TEKST:

DATUM OBJAVE: 10.3.2021.

„Kad ti život da limune, napravi limunadu!“ – poznata je izreka vezana za motivaciju, a svakako može biti odlična podloga za našu priču o limunadama s okusima i dodatcima kojima možete obogatiti svoj omiljeni osvježavajući napitak.

Osim što je limunada izvor zdravlja, sjajna je baza za igru okusa, ali i za dekoriranje i poigravanje s odabirom posuđa i dodataka.

Provjerite zašto su ova tri jednostavna recepta vrijedna isprobavanja.

LIMUNADA S MENTOM I ĐUMBIROM

Spoj ovih prirodnih sastojaka dovoljan su motiv za popiti zdrav napitak koji će vaš radni dan napuniti dodatnom energijom. Moćna ljekovita svojstva limuna, mente i đumbira smanjiti će stres, nahraniti vas vitaminom C i unijeti dodatnu svježinu u vaš organizam.

Sastojci i način pripreme:

  • 2 limuna
  • 50 grama oljuštenog đumbira
  • 25 svježih listova mente
  • smeđi šećer (količina po ukusu)
  • voda, mineralna ili obična
  • led

Poželjno je da smeđi šećer sameljete u prah koji ćete posuti po naribanom đumbiru. U takvu aromatičnu smjesu dodajte dva neoljuštena limuna isječena na četvrtine. Potom dodajte i listove mente i vodu i vaša ukusna limunada je gotova. Za još hranjiviji okus, dodajte i žlicu meda.

Foto: @unsplash.com

RUŽIČASTA LIMUNADA SA SOKOM BRUSNICE

Predivna, nježna boja i još bolji okus poziv su da ovaj recept za limunadu isprobate u svojoj kuhinji. Sastojci su jednostavni i dostupni svima, stoga isprobajte ovu kolorističnu limunadu i oduševite svoje ukućane.

Sastojci:

  • 3-4 velike žlice meda
  • pola šalice šećera
  • 10 limuna
  • sok od brusnice

Da biste dobili što ukusniju limunadu, prvo napravite sirup tako što ćete zagrijati šećer, koru od limuna i pola čaše vode od 2 dcl. Pustite da zavrije te miješajte šećer dok se ne istopi. Nakon toga, ostavite da se malo ohladi. Vodu, limunov sok i četvrtinu čaše soka od brusnice (možete i više ukoliko želite intenzivniju boju) ulijte u veliki vrč. Iz sirupa izvadite koru od limuna, a sirup dodajte limunadi te pustite mašti na volju. Dodaje kockice leda, kriške limuna ili začinsko bilje.

Foto: @unsplash.com

MALINASTA LIMUNADA

Ako volite bobičasto voće koje je osim okusa i primamljive boje, zdravo i bogato vitaminima, onda je ovo recept koji morate probati. U nedostatku malina, uvijek možete posegnuti i za drugim bobicama.

Sastojci:

  • 200 ml soka od limuna
  • 300 gr malina
  • 100 gr meda
  • 1,5 litar vode

Med pomiješajte s 250 ml vode i kuhajte dok se ne otopi i sjedini, a potom ostavite da se ohladi. U vrč ili bokal ulijte sok od limuna, zatim sirup od meda i preostalu vodu. Nakon što maline usitnite u blenderu ili uz pomoć štapnog miksera, smjesu procijedite kroz cjedilo. Pronađite omiljene dekorativne čaše u koje ulijevajte 200 ml bazne limunade a potom i 50 ml soka od maline. Poigrajte se slamkama i veselim dekoracijama i učinite ove recepte još živopisnijim.

Foto: @unsplash.com

***

Naslovna fotografija: @unsplash.com
Tekst: Ana Bošnjak 

FOTO: @unsplash.com


Bonjour

Okruglice od slanutka brzo će postati vaš omiljeni recept ovog ljeta

TEKST: Bonjour.ba, Promotivni članak | FOTO: Belma Halilović za Bonjour.ba

Okruglice od slanutka brzo će postati vaš omiljeni recept ovog ljeta Okruglice od slanutka brzo će postati vaš omiljeni recept ovog ljeta

Ako ste u potrazi za originalnim receptom koji ćete brzo spremiti, a koji obećava da će osvojiti sve koji ga kušaju, imamo jedan stvoren za vas.


Naša Belma Halilović je još jednom prošetala do Mercator i Konzum marketa i potražila inspiraciju u njihovoj raznovrsnoj ponudi zdravih namirnica. Tu je pronašla nekoliko sastojaka uz koje je kreirala recept za Bonjour.ba. Ovo jelo prije svega osvaja svojom šarolikom pojavom i tako vas „zove“ da što prije kušate tu pravu ljetnu deliciju.


Mercator Bonjour GIF

Okruglice od slanutka druge su u nizu recepata koje vam donosimo u seriji članaka Bonjour.Cook, a koji su tako osvježavajući, lagani i idealni za ovu sezonu. Već i prije prvog kušanja, na sami pogled, znat ćete da se ovdje krije osvježenje u obliku jogurta i lagane salate, dok će se okruglice od slanutka postaviti kao savršen kontrast sa svojom hrskavom teksturom izvana i mekoćom iznutra.




Zaokružite recept posluženim tortiljama za dodatnu dozu hrskavosti i raznolikosti okusa koji zajedno kreiraju savršenu kulinarsku harmoniju.


Sastojci

  • 1 konzerva slanutka (240 grama)
  • 1/4 šalice nasjeckanog luka
  • 2 češnja bijelog luka
  • Svježi peršun
  • Korijander (po želji)
  • Mala kašika kima
  • 2 kašike samljevenih BIOzone zobenih pahuljica
  • Prstohvat  praška za pecivo
  • Sol i biber
  • Maslinovo ulje Costanza za premazivanje
  • 1 šalica grčkog jogurta
  • Limunov sok
  • nasjeckani svježi kopar ili metvice

     



Priprema

Za početak, potrebno je u blenderu izmiksati slanutak, crveni i bijeli luk, peršun, korijander, kim, prašak za pecivo, sol i biber dok smjesa ne postane glatka. Kada ste dobili glatku smjesu, u blenderu usitnite zobene pahuljice te ih potom dodajte u smjesu.




Nakon što sve to ujedinite, oblikujte kuglice veličine oraha i zatim ih premažite maslinovim uljem. Spremne kuglice pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 °C, oko 20 - 25 minuta.

Nakon što su kuglice spremne, napravite umak od jogurta, limuna i kopra te kuglice s umakom poslužite uz tortilje i salatu po želji.




Predlažemo da servirate stol na terasi i uz ovu simfoniju okusa, boja i tekstura uživate u toplim ljetnim noćima. Bilo da birate ovo jelo kušati sami, uz prijatelje ili obitelj, sigurni smo da će vas lakoća kreiranja recepta osvojiti i da ćete se već danas zaputiti u najbliži Mercator ili Konzum kako biste što prije probali ovo jelo.


* * *
Foto: Belma Halilović za Bonjour.ba

FOTO: Belma Halilović za Bonjour.ba


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!