TEKST:
DATUM OBJAVE: 10.3.2021.
„Kad ti život da limune, napravi limunadu!“ – poznata je izreka vezana za motivaciju, a svakako može biti odlična podloga za našu priču o limunadama s okusima i dodatcima kojima možete obogatiti svoj omiljeni osvježavajući napitak.
Osim što je limunada izvor zdravlja, sjajna je baza za igru okusa, ali i za dekoriranje i poigravanje s odabirom posuđa i dodataka.
Provjerite zašto su ova tri jednostavna recepta vrijedna isprobavanja.
LIMUNADA S MENTOM I ĐUMBIROM
Spoj ovih prirodnih sastojaka dovoljan su motiv za popiti zdrav napitak koji će vaš radni dan napuniti dodatnom energijom. Moćna ljekovita svojstva limuna, mente i đumbira smanjiti će stres, nahraniti vas vitaminom C i unijeti dodatnu svježinu u vaš organizam.
Sastojci i način pripreme:
Poželjno je da smeđi šećer sameljete u prah koji ćete posuti po naribanom đumbiru. U takvu aromatičnu smjesu dodajte dva neoljuštena limuna isječena na četvrtine. Potom dodajte i listove mente i vodu i vaša ukusna limunada je gotova. Za još hranjiviji okus, dodajte i žlicu meda.
Foto: @unsplash.com
RUŽIČASTA LIMUNADA SA SOKOM BRUSNICE
Predivna, nježna boja i još bolji okus poziv su da ovaj recept za limunadu isprobate u svojoj kuhinji. Sastojci su jednostavni i dostupni svima, stoga isprobajte ovu kolorističnu limunadu i oduševite svoje ukućane.
Sastojci:
Da biste dobili što ukusniju limunadu, prvo napravite sirup tako što ćete zagrijati šećer, koru od limuna i pola čaše vode od 2 dcl. Pustite da zavrije te miješajte šećer dok se ne istopi. Nakon toga, ostavite da se malo ohladi. Vodu, limunov sok i četvrtinu čaše soka od brusnice (možete i više ukoliko želite intenzivniju boju) ulijte u veliki vrč. Iz sirupa izvadite koru od limuna, a sirup dodajte limunadi te pustite mašti na volju. Dodaje kockice leda, kriške limuna ili začinsko bilje.
Foto: @unsplash.com
MALINASTA LIMUNADA
Ako volite bobičasto voće koje je osim okusa i primamljive boje, zdravo i bogato vitaminima, onda je ovo recept koji morate probati. U nedostatku malina, uvijek možete posegnuti i za drugim bobicama.
Sastojci:
Med pomiješajte s 250 ml vode i kuhajte dok se ne otopi i sjedini, a potom ostavite da se ohladi. U vrč ili bokal ulijte sok od limuna, zatim sirup od meda i preostalu vodu. Nakon što maline usitnite u blenderu ili uz pomoć štapnog miksera, smjesu procijedite kroz cjedilo. Pronađite omiljene dekorativne čaše u koje ulijevajte 200 ml bazne limunade a potom i 50 ml soka od maline. Poigrajte se slamkama i veselim dekoracijama i učinite ove recepte još živopisnijim.
Foto: @unsplash.com
***
Naslovna fotografija: @unsplash.com
Tekst: Ana Bošnjak
TEKST: Bonjour.ba, Promotivni članak | FOTO: Belma Halilović za Bonjour.ba
Ako ste u potrazi za originalnim receptom koji ćete brzo spremiti, a koji obećava da će osvojiti sve koji ga kušaju, imamo jedan stvoren za vas.
Naša Belma Halilović je još jednom prošetala do Mercator i Konzum marketa i potražila inspiraciju u njihovoj raznovrsnoj ponudi zdravih namirnica. Tu je pronašla nekoliko sastojaka uz koje je kreirala recept za Bonjour.ba. Ovo jelo prije svega osvaja svojom šarolikom pojavom i tako vas „zove“ da što prije kušate tu pravu ljetnu deliciju.
Okruglice od slanutka druge su u nizu recepata koje vam donosimo u seriji članaka Bonjour.Cook, a koji su tako osvježavajući, lagani i idealni za ovu sezonu. Već i prije prvog kušanja, na sami pogled, znat ćete da se ovdje krije osvježenje u obliku jogurta i lagane salate, dok će se okruglice od slanutka postaviti kao savršen kontrast sa svojom hrskavom teksturom izvana i mekoćom iznutra.
Zaokružite recept posluženim tortiljama za dodatnu dozu hrskavosti i raznolikosti okusa koji zajedno kreiraju savršenu kulinarsku harmoniju.
Sastojci
Priprema
Za početak, potrebno je u blenderu izmiksati slanutak, crveni i bijeli luk, peršun, korijander, kim, prašak za pecivo, sol i biber dok smjesa ne postane glatka. Kada ste dobili glatku smjesu, u blenderu usitnite zobene pahuljice te ih potom dodajte u smjesu.
Nakon što sve to ujedinite, oblikujte kuglice veličine oraha i zatim ih premažite maslinovim uljem. Spremne kuglice pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 °C, oko 20 - 25 minuta.
Nakon što su kuglice spremne, napravite umak od jogurta, limuna i kopra te kuglice s umakom poslužite uz tortilje i salatu po želji.
Predlažemo da servirate stol na terasi i uz ovu simfoniju okusa, boja i tekstura uživate u toplim ljetnim noćima. Bilo da birate ovo jelo kušati sami, uz prijatelje ili obitelj, sigurni smo da će vas lakoća kreiranja recepta osvojiti i da ćete se već danas zaputiti u najbliži Mercator ili Konzum kako biste što prije probali ovo jelo.
* * *
Foto: Belma Halilović za Bonjour.ba
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!