MAME RULZ: Ivona ima 4 djece, živi u Švicarskoj i priča o odgoju i njenoj svakodnevici - Bonjour.ba - bh.lifestyle magaz...

MAME RULZ: Ivona ima 4 djece, živi u Švicarskoj i priča o odgoju i njenoj svakodnevici

Tekst:

Marija Perić

MAME RULZ
21.10.2022.

Obiteljske fotografije koje vas odmah raznježe brzo su i nas osvojile kad smo pregledavali Instagram profil Ivone Aleksić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Ona je mama četvero mališana, a sa svojom obitelji živi u Švicarskoj odakle s Instagram pratiteljima dijeli svoje svakodnevne majčinske avanture, iskustva i uspomene. Upravo zato je Ivona naša idealna sugovornica u rubrici MAME RULZ.

 

Ivona Aleksić sa svojom obitelji
 

U razgovoru s Ivonom htjeli smo saznati kako je imati veliku obitelj i s kojim izazovima se ona najčešće susreće. Podijelila je s nama i kako izgledaju njihovi zajednički dani, ali i odgovorila na nekoliko pitanja koja zanimaju sve roditelje – a to su, kako naći vrijeme za sebe i svog partnera, kao i kako organizirati vrijeme na elektroničkim uređajima za djecu.

Otkrila nam je i nekoliko savjeta koje će brojne dame i mame htjeti znati, a više otkrijte kroz intervju u nastavku.

 

Jeste li vi i vaš muž oduvijek htjeli imati veliku obitelj i što su najljepše prednosti doma u kojem imate četvero djece?
 

Muž i ja smo oduvijek željeli veliku porodicu. Ta obostrana želja potiče još od prije našeg upoznavanja, dok nismo ni znali jedno za drugo. Za mene nema veće sreće kada ih vidim kako se smiju i igraju zajedno. Taj smijeh i igra nekada znaju biti veoma glasni, ali me svakako obuzme milina, jer znam da će imati prijatelja jedna u drugoj. Prijatelja za cijeli život.

 

Što vam je najviše pomoglo u tome da imate iskren i otvoren odnos sa svojom djecom?
 

Koliko god bilo teško odgajati ih bez ikakve pomoći, mislim da je baš to doprinijelo tome da imamo sa njima otvoren odnos. Bitno mi je da znaju da se u svakom trenutku moramo oslanjati jedni na druge i djelovati timski.

 Kako najčešće provodite vrijeme i kako izgleda jedan vaš klasičan dan?
 

Otkako su počele ići u vrtić (od ove godine i u školu) dani su nam malo više isprogramirani. Često im se smjene ne poklapaju, pa nam je kuća do 15h kao autobuska stanica. Uglavnom, gledamo da provedemo što više vremena napolju, onoliko koliko nam obaveze dozvole. Poprilično smo aktivni i u većini slučajeva smo van kuće. Volimo putovati, ići na izlete, voziti bicikl, planinariti…

 

Koju lekciju ste naučili od svojih roditelja, a rado ju prenosite i svojim mališanima?
 

Stalno im naglašavam kako su iskrenost i otvorenost najvažnije i da neće biti posljedica zbog nekog učinjenog djela, nego zbog prikrivanja istog.

 Vaša obitelj često uživa u vašim receptima. Je li postojalo vrijeme kad su djeca odbijala određene namirnice i što biste tad napravili?
 

Naravno da se dešava da i dan danas odbijaju neko jelo, ali kod mene zaista nema alternative. Ja obično ujutro pripremim ručak i večeru, tako da u toku dana ništa dodatno ne kuvam. Ne tjeram ih da jedu ponuđeno, ali isto tako im ne ponudim zamjenu. Negoduju, ali na kraju ipak pojedu.

 

Danas je djeci još od malenih nogu dostupna razbibriga uz mobitel, TV i druge elektroničke uređaje. Kako vi organizirate „screen time“ za svoju djecu?
 

Cilj mi je bio da moja djeca rano djetinjstvo provedu bez tableta, telefona i TV-a i mogu reći da sam uspjela u tome. TV im nisam uskratila, ali jesam ograničila, mada do prije godinu dana nisu bile ni zainteresovane za isti. Tablete smo kupili prije nekoliko mjeseci i od tada imaju mogućnost gledati crtani film u autu dok putujemo za Bosnu ili neku dalju destinaciju. U vrtiću i školi djeca imaju pristup tabletu, ograničen naravno, tako da to zadovolji njihove potrebe pa im ja kod kuće još uvijek ne dajem.

 Koji su najveći izazovi s kojima ste se sreli tijekom trudnoća, ali i u periodu poslije poroda?
 

Prva trudnoća je sama po sebi izazov, a kod mene je bila i svaka sljedeća, s obzirom da je razlika između naše djece jako mala pa nisam imala baš mnogo vremena za odmor i ležanje. Četvrta trudnoća je definitivno bila najveći izazov, jer pored činjenice da je četvrta, borila sam se sa trudničkim dijabetesom. Bila sam ograničena kad su u pitanju namirnice i ishrana, pa nisam mogla jesti sve što sam željela i priznaću da mi je to jako teško palo.

 

Kako bi vas vaša djeca opisala u jednoj riječi? A vašeg muža?
 

Zaista ne znam kako bi me opisale jednom riječju, jer su sve različite, pa sam sigurna da bi svaka od njih imala neku svoju riječ. Često mi kažu da sam ljubav i sunce, posebno Jana, koja je najprivrženija meni. Za muža takođe nisam sigurna šta bi rekle, ali sigurno nešto najljepše.

 Volite i putovati. Što biste rekli da vam je najvažnije u planiranju putovanja sa djecom?
 

Obožavamo putovati i voljela bih da imamo mogućnosti da putujemo više nego što zapravo to radimo. Najvažnije mi je da na put krenemo zdravi i da u putu nemamo problema. Sve ostalo je lako rješivo.

 

Što pomaže vama i vašem mužu da kreirate vrijeme za sebe?
 

Pomaže nam timski rad. Poslove ne dijelimo, nego se prihvatamo onoga što nam prvo padne pod ruku. Kad uspavamo djecu, zajedno sve raspremimo po kući i nakon toga imamo vremena za nas.

 

Koji savjet biste dali svim damama koje žele postati mame?
 

Mogu reći ono što i svaka majka obično kaže. Život više nikada neće biti isti, niti bezbrižan, ali će sve poprimiti drugačiji značaj onoga trenutka kada postanete svjesne svoje uloge i beskonačne ljubavi koju ste rodile i stvorile.

***
Naslovna fotografija: Ivona Aleksić

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno