TEKST:

DATUM OBJAVE: 10.3.2021.

„Kad ti život da limune, napravi limunadu!“ – poznata je izreka vezana za motivaciju, a svakako može biti odlična podloga za našu priču o limunadama s okusima i dodatcima kojima možete obogatiti svoj omiljeni osvježavajući napitak.

Osim što je limunada izvor zdravlja, sjajna je baza za igru okusa, ali i za dekoriranje i poigravanje s odabirom posuđa i dodataka.

Provjerite zašto su ova tri jednostavna recepta vrijedna isprobavanja.

LIMUNADA S MENTOM I ĐUMBIROM

Spoj ovih prirodnih sastojaka dovoljan su motiv za popiti zdrav napitak koji će vaš radni dan napuniti dodatnom energijom. Moćna ljekovita svojstva limuna, mente i đumbira smanjiti će stres, nahraniti vas vitaminom C i unijeti dodatnu svježinu u vaš organizam.

Sastojci i način pripreme:

  • 2 limuna
  • 50 grama oljuštenog đumbira
  • 25 svježih listova mente
  • smeđi šećer (količina po ukusu)
  • voda, mineralna ili obična
  • led

Poželjno je da smeđi šećer sameljete u prah koji ćete posuti po naribanom đumbiru. U takvu aromatičnu smjesu dodajte dva neoljuštena limuna isječena na četvrtine. Potom dodajte i listove mente i vodu i vaša ukusna limunada je gotova. Za još hranjiviji okus, dodajte i žlicu meda.

Foto: @unsplash.com

RUŽIČASTA LIMUNADA SA SOKOM BRUSNICE

Predivna, nježna boja i još bolji okus poziv su da ovaj recept za limunadu isprobate u svojoj kuhinji. Sastojci su jednostavni i dostupni svima, stoga isprobajte ovu kolorističnu limunadu i oduševite svoje ukućane.

Sastojci:

  • 3-4 velike žlice meda
  • pola šalice šećera
  • 10 limuna
  • sok od brusnice

Da biste dobili što ukusniju limunadu, prvo napravite sirup tako što ćete zagrijati šećer, koru od limuna i pola čaše vode od 2 dcl. Pustite da zavrije te miješajte šećer dok se ne istopi. Nakon toga, ostavite da se malo ohladi. Vodu, limunov sok i četvrtinu čaše soka od brusnice (možete i više ukoliko želite intenzivniju boju) ulijte u veliki vrč. Iz sirupa izvadite koru od limuna, a sirup dodajte limunadi te pustite mašti na volju. Dodaje kockice leda, kriške limuna ili začinsko bilje.

Foto: @unsplash.com

MALINASTA LIMUNADA

Ako volite bobičasto voće koje je osim okusa i primamljive boje, zdravo i bogato vitaminima, onda je ovo recept koji morate probati. U nedostatku malina, uvijek možete posegnuti i za drugim bobicama.

Sastojci:

  • 200 ml soka od limuna
  • 300 gr malina
  • 100 gr meda
  • 1,5 litar vode

Med pomiješajte s 250 ml vode i kuhajte dok se ne otopi i sjedini, a potom ostavite da se ohladi. U vrč ili bokal ulijte sok od limuna, zatim sirup od meda i preostalu vodu. Nakon što maline usitnite u blenderu ili uz pomoć štapnog miksera, smjesu procijedite kroz cjedilo. Pronađite omiljene dekorativne čaše u koje ulijevajte 200 ml bazne limunade a potom i 50 ml soka od maline. Poigrajte se slamkama i veselim dekoracijama i učinite ove recepte još živopisnijim.

Foto: @unsplash.com

***

Naslovna fotografija: @unsplash.com
Tekst: Ana Bošnjak 


Bonjour

U Sarajevu se sprema jedna od najbajkovitijih prazničnih večera: Da li ste rezervisali mjesto?

TEKST: Bonjour.ba - PR

U Sarajevu se sprema jedna od najbajkovitijih prazničnih večera: Da li ste rezervisali mjesto? U Sarajevu se sprema jedna od najbajkovitijih prazničnih večera: Da li ste rezervisali mjesto?

Smješten u samom srcu Sarajeva, Hotel Europe već više od jednog stoljeća predstavlja simbol elegancije, vrhunske usluge i bezvremenskog šarma
 

hotel-europe-praznicna-vecera-8-bonjour-ba


Njegov prepoznatljivi spoj historijskog naslijeđa i modernog luksuza čini ga jednim od najposebnijih prostora u gradu, mjestom gdje se tradicija susreće s savremenim komforom, a svaki detalj odiše pažnjom i stilom.
 

hotel-europe-praznicna-vecera-3-bonjour-ba

hotel-europe-praznicna-vecera-7-bonjour-ba


Posebno mjesto u ponudi Hotela Europe zauzima njegova gastro tradicija. Kroz godine, hotel je postao sinonim za posebno kulinarsko iskustvo u kojem se kreativnost, kvaliteta i autentični okusi stapaju u meni koji zadovoljava i najzahtjevnije goste. Svako jelo kreira se s pažljivo biranim sastojcima, a kuhinja teži savršenom balansu – od laganih mediteranskih tonova do bogatih, punih nordijskih okusa.

Upravo u tom duhu Hotel Europe i ove godine otvara vrata svog Atriuma i poziva na tradicionalnu Prazničnu Večeru, koja će 26. decembra pretvoriti večer u nezaboravno kulinarsko i muzičko iskustvo.
 

hotel-europe-praznicna-vecera-30-bonjour-ba


Šta vas očekuje?


26.12.2025. u 20:00h u ambijentu koji spaja toplinu praznične sezone i eleganciju atrijuma, gosti će uživati uz live jazz muziku u izvedbi saksofoniste i DJ-a Borisa Bomoštara koja će dodatno naglasiti atmosferu blagdanske čarolije.
 

hotel-europe-praznicna-vecera-2-bonjour-ba

hotel-europe-praznicna-vecera-9-bonjour-ba


Ovogodišnja večera donosi izbor između dva kreirana menija, svaki u pet pažljivo osmišljenih slijedova:

Moderni Mediteran: Riblji meni

Za ljubitelje svježine, morskih okusa i lagane mediteranske elegancije.

- Amuse: Pohana sirna kuglica s borovnicom i timijanom

- Predjelo: Crudo od brancina

- Toplo predjelo: Ravioli ricotta–špinat, kadulja & limun

- Glavno jelo: Losos s koricom od pistacija, salata od komorača i naranče

- Desert: Kuhana kruška u vinu sa sladoledom
 

hotel-europe-praznicna-vecera-4-bonjour-ba


Nordijski Ugođaj: Mesni meni

Za one koji preferiraju zemljane tonove, toplinu arome i bogatstvo nordijske kuhinje.

- Amuse: Pohana sirna kuglica punjena suhom smokvom i ružmarinom

- Predjelo: Cvekla tri teksture s orasima

- Toplo predjelo: Krem juha od celera i jabuke

- Glavno jelo: Sporopečena teleća potrbušina s pireom od peršina i prokulicama s lješnjacima

- Desert: Kolač od badema i kruške


hotel-europe-praznicna-vecera-5-bonjour-ba


Dodatna praznična iznenađenja    
 

Praznični ambijent bit će upotpunjen posebnom dekoracijom, a svaki gost će dobiti i mali poklon kao pažljivo odabran znak zahvalnosti i topline.
 

hotel-europe-praznicna-vecera-11-bonjour-ba

hotel-europe-praznicna-vecera-6-bonjour-ba


Za dodatni praznični ugođaj, pripremili su i poseban photo-corner - elegantno dekorisan jelkom, toplim novogodišnjim detaljima, te ogledalom - savršen za fotografije koje će zauvijek čuvati uspomenu na ovu večer.  
 

hotel-europe-praznicna-vecera-1-bonjour-ba-1
 

Kako rezervisati?


Cijena je 80 KM po osobi, a rezervacije su obavezne zbog ograničenog broja mjesta: [email protected].
+387 33 580 573, +387 33 580 400.

Praznici su vrijeme zajedništva, uživanja i stvaranja uspomena, a Hotel Europe, kao jedan od simbola sarajevske tradicije i gostoljubivosti, savršeno je mjesto za to.

Foto: PR


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!