je 2018. godine i od tada je postala mjesto susreta, podrške, edukacije, dobre energije i međusobnog osnaživanja majki. Ova godina donosi inovativne promjene za konferenciju s obzirom na to da prvi put pored radionica i panela bit će i sajamski dio – MAMAMARKET gdje će više od 25 mama predstaviti svoje proizvode i usluge.
Tim iza konferencije ističe da su učesnice i teme konferencije izuzetno interesantne i relevantne te su sigurni da će svi posjetioci i ove godine pronaći nešto za sebe. Za najmlađe je osiguran i poseban program sa animatorima kako bi svi mogli bezbrižno uživati u bogatom sadržaju ovogodišnjeg MAMF-a.
Ulaz je besplatan za sve posjetioce i nije potrebna prethodna registracija.
Koja zanimljiva predavanja možemo očekivati ove godine?
Na ovogodišnjem MAMF-u govornice će podijeliti svoje znanje i iskustvo. Aida Zubčević, vlasnica Favede i predsjednica Udruženja poslovnih žena u BiH, jedna od četiri dobitnice Oxfam svjetske nagrade za ekonomsko osnaživanje žena, otvara konferenciju i govorit će o tome kako se postiže ravnoteža između života i posla te koji su izazovi poduzetničkog puta jedne mame.
Vahida Djedović će predstaviti svoju novu knjigu "Kad izgubim sebe" i govoriti o održavanju ravnoteže u životu. Iz Hrvatske nam samo za ovu priliku dolazi Jelena Veljača, glumica, scenaristica i producentica, te članica inicijative #spasime.
Na MAMF-u će govoriti o tome kako aktivizam može doprinijeti pozitivnim promjenama u svijetu. Dr. Lejla Divović-Mustafić, ljekar specijalista interne medicine i Dr. Zana Tafi, specijalista medicine rada i sporta, će govoriti o tome kako ostati snažna i zdrava mama te održavati kondiciju i vitalnost tijekom majčinstva. Belma Alagić i Lemana Terzimehić će govoriti o ulozi tehnologije i okruženja u razvoju djece. Lejla Šebić će predstaviti priručnik Vježbe za mame i bebe nakon trudnoće, dok će Lana Milavić govoriti o homeopatiji i kako ona može ublažiti simptome i stres u majčinstvu.
Gdje će se održati MAMF konferencija i gdje možemo saznati više detalja o programu?
26. maja MAMF konferencija za mame će se održati u hotelu Hills. Program i detalji su dostupni ovdje. Ulaz je slobodan i nije potrebna prethodna registracija da biste prisustvovali događaju.
***
Naslovna fotografija: mamf.ba
TEKST: Bonjour.ba
U kuhinji često nastaju i najljepše i najnepredvidivije priče. Svi znamo onaj trenutak kada deseti put pokušavamo izravnati šlag, a on i dalje živi svoj život. Jer, koliko god se trudili, ponekad nam kuhinja pošalje jasnu poruku: izgled neće uvijek slušati, ali okus, on je već na našoj strani.

Upravo tu filozofiju Dolcela decenijama gradi u svojim proizvodima i olakšava slatke rituale brzim, provjerenim miksovima i okusima na koje se možemo osloniti.
Zato je Bonjour.ba, zajedno s Dolcelom, okupio malu grupu učesnica na radionici dekoracije torti kako bismo pokazali da slastice nisu samo rezultat, nego i proces u kojem kreativnost pronalazi svoj put.




Nakon kratkog upoznavanja i prvih osmijeha, učesnice su pozdravili Ana Ćavar, vlasnica portala Bonjour.ba, i Haris Arnautović, direktor marketinga Podravke BiH.


Haris Arnautović, direktor marketinga Podravka BiH
Prije same radionice, učesnice su ispunile kratki upitnik, mali ritual koji ih je povezao s najdražim uspomenama iz djetinjstva, ukusima koje su voljele i slasticama koje ih prate godinama. Bio je to nježan uvod u sve što će tek nastati…





Radionicu je vodila Ivana Divljan, čiji je pristup učinio da sve izgleda jednostavno, čak i onima koje šlag inače drži “taocima”. Umjesto uputa koje se moraju slijediti do slova, dala je slobodu da se isprobava, istražuje, miješa i mijenja baš onako kako kuhinja zna biti kada zaboravimo na stroga pravila.



Vrlo brzo nastao je poznati slatki flow. Kecelje su se zavezale, krema je išla svojim putem, ukrasi svojim, a torte su postajale male verzije onih koji ih prave.

Uz pet prijavljenih čitateljica, radionici su se pridružile i Dolcela ambasadorice Naida Kadić Klico, Maja Topčagić i Ena Avdić čija prisutnost uvijek unese onu laganu, inspirativnu energiju zbog koje se prostor osjeti toplijim.






Atmosfera se spontano pretvorila u prijateljsko druženje: savjeti su prelijetali preko stola, a poneki “ups” trenutak pretvarao se u najšarmantniji dio dekoracije.




U tim malim scenama najjasnije se osjetila poruka kampanje “Jedino za izgled ne možemo garantirati” jer sve ono što se ne vidi na fotografijama, od raspoloženja do topline u prostoru, bilo je već savršeno.




Najljepši trenutak radionice nastao je onog časa kada su svi već zaboravili da prave tortu, a počeli da stvaraju nešto što nosi njihov potpuni, mali potpis. Boje su se miješale, ideje mijenjale iz minute u minutu, Ivana se smješkala dok je obilazila radne stolove, a svaki komentar bio je više ohrabrenje nego instrukcija.



Nije bilo tačnog načina, nije bilo pogrešnog poteza. Bilo je samo: “Hajde da vidimo šta će ispasti.” Upravo u tome je ležala čar ove radionice. A sve su bile preukusne jer okusu se vjeruje. Izgledu… pa, tu Dolcela ionako nikad ne garantira.







A onda… trenutak iznenađenja. U svakoj Dolcela kutiji gdje su se pakovale slastice nalazila se fotografija iz djetinjstva koju su nam učesnice prethodno poslale, kao i kartica s pitanjem: „Koja je tvoja želja za 2026. godinu?“



Uz malu svijeću i tihi dogovor da je zajednički puhnemo, prostor je na trenutak postao podsjetnik na to da slastice prate naše priče puno duže nego što mislimo.



Ovaj događaj nas je još jednom podsjetio na suštinu Dolcela kampanje: ne garantiramo izgled, ali garantiramo trenutke koji se pamte. I baš zato svaka torta koja je tog jutra nastala ima svoju priču, ne savršenu, nego stvarnu.



Nakon što su tortice dobile svoje finalne dekoracije, najviše pitanja vrtjelo se oko jedne stvari: koja je to baza koja sve drži zajedno?

Zato dijelimo jednostavnu verziju recepta inspirisanog radionicom, onog koji daje strukturu, ali ostavlja puno prostora za improvizaciju.
SASTOJCI:
Za kore:
- Jaja
- Šećer
- Brašno
Za kremu:
- Dolcela puding vanilija, skuhan u mlijeku
- Šećer
- Dolcela Gussnel za dodatnu stabilnost i podatnost
Za dekoraciju:
- Dolcela šlag krema vanilija (ili neki drugi okus po želji)
- Ukrasi po želji
PRIPREMA:
Ispecite jednostavnu koru i izrežite je u krugove. Skuhajte Dolcela puding vanilija ili koji volite, dodajte šećer i Dolcela Gussnel kako biste dobili glatku, stabilnu kremu. Složite mini tortice: kora - krema - kora. Završite šlagom.

Recept je jednostavan, brz i zahvalan za sve koji vole kreativni proces više od savršene linije šlaga.
Bonus savjeti: Ako volite varijacije, puding od vanilije lako možete zamijeniti Dolcela pudingom čokolada, a dekoraciju napraviti sa Dolcela šlag pjenom (Dolcela šlag priprema sa vodom) ili Dolcela šlag kremom koju volite: Dolcela šlag krema čokolada, karamela, jagoda ili nugat i pustite da upravo okus odluči kakav će biti izgled.


Za brzu, bogatu podlogu tu su i Dolcela Chocolate Muffins ili Dolcela Lava Muffins, mješavine koje su idealne kad želite efektnu tortu bez dugog pripremanja. Sve su to male prečice koje daju više prostora kreativnosti.

Inspiraciju ste, vjerujemo, već pronašli. Šlag, puding, ukrase i miksove birate sami. A rezultat? Ma šta god ispalo, bit će vaša Dolcela kreativna priča, ukusna i zanimljiva.
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!