TEKST: Bonjour.ba/PR
DATUM OBJAVE: 19.5.2023.
Vijest koja će obradovati sve mame i tate ili one koje tek trebaju to postati jeste da će se 6. konferencija MAMF održati 26. maja u hotelu Hills u vremenskom periodu od 10 do 18 sati.
Ova konferencija predstavlja odličnu priliku za sve mame, čitateljice Bonjour rubrike MAME RULZ, ali i buduće roditelje da nauče nešto novo, da se opuste i uživaju u druženju sa stručnjacima i brojnim prijateljima MAMF konferencije.
Osnivačica konferencije Meliha Mulahalilović Žiško ističe da je događaj s godinama rastao i postao prepoznatljiv kao mjesto susreta i dobre energije: "Događaj Konferencija za mame (MAMF) je prepoznatljiv i ponosni smo na partnerstvo koje imamo s majkama. U ovim izazovnim vremenima, posvećenost porodici treba biti što veća. Pozivam sve mame u BiH da nam se pridruže 26.05. kako bismo zajedno napunile baterije i pružile podršku jedna drugoj.“
Šta nas to novo očekuje na konferenciji?
Prva konferencija za mame održana je 2018. godine i od tada je postala mjesto susreta, podrške, edukacije, dobre energije i međusobnog osnaživanja majki. Ova godina donosi inovativne promjene za konferenciju s obzirom na to da prvi put pored radionica i panela bit će i sajamski dio – MAMAMARKET gdje će više od 25 mama predstaviti svoje proizvode i usluge.
Tim iza konferencije ističe da su učesnice i teme konferencije izuzetno interesantne i relevantne te su sigurni da će svi posjetioci i ove godine pronaći nešto za sebe. Za najmlađe je osiguran i poseban program sa animatorima kako bi svi mogli bezbrižno uživati u bogatom sadržaju ovogodišnjeg MAMF-a.
Ulaz je besplatan za sve posjetioce i nije potrebna prethodna registracija.
Koja zanimljiva predavanja možemo očekivati ove godine?
Na ovogodišnjem MAMF-u govornice će podijeliti svoje znanje i iskustvo. Aida Zubčević, vlasnica Favede i predsjednica Udruženja poslovnih žena u BiH, jedna od četiri dobitnice Oxfam svjetske nagrade za ekonomsko osnaživanje žena, otvara konferenciju i govorit će o tome kako se postiže ravnoteža između života i posla te koji su izazovi poduzetničkog puta jedne mame.
Vahida Djedović će predstaviti svoju novu knjigu "Kad izgubim sebe" i govoriti o održavanju ravnoteže u životu. Iz Hrvatske nam samo za ovu priliku dolazi Jelena Veljača, glumica, scenaristica i producentica, te članica inicijative #spasime.
Na MAMF-u će govoriti o tome kako aktivizam može doprinijeti pozitivnim promjenama u svijetu. Dr. Lejla Divović-Mustafić, ljekar specijalista interne medicine i Dr. Zana Tafi, specijalista medicine rada i sporta, će govoriti o tome kako ostati snažna i zdrava mama te održavati kondiciju i vitalnost tijekom majčinstva. Belma Alagić i Lemana Terzimehić će govoriti o ulozi tehnologije i okruženja u razvoju djece. Lejla Šebić će predstaviti priručnik Vježbe za mame i bebe nakon trudnoće, dok će Lana Milavić govoriti o homeopatiji i kako ona može ublažiti simptome i stres u majčinstvu.
Gdje će se održati MAMF konferencija i gdje možemo saznati više detalja o programu?
26. maja MAMF konferencija za mame će se održati u hotelu Hills. Program i detalji su dostupni ovdje. Ulaz je slobodan i nije potrebna prethodna registracija da biste prisustvovali događaju.
***
Naslovna fotografija: mamf.ba
TEKST: Bonjour.ba
Mnogi mladi danas vjeruju da je kuhanje dugotrajan i komplikovan proces, rezervisan samo za one s ozbiljnim kulinarskim vještinama.
Istina je potpuno drugačija jer dovoljno je nekoliko svježih sastojaka i kašika pravog začina da na stolu imate jelo koje izgleda i miriše kao iz restorana.
Upravo to je pokazala kulinarska radionica uz chefa Mirana Karića, kreirana u saradnji Vegete i Bonjour.ba, gdje su gosti otkrili da je kuhanje ne samo strašno… dobro, već i strašno jednostavno uz Vegetu.
Na početku radionice goste su pozdravili predstavnik kompanije Podravka BiH, Haris Arnautović, direktor marketinga i Ana Ćavar, direktorica i vlasnica portala Bonjour.ba.
Haris Arnautović, direktor marketinga Podravka BiH
Ana Ćavar, direktorica i vlasnica portala Bonjour.ba i Miran Karić
U uvodnom obraćanju Haris je istaknuo kako Vegeta u Bosni i Hercegovini ima i posebnu emotivnu vrijednost, podsjetivši da je za njen razvoj zaslužna profesorica Zlata Bart, Travničanka čija je ideja promijenila kuhanje u cijelom regionu. Ana je, pak, naglasila važnost zajedničkog druženja i otkrivanja novih okusa, a oboje su na kraju „kašiku“ prepustili chefu Miranu Kariću da vodi ostatak kulinarske radionice.
Chef Miran Karić otkriva trikove jednostavnog kuhanja
Chef je odmah na početku razbio mit da su wokovi rezervisani za profesionalne kuhare. Kroz radionicu je pokazao kako se wok može pripremiti u nekoliko poteza: nasjeckati, ubaciti, začiniti i uživati. Svaki gost iskusio je da kulinarska magija ne zavisi od vještine, nego od inspiracije i pravih začina koji izvlače najbolje iz svakog jela.
Šta se desi kad prepustite kuhanje gostima ili ko je iznenadio chefa?
Okruženje je gostima dalo dodatni osjećaj opuštenosti. Nije se radilo o savršenoj tehnici, već o uživanju u kuhanju bez pritiska. U mirisu povrća i zvuku tave, gosti su shvatili da je cijeli proces zapravo vrlo jednostavan.
Umjesto takmičenja, radionica se pretvorila u opušteno druženje. Gosti su se kroz smijeh i spontane trenutke prepustili kuhanju, a svaki wok nosio je svoj šarm.
Neki su prvi put držali wok u rukama, drugi su već imali svoje trikove, ali svima je zajedničko bilo jedno: niko nije ostao gladan, a svi su imali razlog da se smiju. Upravo tada se vidjelo koliko Vegeta zna izvući najbolje iz svakog pokušaja i pretvoriti ga u dobar rezultat.
Dok je Maja Čengić Miralem s osmijehom pratila kako wok postaje zvijezda večeri, Ajla Kurtović i Zerina Suyabatmaz su otkrivale prve trikove uz miris povrća na tavi. Naida Kadić, Nikolina Sablić i Magdalena Paradžik unijele su dodatnu dozu energije u druženje.
Hajrudin Šišić pokazao je da mu wok nije nepoznanica, a Iman Karović se pobrinula da niko ne ostane gladan. Zajedno su činili šaroliku ekipu koja je najbolje dokazala da kuhanje, uz pravi začin, postaje igra.
Završni station otkrio je koliko se lako može prilagoditi svaki wok. Na kraju se pokazalo da nije važno da li ste tim riža ili tim nudle jer čim se umiješala kašika Vegete, sve je dobilo onaj strašno dobar okus.
Malo začina za uspomenu
Goste je na odlasku dočekalo malo iznenađenje, a to je poseban Vegeta poklon box kojeg čini Vegeta Original, Smoked i Sweet Chili kao podsjetnik da se strašno dobri trenuci iz radionice mogu ponoviti i kod kuće.
Za sve one koji vole okus, ali ne žele komplikacije, poruka je jednostavna: pokažite svoje najbolje uz Vegetu i otkrijte da je kuhanje strašno… dobro.
Posebnu energiju cijelom druženju dale su i fotografije s photowalla, gdje su gosti ostavili svoj pečat na danu ispunjenom strašno dobrim okusima i smijehom.
A pitate se kako su izgledala jela na kraju ili koja kombinacija je izazvala najviše smijeha? Sve to pogledajte u našem reels-u na Instagramu.
Ovaj sadržaj je nastao u suradnji sa Podravkom
Produkcija: Bonjour.ba
Foto: Enida Kajević za Bonjour.ba
Video: Marko Jovančić za Bonjour.ba
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!