TEKST: Ilda Lihić-Isović

DATUM OBJAVE: 8.6.2025.

Zaboravite na pečenje, termometar i stotinu koraka. Za ovaj desert trebaju vam samo najosnovnije namirnice, jedna zdjela i... viljuška. OK i frižider.

Predstavljamo vam Banoffee pie, kolač koji je kremast, lagano karamelast, bananast i toliko jednostavan da se s njim možete uvući i u kuhinju i u pidžami.

 

 

Šta vam treba?

Za kalup promjera cca 17 cm (ili improvizujte – sve opraštamo ovom receptu):

  • 300–330 g mljevenog keksa 

  • 120 g otopljenog putera

  • 3–4 zrela banane

  • 1 limenka kuhane kondenzirane mliječne karamele (aka dulce de leche ili „varena“ kondenzovana)

  • 200–250 ml slatkog vrhnja (33% m.m.)

  • 80 g krem sira

  • 1–2 kašike šećera u prahu (po želji)

Kako se pravi?

Baza:

Keks usitnite (viljuškom, oklagijom, rukama ako je ponedjeljak), pomiješajte s otopljenim puterom i utisnite u kalup. Najlakše ide ako imate obruč za tortu, ali poslužiće i obična tepsija. Samo ravnomjerno pritisnite – viljuškom, naravno.

Hlađenje:

Ubacite podlogu u frižider na 40 minuta do sat. Ovo je savršen trenutak za prvi odmor.

Karamela:

Na ohlađenu bazu namažite kuhanu kondenzovanu mliječnu karamelu. Debelo. Ne štedite.

Banane:

Isijecite banane na kolutiće debljine oko 2 cm i složite preko karamele.

Krem:

Umutite krem sir i šećer u prahu dok ne postanu jedno. Zatim dodajte slatko vrhnje i miksajte dok ne dobijete čvrsti, ali pjenasti krem koji se ponaša kao oblak. Namažite ga preko banana.

Još malo strpljenja:

Vratite tortu u frižider na još 1–2 sata ili bar 45 minuta, ako baš ne možete čekati. 

 

 

Kako napraviti kondenzovanu mliječnu karamelu kod kuće (aka domaći dulce de leche)?

Vrijeme pripreme: oko 2 sata, ali nula truda.

Treba vam:

  • 1 limenka zaslađenog kondenzovanog mlijeka (obavezno zaslađenog!)

  • Voda

  • Šerpa i strpljenje

Koraci:

  1. Skinite etiketu s limenke.

  2. Stavite zatvorenu limenku u šerpu i prelijte je vodom tako da bude potpuno prekrivena (najmanje 3 cm iznad).

  3. Kuhajte na srednje tihoj vatri 2 do 2,5 sata – duže kuhanje = tamnija karamela.

  4. Povremeno dolijte vodu ako ispari – limenka mora stalno biti uronjena.

  5. Ostavite da se potpuno ohladi prije otvaranja.

Rezultat: Gusta, kremasta karamela savršena za Banoffee i sve gdje želite onu „mmmmm“ notu.

Foto: @marina_mi23


Bonjour

Je li ovo najtraženija haljina ljeta? ZARA model koji ne ostaje dugo u prodaji.

TEKST: Ilda Lihić-Isović

Je li ovo najtraženija haljina ljeta? ZARA model koji ne ostaje dugo u prodaji. Je li ovo najtraženija haljina ljeta? ZARA model koji ne ostaje dugo u prodaji.

Znate onu haljinu koja se pojavi jednom, zablista na feedovima, a onda nestane brže nego što stignete trepnuti? E pa, čini se da je ZARA to opet uspjela.

Njihov novi model iz ZW kolekcije, drapirana haljina u boji cigle, već osvaja društvene mreže i wishlist-e.

 

zara_haljina6_bonjour_ba
 

Prva stvar koju ćete primijetiti? Boja. Ta topla, zemljana nijansa koja na preplanuloj koži izgleda wow. Zatim tu je V-izrez koji odlično balansira eleganciju i senzualnost, dok drapiranje preko struka i asimetričan rub dodaju vizualni pokret kao da haljina pleše s vama.

 

 

Ne zaboravimo ni rukave u obliku pelerine, koji su doslovno stvoreni za dramatičan ulazak ili za poziranje s koktelom.

 

zara_haljina5_bonjour_ba
 

Iza izgleda koji bi mogao proći i na vjenčanju i na rooftop partyju krije se i praktična strana jer je haljina napravljena od lagane viskoze, s podstavom koja osigurava da ništa ne providi i da sve ostane na svom mjestu.

 

zara_haljina68_bonjour_ba

Kupi ovdje


 

Foto: @jessica_cardenasgarcia


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!