TEKST: Arijana Bošnjak

DATUM OBJAVE: 24.6.2024.

Kada ljetno sunce donese visoke temperature, osvježavajuća kuglica sladoleda postaje savršen izbor za uljepšati svakodnevicu.


Veliki plus je kada znamo da je taj sladoled zdrav, ukusan i niskokaloričan. Osim toga, s ovim jednostavnim receptom od 5 sastojaka koji smo pronašli na TikToku, imate deliciju spremnu u trenu. S obzirom na to koliko ga je lako napraviti, sigurni smo da ćete biti dovoljno strpljivi da pričekate i proces zaleđivanja.

 



Sastojci
 

  • 1 avokado
  • 2 banane
  • 60 ml meda
  • 120 ml proteinskog jogurta (klasični grčki jogurt može biti odlična zamjena)
  • 120 ml zobenog mlijeka



Prirodna slatkoća zrelih banana i kremasta tekstura avokada čini ovaj duo savršenom bazom za sladoled, eliminirajući potrebu za dodatnim šećerom. Grčki jogurt je bogat proteinima i također osvaja kremastom teksturom te dodaje divnu kiselost dok zadržava nizak broj kalorija. Malo meda pojačava prirodnu slatkoću bez dodavanja rafiniranog šećera, a zobeno mlijeko učinit će smjesu još glađom i lakšom.

 



Sve ove sastojke jednostavno ubacite u blender visoke brzine. Miješajte smjesu dok ne postane glatka i kremasta. Nakon što postignete glatku konzistenciju, možete se igrati s receptom i dodatni naprimjer svježe bobice u smjesu.


Zamrzavanje i posluživanje

Prebacite izmiješanu smjesu u hermetički zatvorenu posudu. Zamrznite najmanje 2 sata ili dok sladoled ne postane dovoljno zaleđen za posluživanje. Za kraj, možete dodati mrvice čokolade kako bi ova lagana slastica bila potpuna.


 

@lillysabri Healthy Ice Cream for summer - Avocado Summer Sorbet ?☀️ Quick, easy and blooming delish! Made with the Ninja CREAMi from @ninjakitchenuk All you need: - 1 avocado - 2 banana - 1/4 honey syrup - 1/2 cup protein yogurt - 1/2 cup oat milk - Chocolate chips to mix in after The Ninja CREAMi is much more than ice cream, it has 7 preset programs so you can also create Gelato, Sorbet, Light Ice Cream, Frozen Yoghurt & Mix-Ins. So incredibly easy, all you have to do is fill, pop in the freezer for 24 hours, process & scoop! This couldn't be any more perfect for summer, you can make your treats exactly as you like them - chocolatey, low sugar, dairy free, vegan. The choice is yours ? So excited to show you more easily made smoothie bowls, milkshakes, ice cream recipes. Head over to @ninjakitchenuk to snag yours ? #ninjacreami #myninjacreamicreation ♬ original sound - Lilly Sabri



Ovaj brzi ljetni recept s 5 sastojaka idealan je za sve koji traže zdravu i ukusnu alternativu tradicionalnom sladoledu. Uživajte u ljetu uz ovaj osvježavajući desert!

* * *
Naslovna fotografija: @huromamerica


Bonjour

Ako ste u Sarajevu, ovo je restoran koji se ne preskače (i znamo šta uzeti)

TEKST: Bonjour.ba

Ako ste u Sarajevu, ovo je restoran koji se ne preskače (i znamo šta uzeti) Ako ste u Sarajevu, ovo je restoran koji se ne preskače (i znamo šta uzeti)

U samom centru Sarajeva, među ulicama koje još čuvaju dah prošlosti, smjestio se Kiren, restoran koji ne želi biti samo adresa za dobar obrok, već mali bijeg od svakodnevice.
 

kiren-sarajevo-restoran-13-bonjour-ba

kiren-sarajevo-restoran-12-bonjour-ba

kiren-sarajevo-restoran-10-bonjour-ba


To je onaj tip mjesta u kojem se ritam grada utiša, a topla svjetlost i mirisi iz kuhinje stvaraju atmosferu zbog koje poželite ostati duže nego što ste planirali.
 

kiren-sarajevo-restoran-15-bonjour-ba

kiren-sarajevo-restoran-102-bonjour-ba

kiren-sarajevo-restoran-21-bonjour-ba


Prirodni materijali, tople nijanse i svjetlost koja pada tačno tamo gdje treba čine da u Kirenu svaki kutak odiše idejom doma, ali u profinjenijem, modernijem smislu – dovoljno jednostavnom da se osjećate opušteno, a s dovoljno estetike da poželite zabilježiti trenutak.
 

kiren-sarajevo-restoran-17-bonjour-ba

kiren-sarajevo-restoran-19-bonjour-ba

kiren-sarajevo-restoran-20-bonjour-ba


A onda dolazi ono zbog čega se gosti vraćaju.


Priča koja počinje mirisom, nastavlja se teksturom, a završava emocijom


Kuhinja Kirena oslanja se na anatolijske i bh. korijene, ali ispričane savremenim jezikom. Ovo nije mjesto koje kopira tradiciju, nego je nadograđuje. Svaki začin ima svoju svrhu, svaki sos svoju ulogu, a svaki tanjir je fino izbalansiran između poznatog i neočekivanog. To je kuhinja koja nudi nostalgiju i iznenađenje u istom dahu.

Naša degustacija krenula je lagano, gotovo tiho, ali nezaboravno.
 

kiren-sarajevo-restoran-8-bonjour-ba

kiren-sarajevo-restoran-100-bonjour-ba


Prvo stiže kremasti hummus, jednostavan, a zavodljiv. Svilenkasta tekstura, suptilni začini i onaj trenutak u kojem spontano pomislite: „moram probati opet“. Minimalizam, ali bogat; lagan, ali upečatljiv.
 

kiren-sarajevo-restoran-5-bonjour-ba
 

Zatim dolaze Anatolian mini sarmice, male, uredne, potpuno drugačije. Tradicija u modernom formatu i taman toliko dobre da ih dijelite... ili ipak ne. Nestaju brže nego što stignete izgovoriti „još jednu“.
 

kiren-sarajevo-restoran-1-bonjour-ba
 

Potom Aegean style patlidžan, Egej u svom najnježnijem izdanju. Lagano, aromatično i vizualno toliko lijepo da je gotovo šteta narušiti prve utiske viljuškom. 
 

kiren-sarajevo-restoran-26-bonjour-ba

kiren-sarajevo-restoran-208-bonjour-ba


Okusi Mediterana koji vam na trenutak izmjeste misli iz gradske užurbanosti.


kiren-sarajevo-restoran-3-bonjour-ba

kiren-sarajevo-restoran-202-bonjour-ba


A na kraju kralj među klasikama, jelo koje nosi cijeli potpis Kirena. Hünkar Beğendi: janjeće rame na dimljenom pireu od patlidžana sa zrelim kaşar sirom. Elegantno, bogato, upečatljivo. Jelo koje govori tiho, ali ostavlja snažan trag.
 

kiren-sarajevo-restoran-205-bonjour-ba

kiren-sarajevo-restoran-6-bonjour-ba

kiren-sarajevo-restoran-200-bonjour-ba


Zato se u Kirenu kaže da se ovdje ne dolazi samo na obrok. Dolazi se po doživljaj. Po priču. Po mir. Po trenutak koji ostaje.


Foto: Marko Jovančić za Bonjour.ba


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!