TEKST: Ilda Lihić-Isović

DATUM OBJAVE: 8.6.2025.

Zaboravite na pečenje, termometar i stotinu koraka. Za ovaj desert trebaju vam samo najosnovnije namirnice, jedna zdjela i... viljuška. OK i frižider.

Predstavljamo vam Banoffee pie, kolač koji je kremast, lagano karamelast, bananast i toliko jednostavan da se s njim možete uvući i u kuhinju i u pidžami.

 

 

Šta vam treba?

Za kalup promjera cca 17 cm (ili improvizujte – sve opraštamo ovom receptu):

  • 300–330 g mljevenog keksa 

  • 120 g otopljenog putera

  • 3–4 zrela banane

  • 1 limenka kuhane kondenzirane mliječne karamele (aka dulce de leche ili „varena“ kondenzovana)

  • 200–250 ml slatkog vrhnja (33% m.m.)

  • 80 g krem sira

  • 1–2 kašike šećera u prahu (po želji)

Kako se pravi?

Baza:

Keks usitnite (viljuškom, oklagijom, rukama ako je ponedjeljak), pomiješajte s otopljenim puterom i utisnite u kalup. Najlakše ide ako imate obruč za tortu, ali poslužiće i obična tepsija. Samo ravnomjerno pritisnite – viljuškom, naravno.

Hlađenje:

Ubacite podlogu u frižider na 40 minuta do sat. Ovo je savršen trenutak za prvi odmor.

Karamela:

Na ohlađenu bazu namažite kuhanu kondenzovanu mliječnu karamelu. Debelo. Ne štedite.

Banane:

Isijecite banane na kolutiće debljine oko 2 cm i složite preko karamele.

Krem:

Umutite krem sir i šećer u prahu dok ne postanu jedno. Zatim dodajte slatko vrhnje i miksajte dok ne dobijete čvrsti, ali pjenasti krem koji se ponaša kao oblak. Namažite ga preko banana.

Još malo strpljenja:

Vratite tortu u frižider na još 1–2 sata ili bar 45 minuta, ako baš ne možete čekati. 

 

 

Kako napraviti kondenzovanu mliječnu karamelu kod kuće (aka domaći dulce de leche)?

Vrijeme pripreme: oko 2 sata, ali nula truda.

Treba vam:

  • 1 limenka zaslađenog kondenzovanog mlijeka (obavezno zaslađenog!)

  • Voda

  • Šerpa i strpljenje

Koraci:

  1. Skinite etiketu s limenke.

  2. Stavite zatvorenu limenku u šerpu i prelijte je vodom tako da bude potpuno prekrivena (najmanje 3 cm iznad).

  3. Kuhajte na srednje tihoj vatri 2 do 2,5 sata – duže kuhanje = tamnija karamela.

  4. Povremeno dolijte vodu ako ispari – limenka mora stalno biti uronjena.

  5. Ostavite da se potpuno ohladi prije otvaranja.

Rezultat: Gusta, kremasta karamela savršena za Banoffee i sve gdje želite onu „mmmmm“ notu.

Foto: @marina_mi23


Bonjour

Miran Karić otkrio trik za ručak bez nerviranja i gotov je za 15 minuta

TEKST: Bonjour.ba

Miran Karić otkrio trik za ručak bez nerviranja i gotov je za 15 minuta Miran Karić otkrio trik za ručak bez nerviranja i gotov je za 15 minuta

Koliko puta ste se danas zapitali „šta da skuham“? Upravo taj trenutak bez ideje često je najstresniji dio dana, ali Miran Karić ima rješenje koje spašava.

Na kulinarskoj radionici uz Vegetu i Bonjour.ba pokazao je da jedno jelo može biti istovremeno brzo, neočekivano i strašno dobro. Dovoljno je malo mašte i pravi začin, a gosti su se uvjerili da i najneobičniji spoj može postati hit na stolu.
 

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_8_bonjour_ba

wok-piletina-recept-miran-karic-vegeta_2
 

Jednostavno kuhanje, bez komplikacija

 

Miran nas je još jednom podsjetio da kuhanje ne mora biti proces koji traje satima. U svega nekoliko poteza, nasjeckati, ubaciti, začiniti, nastalo je jelo koje izgleda kao iz restorana, a ono što nas je najviše oduševilo jeste balans okusa: slano, sočno i slatko u jednom zalogaju. To je trenutak u kojem shvatite da i vi možete pokazati svoje najbolje, čak i kad nemate puno vremena.
 

wok-piletina-recept-miran-karic-vegeta_3
 

Pitanja koja smo morali postaviti


Iako je fokus bio na receptu, nismo mogli odoljeti, a da Miranu ne postavimo nekoliko brzih pitanja. Kad smo ga pitali kojim jelom bi se opisao, rekao je:Burger. Jednostavno, a komplikovano. I svaki sastojak ga mijenja u potpunosti. "

Na naše pitanje bira li radije slatko ili slano, bez razmišljanja je izdvojio svoj favorit, a otkrio nam je i da mu je Vegeta Smoked najčešći saveznik u kuhinji. 

 wok-piletina-recept-miran-karic-vegeta_5723_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_11_bonjour_ba-1
 

Za one koji nisu ljubitelji suhih šljiva, otkrio je i malu tajnu da je brokula uvijek dobra opcija: “lijepo zaokruži šta god da koristite kao bazu. Daju sličan kontrast i jednako dobro funkcionišu.” A ako vam se desi da prekuhate rižu ili nudle? Pogledajte u nastavku.

Dakle, ako vam treba jelo koje ne traži puno vremena, evo recepta koji možete skuhati i dok se sto postavlja.

 

Recept: Vegeta wok s piletinom i suhim šljivama  
 

Sastojci:

 

  • 200 g piletine

  • 100 g mrkve

  • 1 glavica ljubičastog luka

  • 150 g suhih šljiva

  • 150 g basmati riže ili nudli (po želji)

  • 2 kašike ulja (susamovo, kikirikijevo ili kokosovo)

  • Vegeta (po želji, Original, Sweet Chili ili Smoked)

 

Priprema:

Skuhajte rižu u omjeru 1:2 (riža : voda). Nakon kuhanja ostavite je poklopljenu da se napari ili skuhajte nudle kratko prema uputstvu, bez ispiranja, neposredno prije dodavanja u wok.
 

wok-piletina-recept-miran-karic-vegeta_6_bonjour_ba

wok-piletina-recept-miran-karic-vegeta_7_bonjour_ba
 

Suhe šljive nakratko potopite u mlaku vodu. Piletinu isijecite na tanke trakice. Mrkvu narežite na julienne, a luk na tanke ploške.

 

wok-piletina-recept-miran-karic-vegeta_8_bonjour_ba

wok-piletina-recept-miran-karic-vegeta_10_bonjour_ba
 

U jako zagrijanu tavu dodajte ulje. Ubacite piletinu i kratko propržite. Zatim dodajte mrkvu, luk i šljive. Kada se povrće malo opusti, dodajte par kašika vode i Vegetu pa kratko prokuhajte. Poslužite uz rižu ili na kraju umiješajte nudle.
 

wok-piletina-recept-miran-karic-vegeta_12_bonjour_ba

wok-piletina-recept-miran-karic-vegeta_16_bonjour_ba

wok-piletina-recept-miran-karic-vegeta_18_bonjour_ba

vegeta-bonjour-ba-radionica-miran-karic_41_bonjour_ba-1
 

Miranova preporuka: „Za wok je važno da svi sastojci budu slične veličine jer tada okus i tekstura najbolje dolaze do izražaja.“

Ovaj recept pokazuje da brzina i jednostavnost ne znače odustajanje od okusa. Baš suprotno jer neočekivani spoj može biti upravo ono što trebamo kada dan traži nešto brzo, jednostavno i ukusno. 

 

wok-piletina-recept-miran-karic-vegeta_20_bonjour_ba

wok-piletina-recept-miran-karic-vegeta_23_bonjour_ba

 

Jedna kašika dovoljna je da pokažete svoje najbolje i otkrijete da Vegeta uvijek izvlači najbolje iz svakog jela.
 

Ovaj sadržaj je nastao u suradnji sa Podravkom

Produkcija: Bonjour.ba    
Foto: Enida Kajević za Bonjour.ba


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!