TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 9.9.2017.
Jedini sastojak koji će vam trebati za realizaciju ovog poslovnog recepta je vaša želja. Rezultati će biti odlična motivacija, inspiracija i zapravo odrađivanje stvari koje se samo gomilaju na ivici vašeg stola. Vaše izlike neće više biti da je ponedjeljak, da niste popili kavu i kako ste sinoć prekasno krenuli spavati.
Ukratko, ovo je vaš ultimativni plan koji ćete htjeti isprintati u što više primjeraka i lijepiti po ulici kako bi svi znali za njega. Ili to ili ćete ga čuvati kao svoj recept za uspjeh duboko skrivenog iza sedam vrata. U svakom slučaju, mi vam ga donosimo u nastavku s velikom željom da utjelovite svoju #GIRLBOSS osobinu koju znamo da imate. Spremni?
#1 PONEDJELJAK
Ili drugačije da ga nazovemo, dan-kada-imate-najmanju-količinu-energije-za-rad. Preokrenite to u svoju korist i ovaj dan iskoristite čisto za planiranje, organiziranje i rad na projektima i prezentacijama. Najbolje je dan početi sastankom sa svojim kolegama kako biste svježi uvidjeli što se to krije na vašim ovotjednim TO-DO listama i kako biste rasporedili svoje zadatke. Uglavnom se držite ne-zahtjevnih obaveza.
#2 UTORAK
Dan kada će energija pokucati na vrata. Na listu danas svakako stavite važne zadatke i sastanke za koje ćete biti spremniji i osjećati ćete se pouzdano. Osim toga, dodajte i neki posao koji se nagomilao, svoje neke ciljeve koje nastojite ostvariti i rasturite.
#3 SRIJEDA
Fokusiranost je vaš najbolji prijatelj ovog dana. Zato sve svoje najvažnije obaveze i one koje od vas traže najveću posvećenost i pozornost rezervirajte baš za ovaj dan. Razlog zbog kojeg ćete se osjećati energično danas je navika na rutinu koja uključuje ustajanje u 7 i osmosatno druženje sa radnim stolom.
#4 ČETVRTAK
Gubite svog prijatelja – motivaciju, ali ne zadugo i ne tako brzo. Još uvijek stignete odgovoriti na važne mailove, odraditi ne previše zahtjevne sastanke i staviti kvačice na zadatke poput posjete brzoj pošti i slanja veliog broja pošiljki.
#5 PETAK
Sistem će već biti razvijen danas. Zadatci bez prevelikog angažiranja oko njih i obaveze koje od vas ne crpe veliku količinu energije jesu vaše zanimacije ovog dana, ponajviše u prijepodnevnim satima.
Što kažete na ovakvu poslovnu rutinu? Za printanje, ha?
TEKST: Bonjour.ba/PR
Postoje ona mjesta gdje dan počinje sporije, uz miris kafe i pogled na zelenilo dok vas konobari, s osmijehom već od ranih sati, pitaju želite li omlet s domaćim sirom ili nešto posebno po vašem izboru. Mjesta gdje doručak nije samo obrok, već ritual... i da, imamo mali insiderski tip.
Smješten svega desetak minuta od srca Mostara, to je mali gourmet raj za one koji znaju da dobar obrok može popraviti cijeli dan.
Bilo da dolazite na doručak s pogledom, poslovni ručak u bašti ili večeru uz čašu lokalnog vina, svaki obrok u restoranu hotela Buna nosi dozu pažnje i mirnoće koja se rijetko nalazi tako blizu grada.
Dok vas možda na prvu privuče elegancija obnovljenih prostora s historijskim pečatom iz austro-ugarskog perioda, ono što ostaje kao glavni utisak o kojem danas želimo pisati je restoran ili preciznije rečeno: gourmet doživljaj.
Doručak koji ne preskačete čak ni na brzinu
Ovdje doručak nije „s nogu“. On je ritual. Početak dana uz lokalne sireve, domaći hljeb, svježe voće i kombinacije koje bude i najuspavanije. Naša preporuka? Lagana pileća salatica kao savršen balans između osvježenja i energije, a mali trik s dodatkom narom daje jelu ono nešto zbog čega ćete je poželjeti i sutra. Idealno za one koji planiraju poslovni sastanak, ali i za one koji žele samo tiho jutro uz kafu i poglede na zelenilo.
Ako imate sreće da ga uživate u vrtnoj restauraciji, pogled će vam pasti na čuveni bunski dolap za navodnjavanje koji i danas neumorno okreće ritam rijeke i smiruje svaki misao. Uz šapat vode i šolju kafe, dan počinje onako kako biste željeli da teče… lagano, autentično…
Tokom doručka, pored raznovrsne ponude zdravih i slanih jela, gosti često biraju brownie kolač onaj pravi, s dubokim ukusom kakaa koji daje dodatnu energiju za dan koji slijedi.
Ručak koji spaja tradiciju i gourmet twist
Kada stigne podne, restoran postaje prava pozornica. Ručak u hotelu Buna je spoj hercegovačke tradicije i savremene kulinarske ponude. Jelo koje je s razlogom privuklo našu đažnju je rižoto sa sipom. Kremast, intenzivan, savršeno začinjen…
Kozice se često nađu na tanjirima gostiju koji žele nešto laganije, dok je za one koji ne gravitiraju morskoj hrani tu pasta s piletinom. Jednostavna, aromatična i uvijek siguran izbor.
Ake pitate šta lokalci najčešće preporučuju, odgovor je prilično jasan: “Najbolja riba? Probajte je upravo ovdje.”
Nakon ručka koji spaja tradiciju i savremene okuse, bilo bi šteta preskočiti desert. Iako svaki kolač na meniju nosi pažljivo birane sastojke i prepoznatljiv šarm domaće poslastice, kolač od datulja posebno se izdvaja jer je bogat teksturom, sladak i idealan kao završni ton obroka.
Diskretna preporuka? Ne čekajte da nestane. Često se naručuje i za ponijeti, a za one koji biraju bezglutenske opcije, posebno se izdvaja kolač s makom, koji se savršeno sljubljuje s čašom Villa Sandi Prosecco Millesimato.
Večera uz vino i šapat rijeke
Kada se svjetla smire, večera se seli u intimni dio restorana, gdje svaka čaša vina dolazi s pričom, a svaki tanjir sa stilom.
Lokalna vina i lagani obroci kreiraju savršen kraj dana… bez žurbe, bez buke, samo uz osmijehe konobara koji znaju da vam treba još minut mira.
U večernjim satima, dok se atmosfera smiruje, često naručeni izbor je crumble od jabuka uz kuglu sladoleda. Topao, hrskav i taman toliko sladak da zaokruži večeru u najnježnijem tonu.
Insider tip
Zvuči kao kliše, ali vjerujte ovdje osoblje zna. Ne samo koji je desert najfotogeničniji, već i koji je riblji specijalitet tog dana dobio poseban touch iz kuhinje. Oni vas neće zatrpati informacijama, ali kad pitate: „Šta biste vi danas naručili?“ dobit ćete preporuku koja (još) nije na društvenim mrežama, ali bi mogla postati vaše novo omiljeno otkriće.
To je ona vrsta usluge diskretna, topla i instinktivna. Takva da se osjećate kao da ste već tu bili, iako ste prvi put došli u restoran.
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!