TEKST: Adelisa Mašić

DATUM OBJAVE: 27.7.2025.

Ako bismo morali odabrati dva deserta koji su uvijek rado viđeni na stolu – tiramisu i brownie bi svakako bili pri vrhu liste.

A šta se desi kada ih spojimo u jedan recept? Dobijemo savršeni spoj kremaste strukture, bogatog kakao okusa i daška espressa. Ukratko, desert koji se ne zaboravlja lako.

 



Tiramisu brownie izgleda elegantno, ali se priprema jednostavno, pa je idealan i za trenutke kad sebi želiš priuštiti nešto posebno. U nastavku ti donosimo recept koji ne traži mnogo vremena, ali garantuje efektan rezultat.

 



Sastojci za brownie podlogu:

100 g maslaca

120 g tamne čokolade

2 jaja

100 g smeđeg šećera

1 kašičica ekstrakta vanilije

60 g brašna

Prstohvat soli


bonjour_ba20250710-151013-02tiramisu_brownie

Foto: @petranagyovadzerengova

Sastojci za tiramisu sloj:

250 g mascarpone sira

1 jaje

50 g šećera

1 kašika espressa

Po želji: malo kakaa za posipanje

 



Priprema:

1. Prvo pripremi brownie sloj – rastopi maslac i čokoladu na pari, pusti da se malo ohladi, pa dodaj jaja, šećer i vaniliju. Umiješaj brašno i so, pa sipaj smjesu u pleh obložen papirom za pečenje.

2. Zatim pripremi tiramisu sloj – pomiješaj mascarpone, jaje, šećer i espresso dok ne dobiješ glatku kremu.

3. Preko brownie smjese kašikom nanesi tiramisu kremu i lagano prošaraj viljuškom kako bi se slojevi lagano isprepleli.

4. Peci u prethodno zagrijanoj rerni na 170°C oko 30 minuta, dok sredina ostane lagano mekana.

5. Pusti da se potpuno ohladi, pa po želji pospi s malo kakaa.

 



Ovaj desert spaja najbolje od Italije i čokoladne klasike i vjerujemo da će nestati sa stola brže nego što si ga pripremila. Čak i ako nisi coffee lover, espresso u kremi mu daje savršen balans i dubinu, bez da dominira.

 



Isprobaj ga već ovog vikenda i pripremi se da te svi pitaju za recept.

Pogledajte najnovije teme na Bonjour.ba 

Naslovna fotografija: @petranagyovadzerengova  
 

 


Bonjour

Danas slavimo Dan čokolade: Donosimo ideje za uživanje koje vrijedi probati

TEKST: Adelisa Mašić

Danas slavimo Dan čokolade: Donosimo ideje za uživanje koje vrijedi probati Danas slavimo Dan čokolade: Donosimo ideje za uživanje koje vrijedi probati

Danas, 13. septembra, širom svijeta se obilježava Dan čokolade, posvećen poslastici koja je od davnina bila simbol zadovoljstva i luksuza.

Još su je Maje i Asteci zvali 'piće bogova', a stoljećima kasnije postala je nezaobilazni dio naših malih svakodnevnih rituala. 

 



Sam Dan čokolade nastao je u Francuskoj krajem 90-ih godina, s idejom da se oda počast ovom omiljenom desertu i podsjeti na trenutke uživanja koje donosi.

 



A kako ga obilježiti?   

Najljepši način da obilježite Dan čokolade je da sebi poklonite trenutak uživanja. Možda je to posjeta omiljenoj slastičarni, šolja tople čokolade ili komad torte koji dugo želite probati. 

 



Nekad je dovoljno i par kvadratića čokolade podijeljenih s dragom osobom da dan dobije sasvim novu toplinu.

 



Za one koji vole kućne eksperimente, donosimo i jedan od najjednostavnijih recepata za čokoladni desert koji nikada ne razočara.

 



Potrebno vam je: 

  • 200 g tamne čokolade, 

  • 100 g putera, 

  • 100 g šećera, 2 jaja 

  • 80 g brašna. 

Sve sjedinite, stavite u pleh i pecite 15 minuta na 180 °C. Rezultat su sočni brownies koje možete poslužiti tople uz sladoled ili šolju kafe.

 



Bilo da današnji dan provedete u gradu uz desert ili kod kuće uz šolju tople čokolade, ovaj dan nas podsjeća da se sreća često krije u malim trenucima.

 

 

Foto: @manon.dbn


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!