Smokve su zvijezda ovog ukusnog i kremastog deserta u kojemu će uživati cijela obitelj - Bonjour.ba - bh.lifestyle magaz...

Smokve su zvijezda ovog ukusnog i kremastog deserta u kojemu će uživati cijela obitelj

Tekst:

Marija Perić

GOURMET
27.7.2021.

Sezona smokvi nam je službeno pokucala na vrata i najbolji način da ju ugostimo jeste kroz zanimljiv, ukusan i lagan ljetni kolač.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Recept za tart koji izdvajamo u nastavku spaja krem sir, med, pistacije i zvijezdu jela – smokve u sočan desert u kojemu će uživati vaša obitelj i prijatelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spoj ovih namirnica nam osigurava kremast desert u kombinaciji sa hrskavom korom tijesta i zdrobljenim pistacijama.

Foto: hungrycouplenyc.com

Za detaljan recept i popis namirnica prelistajte dalje.

Za koru:

  • 1/2 šalice pistacija
  • 1 1/2 šalica univerzalnog brašna
  • 1/2 žličice soli
  • 1/4 šalice šećera
  • 7 žlica maslaca, ohlađenog i narezanog na komade od 3 cm
  • 3 žlice ledene vode

Za nadjev:

  • 680 g kremastog sira
  • 3/4 šalice šećera
  • 2 žlice limunovog soka
  • Prstohvat soli

Za preljev:

  • Pola kg svježih smokava, narezanih na četvrtine
  • 3 žlice meda
  • 1 žlica tople vode
  • 1 žlica zdrobljenih pistacija

Priprema:

Sameljite pistacije u procesoru no nemojte da bude previše sitno. Zatim dodajte brašno, šećer, sol i maslac i sve miksajte u procesoru sve dok smjesa ne podsjeti na grube mrvice. Zatim, dok stroj radi, polako ulijte ledenu vodu kroz dovodnu cijev dok se ne stvori kuglica od tijesta.

Zamotajte tijesto u plastiku i stavite u hladnjak na najmanje 1 sat.

Pećnicu prethodno zagrijte na 200 stupnjeva.

Na blago pobrašnjenoj površini razvaljajte tijesto na krug od 30 centimetara. Postavite tijesto u duboku posudu za tart s uklonjivim dnom i odrežite višak na rubovima. Stavite list papira za pečenje ili aluminijske folije unutar kalupa i postavite nešto teško na tijesto poput suhog graha kako bi tijesto ostalo na mjestu. Pecite oko 45 minuta ili dok rubovi ne postanu svijetlo zlatno smeđi. Ostavite da se tart tijesto potpuno ohladi.

Nadjev izradite tako da zajedno izmiksate krem ​​sir, šećer, limunov sok i sol dok ne postane glatko. Ulijte na tijesto za kolač i ohladite u hladnjaku da se nadjev stisne.

U maloj zdjeli umutite med i vodu. Narezane smokve stavite na ohlađeni kolač od sira, prelijte medenim sirupom i pospite zdrobljenim pistacijama.

Recept smo pronašli na sljedećoj stranici

Foto: hungrycouplenyc.com

***

Naslovna fotografija: hungrycouplenyc.com
Tekst: Marija Perić

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno