TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 22.12.2020.
Za pojedine dane u godini vežemo određene tradicije, mirise, zvukove i boje.
Kada govorimo o blagdanima, većina uspomena povezana je upravo uz trpezu, a keksići bez koji su nam ovi dani nezamislivi upravo su linzeri!
Prhko tijesto bogato maslacem i punjeno finom marmeladom nezaobilazan je sastojak svakog obiteljskog druženja. Ovi keksi dobili su ime po gradu Linzu, poznatom po bogatoj glazbenoj i kulturnoj povijesti, a bh. foof bloger Harry Cooper kroz BONJOUR.cookbook Holiday special podijelio je s nama detaljne upute za njihovu pripremu.
Digital kuharicu u kojoj ćete pronaći i ideje za slatka i slana jela ovih blagdana možete besplatno preuzeti ovdje, a u nastavku donosimo recept za pripremu slatkih linzera!
Veličinom su idealni za posluživanje, a vjerujemo da će nestati s tanjura dok kažete keks!
Sastojci:
Priprema:⠀
Izmiješati u posudi suhe sastojke te im dodati maslac sobne temperature i jaje. Rukama mijesiti tijesto dok ne dobijete glatko tijesto. Mijesiti otprilike 5-7 min da bi se svi sastojci sjedinili. ⠀
Umotati u foliju i ostaviti u frižider na 1h-2h. ⠀
Potom hladno tijesto izvaljati na debljinu od otprilike 0,5 cm i kalupima izrezati keksiće. U ovoj količini ćete dobiti otprilike 40-45 komada s tim da pripazite da imate podjednak broj keksića s izrezanom sredinom kao i keksića bez izrezane sredine (koji su baza). Peci keksiće na 10min na 180 stupnjeva Celzijusa. Nakon što su se ohladili, na bazni keksić(bez šupljine u središtu) namazati dmBio marmeladu i preklopiti keksićem koji ima šupljinu (u našem slučaju u obliku zvijezde). Na kraju ovog opuštajućeg rada dobiti ćete oko 20-25 gotovih Linzer kolačića.

TEKST: Adelisa Mašić
Kako se Bonjour Edit polako približava kraju, rituali postaju još jednostavniji. Dan 12 ne traži recepte, kupovinu ni planiranje. Traži samo da od onoga što već imaš napraviš mali, lijep trenutak.
Danas pravimo mini snack board. Ne za goste, ne za Instagram, nego za sebe. Onaj tanjir koji ne mora biti savršen, ali izgleda kao da si mu posvetila malo pažnje.
Snack night je idealan za večeri kada nisi gladna za ‘pravu večeru’, ali želiš nešto grickati. I još bolje, kada želiš da to izgleda lijepo, a ne kao da si sve pojela direktno iz pakovanja.
Kako napraviti mini snack board?
Uzmi male tanjire ili dasku za rezanje i složi snackove koje već imaš kod kuće. Poenta nije količina, nego kombinacija.
Možeš uključiti:
• komadiće sira
• orašaste plodove ili bademe
• krekere ili tostirani hljeb
• masline ili sušeno voće
• nekoliko kockica čokolade
Nije važno šta tačno biraš. Bitno je da složiš, a ne samo izvadiš. Da razmisliš o bojama, teksturama i rasporedu, makar na dvije minute.
Zašto snack night?
Zato što način na koji jedemo često utiče na to kako se osjećamo. Mini snack board pretvara obično grickanje u mali ritual. Sporiji zalogaji. Manje nesvjesnog jedenja. Više uživanja.
Ovo nije ‘zdrava večera’ niti pravilo kako treba jesti. Ovo je samo podsjetnik da i male stvari mogu izgledati lijepo i imati svoj trenutak.
Za kraj
Ako želiš, zabilježi današnji snack night u našem free mjesečnom kalendaru. Jedna fotografija tanjira, detalja ili samo bilješka da si večeras sebi napravila mali estetski predah je sasvim dovoljna.
I za kraj, kao mali znak pažnje, na kraju Bonjour Edit serijala čeka i giveaway: Bonjour notes i limitirana Bonjour tote torba, za sve one koje su ovih 15 dana birale male rituale. Za učešće je potrebno samo da ispuniš kratki Forms koji smo podijelili u prvom tekstu serijala.
Vidimo se sutra, u novom Bonjour Edit izazovu!
Foto: @foodfotoaestetic
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!