TEKST: Ilda Lihić-Isović
DATUM OBJAVE: 8.6.2025.
Zaboravite na pečenje, termometar i stotinu koraka. Za ovaj desert trebaju vam samo najosnovnije namirnice, jedna zdjela i... viljuška. OK i frižider.
Predstavljamo vam Banoffee pie, kolač koji je kremast, lagano karamelast, bananast i toliko jednostavan da se s njim možete uvući i u kuhinju i u pidžami.
Šta vam treba?
Za kalup promjera cca 17 cm (ili improvizujte – sve opraštamo ovom receptu):
300–330 g mljevenog keksa
120 g otopljenog putera
3–4 zrela banane
1 limenka kuhane kondenzirane mliječne karamele (aka dulce de leche ili „varena“ kondenzovana)
200–250 ml slatkog vrhnja (33% m.m.)
80 g krem sira
1–2 kašike šećera u prahu (po želji)
Kako se pravi?
Baza:
Keks usitnite (viljuškom, oklagijom, rukama ako je ponedjeljak), pomiješajte s otopljenim puterom i utisnite u kalup. Najlakše ide ako imate obruč za tortu, ali poslužiće i obična tepsija. Samo ravnomjerno pritisnite – viljuškom, naravno.
Hlađenje:
Ubacite podlogu u frižider na 40 minuta do sat. Ovo je savršen trenutak za prvi odmor.
Karamela:
Na ohlađenu bazu namažite kuhanu kondenzovanu mliječnu karamelu. Debelo. Ne štedite.
Banane:
Isijecite banane na kolutiće debljine oko 2 cm i složite preko karamele.
Krem:
Umutite krem sir i šećer u prahu dok ne postanu jedno. Zatim dodajte slatko vrhnje i miksajte dok ne dobijete čvrsti, ali pjenasti krem koji se ponaša kao oblak. Namažite ga preko banana.
Još malo strpljenja:
Vratite tortu u frižider na još 1–2 sata ili bar 45 minuta, ako baš ne možete čekati.
Kako napraviti kondenzovanu mliječnu karamelu kod kuće (aka domaći dulce de leche)?
Vrijeme pripreme: oko 2 sata, ali nula truda.
Treba vam:
1 limenka zaslađenog kondenzovanog mlijeka (obavezno zaslađenog!)
Voda
Šerpa i strpljenje
Koraci:
Skinite etiketu s limenke.
Stavite zatvorenu limenku u šerpu i prelijte je vodom tako da bude potpuno prekrivena (najmanje 3 cm iznad).
Kuhajte na srednje tihoj vatri 2 do 2,5 sata – duže kuhanje = tamnija karamela.
Povremeno dolijte vodu ako ispari – limenka mora stalno biti uronjena.
Ostavite da se potpuno ohladi prije otvaranja.
Rezultat: Gusta, kremasta karamela savršena za Banoffee i sve gdje želite onu „mmmmm“ notu.
Foto: @marina_mi23
TEKST: Ilda Lihić-Isović
Znate onu haljinu koja se pojavi jednom, zablista na feedovima, a onda nestane brže nego što stignete trepnuti? E pa, čini se da je ZARA to opet uspjela.
Njihov novi model iz ZW kolekcije, drapirana haljina u boji cigle, već osvaja društvene mreže i wishlist-e.
Prva stvar koju ćete primijetiti? Boja. Ta topla, zemljana nijansa koja na preplanuloj koži izgleda wow. Zatim tu je V-izrez koji odlično balansira eleganciju i senzualnost, dok drapiranje preko struka i asimetričan rub dodaju vizualni pokret kao da haljina pleše s vama.
Ne zaboravimo ni rukave u obliku pelerine, koji su doslovno stvoreni za dramatičan ulazak ili za poziranje s koktelom.
Iza izgleda koji bi mogao proći i na vjenčanju i na rooftop partyju krije se i praktična strana jer je haljina napravljena od lagane viskoze, s podstavom koja osigurava da ništa ne providi i da sve ostane na svom mjestu.
Foto: @jessica_cardenasgarcia
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!