MAME RULZ: Maja Topčagić o majčinstvu i zašto trudnoća nije blaženo stanje za svaku ženu - Bonjour.ba - bh.lifestyle mag...

MAME RULZ: Maja Topčagić o majčinstvu i zašto trudnoća nije blaženo stanje za svaku ženu

Tekst:

Ilda Lihić-Isović

MAME RULZ
28.3.2023.

Prije svega naglašavamo da ne voli svaka žena trudnoću i da, to je je sasvim ok.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, trudnoća sa sobom često nosi i mješavinu osjećanja u kojima nisu sva pozitivna i dobra. Ako se osjećate zabrinuto, uplašeno, tjeskobno niste same. Prvo, prepoznajte svoje emocije. Sasvim je u redu ne biti uvijek u "happy" raspoloženju zbog trudnoće. Samo zato što društvo kaže da biste trebali "blistati" ne znači da se morate tako osjećati - fizički ili emocionalno.

 

Foto: @munanazak

 

Razgovarajte! Sa prijateljicom, sestrom, stručnim licem... i jako je važna stavka da ne upoređujete svoja osjećanja ili trudnoću sa iskustvima drugih. Ako ti je najveći osmijeh izmamila činjenica da si u trećem tromjesečju i da je trudnoća skoro gotova - sasvim je to normalna pomisao.

Upravo zbog toga nam je drago što smo imali priliku razgovarati sasvim otvoreno i iskreno sa jednom od najboljih bh. fotografkinjaMajom Topčagić, koja nam je u razgovoru objasnila svoje lično iskustvo izazova trudnoće, teškog poroda, majčinstva, ali i dala savjet kako se izboriti sa svim izazovima.


 

Ella i Maja Topčagić

***

 

Majo, kako bi ti definirala majčinstvo svojim riječima?


Vrlo jednostavno. Djeca nas uče kako biti bolji ljudi. Odgoj djece daje nam nevjerojatnu priliku da popravimo sebe kao osobu, da postanemo bolji. To je prilika koju bi trebali iskoristiti. 

 

Foto: @majatopcagich

 

Otvoreno si pričala o teškom periodu u osmom mjesecu trudnoće i nekoliko mjeseci nakon porođaja. Koliko je važno za žene, prvenstveno mame da pričamo o postpartumu i općenito o tome da trudnoća i nije baš tako idealan period kakav nam se često u medijima predstavlja?

 

Treba biti realan i otvoren. Mislim da je to vrlo osjetljiva i individualna tema, ali ja mogu da prenesem svoje iskustvo. Trudnoća je drugo stanje za ženu, kako fizički, tako i psihički. Promjene kroz koje majka prolazi, ne može shvatiti niko ko nije bio u toj situaciji.

 

Foto: @munanazak

 

To nije nimalo blaženo stanje. Mislim da se trudnoća idealizira jer je u konačnici stvaranje novog života koji jeste velika sreća i blagostanje, ali moramo uzeti u obzir činjenicu da žena prolazi kroz period katarze i jako velikih promjena. Porod kao čin koji se uzima zdravo za gotovo jer je to toliko česta pojava, nimalo nije bezazlen.

 

"Disbalans hormona koji se desi u trudnoći i tokom dojenja je stvar koju moramo shvatiti vrlo ozbiljno. Tek nakon 2 godine sam se osjećala kao stara ja. Jako je bitno da otvoreno pričamo o tome jer nisi jedina i nisi sama."Žene imaju ulogu kreatora života koja uz sebe nosi vrlo teško breme. Moramo razumjeti da postpartum stanje nije finalno i da će proći.
Ja sam imala jako težak porod i oporavak i poremećaj raspoloženja u 8. mjesecu trudnoće. Imala sam osjećaj kao da to nisam ja. U tom slučaju je najbolje tražiti stručnu pomoć.

 

Tvoja Ella sada već ima tri godine. Na šta si najviše ponosna kada ju vidiš kako odrasta i koliko ti se život promijenio otkako je ona dio tvog života?


Na njenu samostalnost, radoznalost i kreativnost. Na to kako otvoreno posmatra svijet i čini ga ljepšim.

 

Foto: @majatopcagich

 


Koliko je stvarnost blizu ili daleko od tvoje ideje majčinstva?


Veoma daleko. Iskreno, dugo mi je trebalo da se pomirim s tim da više nemam mira ni privatnosti i da mi se život mnogo promijenio. Ali na bolje. :) Sada tek shvatam koliko se mame žrtvuju za svoju djecu.
 

Foto: @majatopcagich

 

"Majčinska ljubav je istinska, bezuvjetna i zahvalna sam što sam dobila priliku da volim nekog na taj način."


To nisam prije mogla ni zamisliti. Ljubav je strpljiva, oprašta i zapravo poput svakog od nas, nesavršena.

 

Foto: @majatopcagich

 

Koji su trenuci majčinstva najljepši, a koji možda najizazovniji?


Najteži su kada je beba bolesna, a sve drugo je "lako". Kada sam dobila Ellu, nikad nisam osjetila tu vrstu sreće i ljubavi. To je zaista nešto posebno.

 

Foto: @majatopcagichNišta ljepše od toga nema kada te jedno malo biće, mali dio tebe, zagrli svojim malim ručicama i kaže: "Mama, ja volim te".

 

Kako postižeš balans između poslovnih zadataka i majčinstva?


Ne postižem. Prije sam se trudila da stignem završiti poslovne obaveze i kućanske poslove, kao i posvetiti vrijeme djetetu, ali na kraju uvijek nešto ispašta. Pokušavam uskladiti sve obaveze, ali sam se morala pomiriti s činjenicom da je nemoguće obavljati posao kao prije do kasno uvečer kao svaki kreativac.

 

Foto: @majatopcagich

 

Morala sam se bolje organizovati i tek sada nakon tri godine mogu reći da stižem mnogo više nego prije. U redu je da ne stigneš jer se sada brineš o malom biću koje te treba i to je važnije od bilo kakve obaveze tog dana.

 

Jesi li vodila Ellu sa sobom na neko snimanje? Ako da, kako je to izgledalo?


Samo jednom, kad smo se ona i ja fotkale u studiu. Jedva je izdržala i bila je jako nervozna. Osim toga nikad jer je hiperaktivna i srušila bi cijeli studio. :)

 

Foto: @arabella.blue.portraits

 

Koji je najbolji savjet koji možeš dati mladim mamama za balansiranje između karijere i majčinstva?


Morate prihvatiti da ne možete stići sve. Uživajte u trenucima dok su još mali jer brzu prođu.Foto: @majatopcagich
 

Kada bi morala da odabereš jednu roditeljsku mantru za sebe, koja bi to bila?


Sve prođe. I dobro i loše. Bitna je naša reakcija.

 

I za kraj, kad bi mogla savjetovati nešto svojoj Elli, šta bi to bilo?


Najvažnija je tvoja sreća. Vjerujem u tebe. Budi svoja i ne odustaj od svojih snova. Volim te onakvu kakva jesi.

 

Foto: @majatopcagich


***
Naslovna fotografija: @arabella.blue.portraits

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno