TEKST: Adelisa Mašić
DATUM OBJAVE: 20.7.2025.
Kafa i tonik? Na papiru djeluje kao neobičan spoj, ali u stvarnosti – espresso tonic je upravo ono što ti treba kada poželiš osvježenje koje ne kompromituje kofeinski užitak.
Iako se ne veže za italijansku tradiciju, ovaj osvježavajući napitak brzo je dobio simpatije i onih najvjernijih espressu. Čak su ga i Italijani uvrstili na meni, a to se ne dešava često.
Osnovni recept je jednostavan: čašu napuniš ledom, dodaš oko 150 ml tonika, a zatim pažljivo uliješ jedan shot svježe pripremljenog espressa preko stražnje strane kašike, kako bi zadržao prepoznatljivu slojevitost. Po želji dodaj krišku limete ili naranče, i imaš piće koje je jako ukusno.
A gdje ga popiti u Sarajevu?
U Mrvici, espresso tonic već ima svoju malu publiku, pripremaju ga pažljivo, koristeći pored espressa i tonika čak i sirup od višnje, koji daje onu savršenu gorko-slatku notu.
Druga nezaobilazna adresa je KAWA, gdje ovaj napitak dolazi kao minimalistički statement: jednostavno, efektno i ljetno do maksimuma.
Za ljubitelje kafe koji žele probati nešto novo bez potrebe za dodatnim šećerom ili mlijekom – espresso tonic je savršen izbor.
Pogledajte najnovije teme na Bonjour.ba
Naslovna fotografija: @spolu_pecemeslaskou
TEKST: Adelisa Mašić
Danas, 13. septembra, širom svijeta se obilježava Dan čokolade, posvećen poslastici koja je od davnina bila simbol zadovoljstva i luksuza.
Još su je Maje i Asteci zvali 'piće bogova', a stoljećima kasnije postala je nezaobilazni dio naših malih svakodnevnih rituala.
Sam Dan čokolade nastao je u Francuskoj krajem 90-ih godina, s idejom da se oda počast ovom omiljenom desertu i podsjeti na trenutke uživanja koje donosi.
A kako ga obilježiti?
Najljepši način da obilježite Dan čokolade je da sebi poklonite trenutak uživanja. Možda je to posjeta omiljenoj slastičarni, šolja tople čokolade ili komad torte koji dugo želite probati.
Nekad je dovoljno i par kvadratića čokolade podijeljenih s dragom osobom da dan dobije sasvim novu toplinu.
Za one koji vole kućne eksperimente, donosimo i jedan od najjednostavnijih recepata za čokoladni desert koji nikada ne razočara.
Potrebno vam je:
200 g tamne čokolade,
100 g putera,
100 g šećera, 2 jaja
80 g brašna.
Sve sjedinite, stavite u pleh i pecite 15 minuta na 180 °C. Rezultat su sočni brownies koje možete poslužiti tople uz sladoled ili šolju kafe.
Bilo da današnji dan provedete u gradu uz desert ili kod kuće uz šolju tople čokolade, ovaj dan nas podsjeća da se sreća često krije u malim trenucima.
Foto: @manon.dbn
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!