MAME RULZ: Naida otkriva više o putovanju s bebom i prvim mjesecima sa sinom - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

MAME RULZ: Naida otkriva više o putovanju s bebom i prvim mjesecima sa sinom

Tekst:

Marija Perić

MAME RULZ
12.10.2022.

Putoholičarka koju rado pratimo, Naida, nedavno je postala i mama što je bila savršena prilika da ju ugostimo u našoj rubrici MAME RULZ.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Naidu možete pratiti na njenom Instagram profilu, @nai.bcr, gdje će vas odvesti do zanimljivih lokacija, otkriti korisne trikove, ali i svoja iskustva i preporuke. U njenim avanturama i istraživanju svijeta nerijetko ju prati i njezin muž Adnan, a sada i sin Mak. Upravo smo s Naidom rado otvorili temu putovanja s malenom djecom, ali i ostale zanimljive i uvijek bitne teme kao što su – vrijeme za sebe, rutina, savjeti o majčinstvu i promjene koje majčinstvo donosi.

 

Naida, Adnan i njihov sin Mak

 

Naida nam je i otkrila kako sad izgleda njezin jedan dan, ali i kako se ona i Adnan snalaze u ulozi roditelja. Podijelila je s nama i što bi voljela da je znala prije nego što je poslala mama, a ovaj odgovor, kao i njene ostale odgovore potražite u nastavku.

 

Koje ste lekcije naučili sada kad ste mama i koje promjene je Mak unio u vašu svakodnevicu?
 

Nekako smatram da se kroz cjelokupno djetetovo odrastanje uče nove lekcije. Do sada, ja sam se najviše naučila strpljenju i fleksibilnosti. Od trenutka kada sam saznala za trudnoću, počela sam se pripremati za novu ulogu. Znala sam da je to najljepša ali i najteža zadaća. Naučila sam da moram biti strpljiva i da time sebi dosta olakšavam. Naučila sam da moram biti fleksibilna jer nekada moram zakasniti, nekada dan provesti u pidžami i otkazati sve planove, ne stići završiti sve što sam planirala...

 Uvijek sam govorila da ću se potruditi da bebu uvedem u našu svakodnevnicu. Tako je i bilo. Naravno, u skladu sa nekim njegovim ritmom. Mak nam je donio dodatnu ljubav i sreću.

Kada smo skupa trudimo se naše vrijeme i posvećenost preusmjeriti samo na njega i njegove potrebe. Najčešće je to igranje, odlazak u šetnju, u prirodu.

 

Kako se vi i vaš partner snalazite u novoj ulozi roditelja? Koji je vaš najveći izazov?
 

Najveći izazov je sigurno sama titula roditelj. Koliko tu ima neizmjerne ljubavi, toliko ima i brige i stalnog pitanja da li smo uradili ono što je najbolje za njega. Vjerujem da dajemo najbolje od sebe i da se za sada dobro snalazimo u novim ulogama.

 

Što biste voljeli da ste znali prije nego što ste postali mama?
 

Emocije se smjenjuju.

Prvi mjesec je težak.

Bit ću umorna čak i kada beba spava.

Nema tačnog odgovara na mnoga pitanja.

 

Kako nalazite vrijeme za sebe? A vrijeme za sebe i svog partnera?
 

Na početku je bilo teško. Obzirom da sam se porodila carskim rezom, oporavak je bio duži. A Makova prva dva mjeseca su bilo dosta zahtjevna. I naravno, ja koja volim da mi je sve organizovano, opterećena ritmom hranjenja, spavanja i otvorenih prozora. Ali, sada je dosta lakše.

Mak ima svoj ritam, pa tako i ja dobijem vrijeme za sebe bar za dužu kafu ili jednostavno neku rutinu koju sam imala i ranije. Isto tako, suprug i ja se organizujemo da sa Makom ostane nana, dedo, tetka kako bismo imali vremena za nas. Na tome im neizmjerno hvala, jer mnogo znači takva podrška.

 

Zaljubljenica ste u putovanja. Koliko je izazovno putovati s malenom djecom i što vama pomaže u organizaciji takvih putovanja?
 

Upravo su putovanja dio moje svakodnevnice, pa sada i naše i Makove. Mak je prvi put putovao sa nepuna 3 mjeseca i za svojih 6 mjeseci bio je u četiri zemlje. Naravno da se dosta toga njemu prilagodilo, ali to je normalno. Znam da se neće sjećati toga, ali mi imamo vrijedne uspomene koje ćemo pamtiti i njemu pričati.

  

U organizaciji putovanja pomaže mi samo detaljno planiranje unaprijed. Nekada se spakujem noć pred putovanje, sada sa bebom to nije moguće. Tako da, unaprijed planiranje i prilagodba bebi su osnove za uspješno putovanje sa malom bebom. :)

 

Kako sad izgleda jedan vaš dan i koji savjet za organizaciju biste mogli dati i drugim mamama?
 

Moj dan počinje u 6:00h/6:30h ujutro. Nakon hranjenje i malo igranja, Mak ima prvo spavanje koje ja koristim za pripremu svog i njegovog doručka obzirom da uvodimo krutu hranu. Trudim se da svaki dan provedemo par sati vani. Idemo u šetnje, druženja sa djecom mojih prijateljica, kupovinu namirnica... Sada baš uživa u razgledanju i upoznavanju novih stvari.

  

Svoje obaveze vezane za dio posla (moj Instagram profil), ako ih imam, trudim se završiti dok on spava. Svakako tu su i obaveze oko kuće i ostalih obroka. Već oko 18:00h Maku kreće ‘bed time’ rutina, kupanje, hranjenje i spavanje. Spava od 19:30h i ja završavam preostale obaveze (ako nešto od gore navedenog nisam uspjela u toku dana) ili jednostavno odmaram. Trudim se ići ranije na spavanje, kako bih se bar malo naspavala prije njegovog prvog hranjenja u toku noći.

Moj savjet bi bio imajte strpljenja, osluškujte potrebe svoje bebe ali ne zaboravite i svoje, zapamtite da vi svoju bebu najbolje poznajete. Samim tim ćete napraviti najbolju organizaciju za vas i bebu.

 

Koji savjet o majčinstvu ste rado poslušali?
 

Iskreno bilo ih je dosta. Možda bih izdvojila savjet „Polako, ništa ne traje zauvijek, proći će”. Proći će grčići, rast zubića, plakanje, prva prehlada... Meni ipak još ljepše što je nakon svakog savjeta dolazilo “.. ali, biti mama je najljepši osjećaj na svijetu.”. I zaista je tako.

 

Imate li neki omiljeni zajednički ritual i kako provodite obiteljsko vrijeme zajedno?


Mogu zasigurno reći ‘bed time’ rutina. Iako smo oboje umorni pred kraj dana, ovo ne preskačemo. Mak uživa u kupanju i toj našoj rutini koju praktikujemo.

***
Foto: @nai.bcr

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno