TEKST: Marija Perić
DATUM OBJAVE: 23.7.2021.
Sezona smokvi nam je službeno pokucala na vrata i najbolji način da ju ugostimo jeste kroz zanimljiv, ukusan i lagan ljetni kolač.
Recept za tart koji izdvajamo u nastavku spaja krem sir, med, pistacije i zvijezdu jela – smokve u sočan desert u kojemu će uživati vaša obitelj i prijatelji.
Spoj ovih namirnica nam osigurava kremast desert u kombinaciji sa hrskavom korom tijesta i zdrobljenim pistacijama.
Foto: hungrycouplenyc.com
Za detaljan recept i popis namirnica prelistajte dalje.
Za koru:
Za nadjev:
Za preljev:
Priprema:
Sameljite pistacije u procesoru no nemojte da bude previše sitno. Zatim dodajte brašno, šećer, sol i maslac i sve miksajte u procesoru sve dok smjesa ne podsjeti na grube mrvice. Zatim, dok stroj radi, polako ulijte ledenu vodu kroz dovodnu cijev dok se ne stvori kuglica od tijesta.
Zamotajte tijesto u plastiku i stavite u hladnjak na najmanje 1 sat.
Pećnicu prethodno zagrijte na 200 stupnjeva.
Na blago pobrašnjenoj površini razvaljajte tijesto na krug od 30 centimetara. Postavite tijesto u duboku posudu za tart s uklonjivim dnom i odrežite višak na rubovima. Stavite list papira za pečenje ili aluminijske folije unutar kalupa i postavite nešto teško na tijesto poput suhog graha kako bi tijesto ostalo na mjestu. Pecite oko 45 minuta ili dok rubovi ne postanu svijetlo zlatno smeđi. Ostavite da se tart tijesto potpuno ohladi.
Nadjev izradite tako da zajedno izmiksate krem sir, šećer, limunov sok i sol dok ne postane glatko. Ulijte na tijesto za kolač i ohladite u hladnjaku da se nadjev stisne.
U maloj zdjeli umutite med i vodu. Narezane smokve stavite na ohlađeni kolač od sira, prelijte medenim sirupom i pospite zdrobljenim pistacijama.
Recept smo pronašli na sljedećoj stranici.
Foto: hungrycouplenyc.com
***
Naslovna fotografija: hungrycouplenyc.com
Tekst: Marija Perić
TEKST: Adelisa Mašić
Šljive su upravo u sezoni i teško je zamisliti bolji način da ih iskoristimo nego u sočnom desertu koji spaja jednostavnost i toplinu domaće kuhinje.
Hrskave mrvice, miris cimeta i sočno voće stvaraju kombinaciju kojoj je teško odoljeti, posebno u jesenjim danima kada tražimo nešto što grije i podsjeća na bakin sto.
Ono što ovaj recept čini posebnim jeste to što ne zahtijeva puno vremena ni komplikovane korake. Dovoljno je pripremiti tijesto, posuti ga šljivama i cimetom, a zatim završiti sve slojem prhkih mrvica.
Nakon pečenja, kuća će mirisati na spoj voća i maslaca, a svaki zalogaj donosi savršen balans slatkog i kiselkastog.
Kako se pravi?
Ovaj desert možete poslužiti topao uz kuglu sladoleda ili šlag, ali jednako je ukusan i sam. Idealno za popodnevnu pauzu, druženje s prijateljima ili kao slatki završetak vikenda.
Pogledajte najnovije teme na Bonjour.ba
Foto: @blairgreyx
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!