Lithops je sukulent kakav još niste vidjeli, a evo zašto ćete ga htjeti imati - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Lithops je sukulent kakav još niste vidjeli, a evo zašto ćete ga htjeti imati

Tekst:

Marija Perić

INTERIJERI
2.1.2023.

Jedinstveni sukulent pod imenom Živa stijena ili Lithops pripada jednoj od posebnih biljaka koje izgledaju kao da nisu uopće s ovog planeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Zbog svoje sličnosti izgledu kamena, dobili su i naziv Živa stijena, a zahvaljujući bojama privući će pažnju u vašem vrtu. Rastu dosta sporo, a kad narastu dosegnu veličinu tek nekoliko centimetara iznad zemlje. Sa svojih nekoliko listova pomalo počinju ličiti na kamenja što će vas, ali i sve koji bacaju pogled na vaš vrt, brzo iznenaditi.

Zašto ćete htjeti dodati ovaj sukulent u svoju kolekciju, otkrijte u nastavku.

 

Ne treba previše dnevne svjetlosti
 

S obzirom na to da je ovo pustinjska biljka, u stanju je podnijeti jako visoke temperature, a najbolje bi bilo da ju postavite na istočni ili južni prozor gdje će moći uhvatiti dosta svjetla. No, najbolje je da ne budu ipak previše izložene svjetlu, posebice tijekom ljeta, stoga ih možete postaviti na mjesto gdje mogu upijati jutarnje i večernje zrake sunca.

 Uspijeva na sobnim temperaturama
 

Iako mogu izdržati visoke temperature, sukulenti Žive stijene najbolje uspijevaju na temperaturi između 18 Celzijevih stupnjeva i 26 Celzijevih stupnjeva. Ako stiže hladnije vrijeme, najbolje je držati ih unutra.

 Ne treba puno zalijevanja
 

Tijekom ljeta potrebno je da ju zalijevate svaka dva tjedna, no čim zima nastupi, zalijevanje može prestati. Tada ona odbacuje stare listove, dolaze novi listovi, i opet na proljeće Lithops postaje ponovo aktivan. Ako ju previše zalijevate možete uzrokovati truljenje.

 Najbolje uspijeva u zemlji prilagođenoj za kaktuse
 

Radi lakše drenaže, Živa stijena najlakše uspijeva u zemlji prilagođenoj za kaktuse koja omogućava brzo isušivanje i ne zadržava previše vodu. Nije potrebna nikakvo dodatno gnojivo, no kada nastupi proljeće možete potaknuti cvjetanje uz gnojivo koje ćete postaviti u zemlju, a ne na listove.

 Nije potrebno presađivanje
 

Kao i s mnogim ostalim sukulentima, Lithops ili Živa stijena savršeno dobro funkcionira u svojoj izvornoj lončanici i zemlji. Možete ju presađivati samo ako uvidite određene probleme, kao kad biljka preraste svoju lončanicu i sl.

 

 ***
Naslovna fotografija: @pottingaroundinseychelles

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno