TEKST: Nevena Divčić
DATUM OBJAVE: 31.7.2024.
Na Sarajevo Film Festivalu smo od 16. do 23. augusta. To već svi znamo.
No, šta je sa ostalim danima ovog toplog mjeseca koji je pred nama? Sarajevo će vas obradovati brojnim koncertima i zabavama na otvorenom. S obzirom na to da kultura vlada Sarajevom ovog mjeseca i mi krećemo u ovu priču s detaljima o predstavama, koncertima i zabavama koje ne trebate propustiti.
Kultura na ulice
U Općinu Novo Sarajevo 26. 8. u 20:30 sati, u okviru festivala “Kultura na ulice 2024!”, stiže premijera predstave "Tražim ulicu za svoje ime...", a drugo prikazivanje je u Općini Ilidža 30.8. u 21 sat.
"Pokušali smo se i sami staviti na mjesto pjesnika koje smo čitali i kroz apsurdne suprotnosti shvatiti šta je planet Sarajevo za nas. Zašto Ga je teško zavoljeti i zašto Mu se nemoguće ne vratiti?" - rekli su Ajla Bešić i Armin Behrem, autori predstave, a mi jedva čekamo doživjeti duh Izeta Kike Sarajlića kroz još jedno umjetničko djelo.
31.8. u 20:30 na Pozorišnom trgu Susan Sontag jedva čekamo uživati u poznatim melodijama iz Disney svijeta muzike u izvedbi orkestra Sarajevske filharmonije.
U sličnom duhu nastavljamo dalje. Koncertom Amire Medunjanin, 31.7. zatvorene su Baščaršijske noći, a ako ste ga propustili obradovat će vas činjenica da imate priliku opet uživati u njenom glasu u okviru festivala Sarajevo Sevdah Soiree, na Žutoj tabiji.
Amira Medunjanin nastupa 20.8. a Festivalu će se pridružiti još i Alma Subašić, Eldin Huseinbegović, Jusuf Brkić, Zanin Berbić i Hanka Paldum.
Idemo dalje ka drugim žanrovima.
U periodu od 15.8. do 24.8. na Trgu Oslobođenja - Alija Izetbegović, aktuelna je Ljetna ludinica u Sarajevu. Tokom dana pruža mogućnost uživanja u ukusnoj hrani, a u večernjim satima tu je prilika da se zabavite uz dobru muziku. Posebno se izdvaja duo DJ Soul i DJ Merakoon koji donose R'n'B ritam.
16.8. u S One Sky Lounge Rooftop susreću se Brown Sugar RnB i RNB CONFUSION. Požurite rezervisati svoje mjesto jer je broj ulaznica ograničen.
23.8. ljubitelji muzike će uživati uz dvojac After Affair u Titovoj ulici, a u okviru Garden of Dreams.
* * *
Naslovna fotografija: @naidakadic
TEKST: Bonjour.ba
Mnogi mladi danas vjeruju da je kuhanje dugotrajan i komplikovan proces, rezervisan samo za one s ozbiljnim kulinarskim vještinama.
Istina je potpuno drugačija jer dovoljno je nekoliko svježih sastojaka i kašika pravog začina da na stolu imate jelo koje izgleda i miriše kao iz restorana.
Upravo to je pokazala kulinarska radionica uz chefa Mirana Karića, kreirana u saradnji Vegete i Bonjour.ba, gdje su gosti otkrili da je kuhanje ne samo strašno… dobro, već i strašno jednostavno uz Vegetu.
Na početku radionice goste su pozdravili predstavnik kompanije Podravka BiH, Haris Arnautović, direktor marketinga i Ana Ćavar, direktorica i vlasnica portala Bonjour.ba.
Haris Arnautović, direktor marketinga Podravka BiH
Ana Ćavar, direktorica i vlasnica portala Bonjour.ba i Miran Karić
U uvodnom obraćanju Haris je istaknuo kako Vegeta u Bosni i Hercegovini ima i posebnu emotivnu vrijednost, podsjetivši da je za njen razvoj zaslužna profesorica Zlata Bart, Travničanka čija je ideja promijenila kuhanje u cijelom regionu. Ana je, pak, naglasila važnost zajedničkog druženja i otkrivanja novih okusa, a oboje su na kraju „kašiku“ prepustili chefu Miranu Kariću da vodi ostatak kulinarske radionice.
Chef Miran Karić otkriva trikove jednostavnog kuhanja
Chef je odmah na početku razbio mit da su wokovi rezervisani za profesionalne kuhare. Kroz radionicu je pokazao kako se wok može pripremiti u nekoliko poteza: nasjeckati, ubaciti, začiniti i uživati. Svaki gost iskusio je da kulinarska magija ne zavisi od vještine, nego od inspiracije i pravih začina koji izvlače najbolje iz svakog jela.
Šta se desi kad prepustite kuhanje gostima ili ko je iznenadio chefa?
Okruženje je gostima dalo dodatni osjećaj opuštenosti. Nije se radilo o savršenoj tehnici, već o uživanju u kuhanju bez pritiska. U mirisu povrća i zvuku tave, gosti su shvatili da je cijeli proces zapravo vrlo jednostavan.
Umjesto takmičenja, radionica se pretvorila u opušteno druženje. Gosti su se kroz smijeh i spontane trenutke prepustili kuhanju, a svaki wok nosio je svoj šarm.
Neki su prvi put držali wok u rukama, drugi su već imali svoje trikove, ali svima je zajedničko bilo jedno: niko nije ostao gladan, a svi su imali razlog da se smiju. Upravo tada se vidjelo koliko Vegeta zna izvući najbolje iz svakog pokušaja i pretvoriti ga u dobar rezultat.
Dok je Maja Čengić Miralem s osmijehom pratila kako wok postaje zvijezda večeri, Ajla Kurtović i Zerina Suyabatmaz su otkrivale prve trikove uz miris povrća na tavi. Naida Kadić, Nikolina Sablić i Magdalena Paradžik unijele su dodatnu dozu energije u druženje.
Hajrudin Šišić pokazao je da mu wok nije nepoznanica, a Iman Karović se pobrinula da niko ne ostane gladan. Zajedno su činili šaroliku ekipu koja je najbolje dokazala da kuhanje, uz pravi začin, postaje igra.
Završni station otkrio je koliko se lako može prilagoditi svaki wok. Na kraju se pokazalo da nije važno da li ste tim riža ili tim nudle jer čim se umiješala kašika Vegete, sve je dobilo onaj strašno dobar okus.
Malo začina za uspomenu
Goste je na odlasku dočekalo malo iznenađenje, a to je poseban Vegeta poklon box kojeg čini Vegeta Original, Smoked i Sweet Chili kao podsjetnik da se strašno dobri trenuci iz radionice mogu ponoviti i kod kuće.
Za sve one koji vole okus, ali ne žele komplikacije, poruka je jednostavna: pokažite svoje najbolje uz Vegetu i otkrijte da je kuhanje strašno… dobro.
Posebnu energiju cijelom druženju dale su i fotografije s photowalla, gdje su gosti ostavili svoj pečat na danu ispunjenom strašno dobrim okusima i smijehom.
A pitate se kako su izgledala jela na kraju ili koja kombinacija je izazvala najviše smijeha? Sve to pogledajte u našem reels-u na Instagramu.
Ovaj sadržaj je nastao u suradnji sa Podravkom
Produkcija: Bonjour.ba
Foto: Enida Kajević za Bonjour.ba
Video: Marko Jovančić za Bonjour.ba
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!