TEKST: Adelisa Masic

DATUM OBJAVE: 7.10.2025.

Ako ste barem jednom proveli večer skrolajući TikTok i pomislili 'Ovo mi treba!', niste sami.

Kuhinjski gadgeti danas se reklamiraju kao čuda koja štede vrijeme, prostor i trud, a u praksi često samo zauzmu cijelu ladicu i skupljaju prašinu.

 



Iako neki doista mogu olakšati kuhanje, većina ima mnogo jednostavniju i praktičniju zamjenu.

Alati koji rade posao običnog noža  

Rezači za avokado, spiralni rezači tikvica, 'banana slicer' ili onaj famozni 'nož za jagode' možda izgledaju kao genijalna ideja, ali već nakon prvog korištenja shvatimo da nož sve to odradi brže. 


bonjour_ba01kuhinjski_gadgeti2

Foto: @justines.table  

Isto vrijedi i za gadgete koji obećavaju savršeno jaje ili uredno narezanu lubenicu, a u praksi se pokažu kao više posla nego pomoći.

 



Uređaji koji zvuče kao luksuz, a postanu teret  

Sokovnici, aparati za sladoled, za fondue ili za tost u obliku srca, sve to djeluje primamljivo dok ih ne treba oprati ili negdje odložiti

 



Blender, tiganj i omiljeni air fryer često su sasvim dovoljni. Kad shvatimo da su jednostavni alati najpouzdaniji, kuhanje postane mnogo ugodnije iskustvo.

 



Vrijedi ulagati samo u uređaje koji svakodnevno olakšavaju rutinu poput aparata za kafu koji jutra čini boljima, blendera za smoothije ili air fryera za brze i hrskave obroke bez puno truda i masnoće.

 



Sitnice koje izgledaju zabavno, ali rijetko koristimo  

“Pištolj” za kečap, šiljalo za mrkve ili mini aparat za palačinke mogu biti simpatični na prvu, ali rijetko postanu dio stvarne rutine

 



Već nakon nekoliko korištenja završe zaboravljeni u ladici, zajedno s kalupima za jaja u obliku srca i nožem za jagode. Iako nas na trenutak nasmiju izgledom i osvoje idejom, najčešće shvatimo da u kuhinji vrijedi jednostavno: manje stvari, više prostora i inspiracije za kuhanje.

 



Na kraju, kad otvorimo kuhinjske ladice, većina nas shvati da najčešće koristimo svega nekoliko stvari: dobar nož, dasku za rezanje, lonac, tiganj i naravno aparat za kafu. 

 



Sve ostalo? Samo zauzima prostor koji bi bilo ljepše ispuniti šoljicama, začinima i stvarima koje uistinu koristimo svakog dana.

Foto: @mariannnan


Bonjour

Od kroasana do macaronsa: Evo gdje probati najpoznatije francuske deserte

TEKST: Adelisa Mašić

Od kroasana do macaronsa: Evo gdje probati najpoznatije francuske deserte Od kroasana do macaronsa: Evo gdje probati najpoznatije francuske deserte

Pariz je grad u kojem se deserti ne posmatraju samo kao slatki zalogaj, već kao mali čin umjetnosti.

U svakoj pekari i slastičarnici osjeti se posvećenost, preciznost i ona francuska lakoća kojom i najjednostavniji kolač postaje iskustvo.

 



Od kroasana koji se tope pod prstima, do savršeno glatkih macaronsa, francuski deserti su osvojili svijet, ali samo u Parizu možete doživjeti njihov pravi, izvorni okus.

 



Croissant: simbol francuskog jutra  

Ništa ne definiše francuski doručak kao miris svježe pečenog kroasana. Lagano lisnat, bogat maslacem i taman toliko hrskav, ovaj klasik se najbolje jede stojeći, uz šoljicu espressa na šanku obližnje pekare.

 



Gdje probati: Maison Pichard i Du Pain et des Idées nude kroasane koji podsjećaju zašto je Pariz kolijevka savršenog peciva.

 



Crème brûlée: jednostavnost koja osvaja  

Tanka karamelizovana korica i baršunasta krema ispod nje čine crème brûlée jednim od najpoznatijih francuskih deserta. Nježan, topao i elegantan u svakoj kašičici, simbol je jednostavnosti koja ne traži ukras.

 



Gdje probati: U Le Procopeu, najstarijem kafiću u Parizu, crème brûlée se i danas priprema po recepturi staroj više od dva stoljeća.

 



Tarte Tatin: čarolija od jabuka  

Legenda kaže da je nastao slučajno, kad su sestre Tatin okrenule pitu naopako. Rezultat? Desert koji je postao sinonim za toplinu i domaći miris karameliziranih jabuka.

 



Gdje probati: U legendarnom Café de Flore, gdje se uz šolju kafe i pogled na parišku ulicu poslužuje Tarte Tatin u svom najklasičnijem obliku.

 



Éclair: desert koji se jede pogledom  

Éclair je spoj elegancije i tehnike: hrskava vanjska kora, bogat punjeni krem i glazura koja blista poput ogledala. U Parizu su od njega napravili umjetnost.

 



Gdje probati: L'Éclair de Génie nudi kreativne verzije: od klasika s čokoladom do modernih, sezonskih varijacija.

 



Macarons – francuski klasik s modernim twistom  

Nježni, šareni i gotovo previše lijepi da bi se pojeli, macarons su postali globalni simbol francuske sofisticiranosti. 

 



Savršeno lagani, s tankom hrskavom koricom i kremastim punjenjem, u Parizu su neizostavan suvenir.

 

 


Gdje probati: Pierre Hermé i Ladurée su imena koja ne treba posebno predstavljati. Prvi nudi hrabre i inovativne kombinacije, dok je drugi sinonim za bezvremensku eleganciju.

 



Francuski deserti nisu samo slatkiši, oni su izraz kulture, preciznosti i uživanja u trenutku, jer u Parizu, i najmanji zalogaj nosi priču o tradiciji, vremenu i ljubavi prema detalju.

Foto: @lise_frt


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!