Mama Stana o porodici i majčinstvu i kako ju je to inspirisalo da promijeni struku - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Mama Stana o porodici i majčinstvu i kako ju je to inspirisalo da promijeni struku

Tekst:

Ilda Lihić-Isović

MAME RULZ
13.4.2023.

Naša današnja gošća u rubrici MAME RULZ Stana poznata je po svojim predivnim fotografijama i korisnim sadržajima za mame koje rado dijeli na svom Instagram profilu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stana je tridesetogodišnja mama dvije djevojčice koja svoju svakodnevicu prenosi iz doma u Modriči gdje živi pa možemo zaključiti da je najdraži ‘posao’ za nju zasigurno ovaj porodični.

Vrlo često ona naglašava da ima dvije prekrasne djevojčice i divnog muža koji joj je podrška u svemu: „Već neko vrijeme se bavim fotografijom i na svom Instagram profilu kroz kreativne fotografije prikazujem život jedne srećne i skladne porodice.“ – rekla nam je Stana.

 

Marija, Stana i Sara


 

Šta je još podijelila sa nama o porodici, svakodnevici, posebnim ritualima... otkrivamo u nastavku.

 

Kako biste svoju porodicu opisali u jednoj riječi?


Teško je opisati porodicu jednom riječju, ali ako bih to morala - to bi svakako bila riječ SIGURNOST.

Sigurnost, utočište i ljubav je nešto što najviše utiče na razvoj djeteta.
 

 

Šta biste rekli da su najveći izazovi u odgoju danas ili koji je bio najteži i najljepši period majčinstva za vas?


Najdraži period majčinstva je teško izabrati.

 

"Podjednako volim i period ušuškanosti i mažnje na mojim grudima po čitav dan kao i ovaj kad ih mogu uhvatiti za ručicu i odvesti na sladoled i u park."
 


Podjednako volim i miris bebine kosice kao i dugih pletenica spremnih za školsku priredbu.
 

Prije dvije godine ste postali mama malenoj Mariji, a prije toga vašu svakodnevnicu uljepšavala je Sara. Ona je starija od Marije 6 godina, koliko su slične ili različite?
 

Mamina prva ljubav, SARA. Mirna i poslušna djevojčica. Osjećajna, nježna i umiljata. Omiljena gdje god se pojavi. Mlađa seka MARIJA, naš mali zvrk. Zanimljiva, borbena i snalažljiva. Jednako osjećajna kao starija seka. Neko bez koga bi, kako kaže Sara, bilo dosadno.

 Različit karakter i velika razlika u godinama često dovodi do nekih malih sukoba koji uvijek završe zagrljajem. Trudimo se da što više vremena provodimo u prirodi. Ako nam vrijeme to ne dozvoljava i ako smo u kući, trudim se da ih animiram i potaknem na kreativnost i istraživanje.

 

Znamo da je za mnoge mame period polaska u školu za djecu dosta stresan. Kako je protekao period privikavanja Sare na školu za nju, a i za vas?
 

Sara je školarac već dvije godine. Pošto smo jako vezane period polaska u školu je bio jako emotivan i pomalo stresan. Vrlo brzo se prilagodila i sa osmijehom dolazila i odlazila u školu pa je i mama odmah bila mirna i srećna.

 

Koje su igračke i knjige/slikovnice koje Sara i Marija sada posebno vole?
 

Sara obožava da crta, igra memorije i sklapa puzle. Marija joj već odavno krade bojice i sveske. Drži olovku kao da je školarac. Lista slikovnice, presvlači i kupa bebe. Uživa da kuha u svojoj kuhinjici pa često imamo čast probati njene specijalitete.

 


 

Kako organizirate vrijeme i imate li neke trikove koje bi kao mama mogli podijeliti s ostalima?
 

Što se tiče organizacije vremena i kućanskih poslova nemam neki savjet niti trik.

 

"Bez obzira na manjak slobodnog vremena uživam u ulozi majke i volim sve što majčinstvo nosi sa sobom."

 

Nekad ne ide sve po planu. Ima dana kada ništa ne stižem.

 
 

Imate li neke omiljene rituale? Šta vas kao porodicu najviše veseli na kraju dana?
 

Posle svih obaveza i aktivnosti u toku dana ono što nas sve najviše veseli su naše zajedničke večeri uz topao čaj i neku društvenu igru.

  

Šta ste naučili o sebi uz svoje mališane?
 

Uvijek sam bila optimista i nastojim uživati u malim i posebnim trenucima kroz život. Vjerujem da je svaki period roditeljstva u isto vrijeme izazovan i predivan.

  

Majčinstvo me je inspirisalo na to da promijenim struku te mi je dalo hrabrost i vjeru u sebe da to mogu.

 

Otkrili ste nam da vas je majčinstvo inspirisalo na to da promijenite struku. Možemo li znati nešto više detalja o tome?


Ja sam diplomirani fizioterapeut i sticajem okolnosti ne radim u svojoj struci od druge trudnoće. Obzirom na to da lijepu fotografiju volim oduvijek i da su moje djevojčice u meni probudile ljubav prema dječijoj fotografiji želim da nastavim u tom smjeru.

 

 

Smatram da su djeca neiscrpna inspiracija i da je sa njima najzabavnije raditi i to me uvijek iznova raduje. Djeca su spontana i prirodna, prosto je nemoguće da fotografija ne bude dobra.***
Naslovna fotografija: @mama_i_sara

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno