TEKST: Ilda Lihić-Isović
DATUM OBJAVE: 8.6.2025.
Zaboravite na pečenje, termometar i stotinu koraka. Za ovaj desert trebaju vam samo najosnovnije namirnice, jedna zdjela i... viljuška. OK i frižider.
Predstavljamo vam Banoffee pie, kolač koji je kremast, lagano karamelast, bananast i toliko jednostavan da se s njim možete uvući i u kuhinju i u pidžami.
Šta vam treba?
Za kalup promjera cca 17 cm (ili improvizujte – sve opraštamo ovom receptu):
300–330 g mljevenog keksa
120 g otopljenog putera
3–4 zrela banane
1 limenka kuhane kondenzirane mliječne karamele (aka dulce de leche ili „varena“ kondenzovana)
200–250 ml slatkog vrhnja (33% m.m.)
80 g krem sira
1–2 kašike šećera u prahu (po želji)
Kako se pravi?
Baza:
Keks usitnite (viljuškom, oklagijom, rukama ako je ponedjeljak), pomiješajte s otopljenim puterom i utisnite u kalup. Najlakše ide ako imate obruč za tortu, ali poslužiće i obična tepsija. Samo ravnomjerno pritisnite – viljuškom, naravno.
Hlađenje:
Ubacite podlogu u frižider na 40 minuta do sat. Ovo je savršen trenutak za prvi odmor.
Karamela:
Na ohlađenu bazu namažite kuhanu kondenzovanu mliječnu karamelu. Debelo. Ne štedite.
Banane:
Isijecite banane na kolutiće debljine oko 2 cm i složite preko karamele.
Krem:
Umutite krem sir i šećer u prahu dok ne postanu jedno. Zatim dodajte slatko vrhnje i miksajte dok ne dobijete čvrsti, ali pjenasti krem koji se ponaša kao oblak. Namažite ga preko banana.
Još malo strpljenja:
Vratite tortu u frižider na još 1–2 sata ili bar 45 minuta, ako baš ne možete čekati.
Kako napraviti kondenzovanu mliječnu karamelu kod kuće (aka domaći dulce de leche)?
Vrijeme pripreme: oko 2 sata, ali nula truda.
Treba vam:
1 limenka zaslađenog kondenzovanog mlijeka (obavezno zaslađenog!)
Voda
Šerpa i strpljenje
Koraci:
Skinite etiketu s limenke.
Stavite zatvorenu limenku u šerpu i prelijte je vodom tako da bude potpuno prekrivena (najmanje 3 cm iznad).
Kuhajte na srednje tihoj vatri 2 do 2,5 sata – duže kuhanje = tamnija karamela.
Povremeno dolijte vodu ako ispari – limenka mora stalno biti uronjena.
Ostavite da se potpuno ohladi prije otvaranja.
Rezultat: Gusta, kremasta karamela savršena za Banoffee i sve gdje želite onu „mmmmm“ notu.
Foto: @marina_mi23
TEKST: Bonjour.ba
Koliko puta ste se danas zapitali „šta da skuham“? Upravo taj trenutak bez ideje često je najstresniji dio dana, ali Miran Karić ima rješenje koje spašava.
Na kulinarskoj radionici uz Vegetu i Bonjour.ba pokazao je da jedno jelo može biti istovremeno brzo, neočekivano i strašno dobro. Dovoljno je malo mašte i pravi začin, a gosti su se uvjerili da i najneobičniji spoj može postati hit na stolu.
Jednostavno kuhanje, bez komplikacija
Miran nas je još jednom podsjetio da kuhanje ne mora biti proces koji traje satima. U svega nekoliko poteza, nasjeckati, ubaciti, začiniti, nastalo je jelo koje izgleda kao iz restorana, a ono što nas je najviše oduševilo jeste balans okusa: slano, sočno i slatko u jednom zalogaju. To je trenutak u kojem shvatite da i vi možete pokazati svoje najbolje, čak i kad nemate puno vremena.
Pitanja koja smo morali postaviti
Iako je fokus bio na receptu, nismo mogli odoljeti, a da Miranu ne postavimo nekoliko brzih pitanja. Kad smo ga pitali kojim jelom bi se opisao, rekao je: „Burger. Jednostavno, a komplikovano. I svaki sastojak ga mijenja u potpunosti. "
Na naše pitanje bira li radije slatko ili slano, bez razmišljanja je izdvojio svoj favorit, a otkrio nam je i da mu je Vegeta Smoked najčešći saveznik u kuhinji.
Za one koji nisu ljubitelji suhih šljiva, otkrio je i malu tajnu da je brokula uvijek dobra opcija: “lijepo zaokruži šta god da koristite kao bazu. Daju sličan kontrast i jednako dobro funkcionišu.” A ako vam se desi da prekuhate rižu ili nudle? Pogledajte u nastavku.
Dakle, ako vam treba jelo koje ne traži puno vremena, evo recepta koji možete skuhati i dok se sto postavlja.
Recept: Vegeta wok s piletinom i suhim šljivama
Sastojci:
200 g piletine
100 g mrkve
1 glavica ljubičastog luka
150 g suhih šljiva
150 g basmati riže ili nudli (po želji)
2 kašike ulja (susamovo, kikirikijevo ili kokosovo)
Vegeta (po želji, Original, Sweet Chili ili Smoked)
Priprema:
Skuhajte rižu u omjeru 1:2 (riža : voda). Nakon kuhanja ostavite je poklopljenu da se napari ili skuhajte nudle kratko prema uputstvu, bez ispiranja, neposredno prije dodavanja u wok.
Suhe šljive nakratko potopite u mlaku vodu. Piletinu isijecite na tanke trakice. Mrkvu narežite na julienne, a luk na tanke ploške.
U jako zagrijanu tavu dodajte ulje. Ubacite piletinu i kratko propržite. Zatim dodajte mrkvu, luk i šljive. Kada se povrće malo opusti, dodajte par kašika vode i Vegetu pa kratko prokuhajte. Poslužite uz rižu ili na kraju umiješajte nudle.
Miranova preporuka: „Za wok je važno da svi sastojci budu slične veličine jer tada okus i tekstura najbolje dolaze do izražaja.“
Ovaj recept pokazuje da brzina i jednostavnost ne znače odustajanje od okusa. Baš suprotno jer neočekivani spoj može biti upravo ono što trebamo kada dan traži nešto brzo, jednostavno i ukusno.
Jedna kašika dovoljna je da pokažete svoje najbolje i otkrijete da Vegeta uvijek izvlači najbolje iz svakog jela.
Ovaj sadržaj je nastao u suradnji sa Podravkom
Produkcija: Bonjour.ba
Foto: Enida Kajević za Bonjour.ba
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!