Bonjour.business club: Lidija Zulić, direktorica Bingo City Center u Tuzli - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Bonjour.business club: Lidija Zulić, direktorica Bingo City Center u Tuzli

Tekst:

Bonjour.ba

POSLOVNI SAVJETI
11.11.2021.

Kada tražimo dodatnu inspiraciju u organizaciji našeg radnog dana, želimo naučiti nešto novo ili dodatno obogatiti pojedine vještine, inspiraciju nerijetko tražimo u savjetima dama čiji uspjesi govore o njihovom znanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bonjour.business club je kreiran kako bismo vam dodatno približili izazove s kojima se susreću dame koje rade u različitim poslovnim branšama, ali i pokazali kako one prate tržište i trendove, prepoznaju potrebe klijenata s kojima surađuju u svojoj domeni, ali i motiviraju svoj tim, izlaze iz zone komfora i pokazuju liderske vještine.

Lidija Zulić, direktorica Bingo City Center u Tuzli dama je koja zajedno sa svojim timom pomiče granice, osluškuje trendove i kreira mjesto 'gdje želje ožive'. S njom smo razgovarali o liderstvu, timskom radu, karijeri, ali i otvorenju H&M prodavnice u Tuzli što je odlična vijest za sve ljubitelje pristupačnije mode.

***

Koji su vaši prvi koraci u svijetu menadžmenta?

Ako govorimo o menadžmentu kao upravljanju resursima kako bi se postigli određeni ciljevi, mogla bih reći da sam se još kroz školovanje i honorarne poslove koje sam tada obavljala susretala sa poslovima koje bih mogla nazvati menadžerskim.
Ali prve ozbiljne korake u menadžmentu svakako bih vezala za poziciju direktorice Eko Život Tuzla, na koju sam imenovana 2012. godine.
Od tada pa evo sve do sada se nekako sav moj posao zapravo i vezuje za organizaciju  poslova, ljudi, resursa i sl. a koji zapravo imaju samo jedan cilj, a to je rast.   

Kada ste započeli suradnju s kompanijom Bingo?

Prije nešto više od deset godina sam se zaposlila u Bingu.
U to vrijeme kompanija Bingo je započela svoju snažnu ekspanziju i kao posljedica toga bilo je neophodno proširivati kadar pa i u dijelu pravnih poslova, te je moje prvo ozbiljnije zaposlenje i bilo u Bingu, u pravnoj službi.


Obavljajući pravne poslove bila sam usko vezana  za zakone, podzakonske akte i ostale akte koji su zapravo i osnova poslovanja svake kompanije.
Nedugo nakon toga uprava se odlučila za osnivanje društveno odgovorne kompanije Eko život te za direktoricu iste imenovala moju malenkost. :)
Sve do kraja 2016. godine sam obnašala funkciju direktorice Eko života da bih otvaranjem Bingo City Centera preuzela ovu laskavu titulu direktorice ili menadžerice centra.
Tu sam i danas, punih pet godina.

Ukratko, kroz sve te godine mog profesionalnog razvoja prožima se Bingo i mogu reći da sam jako ponosna što sam dio takve kompanije više od deset godina.

Što vas posebice veseli u ovom poslu?

Živimo u jako čudnom, posebno mučnom i traumatičnom vremenu i zaista je teško naići na nekoga ko je zadovoljan i sretan na radnom mjestu.
Toliko je nezadovoljstva oko nas da mi ponekad bude neugodno reći da zaista uživam u svom poslu, da sam sretna, zadovoljna i ispunjena.


Oduvijek sam voljela izazove, uživam u kompleksnim poslovima i kada poslije završenog posla i uloženog truda dođe i pozitivna kritika ne možete da ne uživate.
Ono što me posebno veseli su svakako zadovoljna i nasmijana lica koja srećem u BCC-u, to je dokaz da radimo dobar posao.

Jeste li ikada imala uzore u ovom poslu? Ako da, tko su oni?

Ono čime se vodim, kako u poslovnom tako i u privatnom životu, su zapravo temelji koje su mi utkali roditelji i sve ono čemu su me naučili a to je da se poštenje, trud, rad i zalaganje uvijek isplate.

Po savjete nerijetko idem kod ostvarenih, uspješnih, iskusnijih i objektivnih osoba za koje mogu biti sigurna da će mi dati iskreni savjet.   

Što biste, po nekom svom iskustvu rekli, je li vam bilo lakše ili teže s obzirom na to da ste žena?

Trebali bismo biti svjesni činjenice da živimo na Balkanu i da će „predrasude“ te vrste u društvu uvijek postojati.

Međutim kada ste u svijetu biznisa, moje iskustvo ali i iskustvo žena koje poznajem je da se rijetko, skoro nikako, nailazi na teškoće koje se mogu povezati sa tim. Niti mi je bilo lakše niti mi je bilo teže.
Bilo je onoliko produktivno koliko sam uložila znanja, truda i rada.

Koje su po vama liderske vještine ključne za rast?

Ono što bih istakla jeste da je potrebno znati sa čime raspolažete, koji su vam ciljevi i realno postavljanje rokova za realizaciju ciljeva.
Podjednako je bitno voljeti svoj posao, raditi ga onako kako najbolje znamo, svoje slabosti iskoristiti jednako kao i ono u čemu smo najbolji.


Što prije shvatimo da ne umijemo sve i budemo najbolji u onome što znamo da radimo, a pustimo druge da isto tako budu najbolji u onome što rade, uspješno liderstvo a samim tim i rast su neminovni.

Biti mentor svom timu, a ne šef je još jedna vještina.
Sujeti tu nema mjesta.
Znanje koje imam rado dijelim s drugim, delegiram i prepuštam ljudima u svom timu da pokažu svoje sposobnosti. Usmjeravam ih i pristupam prijateljski, ali profesionalno.

Kako držati tim motiviranim i kako rješavate pojedine izazove s kojima se susreće tim?

Moram istaći da sam posebno ponosna na svoj tim. Bez dobrog i lojalnog tima nema uspjeha.Isto tako, trudim se da tim ljudi koji me okružuje bude motiviran, da rado dolaze na posao, da mi bilo koji problem/izazov koji se desi iznesu što jednostavnije i da ga pokušamo zajedno, razgovorom riješiti.

Ono čime se vodim jeste raspolagati sa što više informacija, razgovarati i samo razgovarati. Konstruktivan razgovor, poštovanje svačijeg mišljenja, izvući ono najbolje iz negativnih situacija i različitih izazova, je zapravo ključ.

Kako biste opisali Bingo City Center osobi koja se po prvi put susreće s njim?

Mjesto gdje želje ožive. :) 

Što ga izdvaja u odnosu na ostale slične centre?

Vjerujem da nisam osoba koja može biti objektivna, ali reći ću da je veličanstven, prkosan, na lokaciji od povijesnog značaja za Tuzlu, prvi po novitetima, jednostavan, a jedinstven po arhitekturi.

Danas se u Bingo City Center otvara i H&M prodavnica, što je razveselilo brojne zaljubljenice u modu. Kako je došlo do ove suradnje i što nam još pripremate do kraja godine?

Sa ponosom mogu istaći da ćemo biti jedini centar u BiH koji će imati u ponudi H&M i ZARA-u što vjerujem, sve zaljubljenike u pristupačnu modu jako veseli.

Već drugu godinu po otvaranju, uvidjeli smo da je centar pun pogodak i da ćemo uskoro imati potrebu za dodatnim kvadratima obzirom na zainteresiranost.


U momentu kada je H&M ulazio na tržište BiH, svakako da smo im mi bili jedan od prvih kontakata. Osluškujući potrebe posjetilaca, istražujući tržište, a i sve ono što je aktualno u ovoj djelatnosti bilo je nekako i logično da se ostvari i ova suradnja na koju smo zaista mnogo ponosni.

Ipak Tuzla nije glavni grad niti najveći grad u Federaciji, a prvu svoju poslovnicu u Federaciji otvaraju baš tu, u našoj Tuzli.

Što trenutno čitate, slušate, gledate?

Trenutno čitam literaturu sa doktorskog studija :) tako da i nemam mnogo vremena za čitanje „neobavezne“ literature, slušam intuiciju (smijeh) a skoro pa nikako ne gledam TV jer sam vrlo malo vremena u kući.

3 stvari koje uvijek napravite nakon radnog vremena?

Rekla bih da mi nijedan dan nije isti i da nemam neke rituale nakon radnog vremena. Obično je to vrijeme posvećeno porodici, prijateljima, završavanju preostalih privatnih obaveza i sl.

Omiljeni vikend rituali?

Iako nisam neka kavopija, šolja kave nakon buđenja u krevetu je nešto bez čega ne može vikend da prođe.

Omiljeno mjesto za druženje s prijateljicama?

Živimo toliko brzo i dani jednako brzo prolaze da jako malo vremena imamo za druženje, ali ga još uvijek uspješno pronalazimo.
Kada ga nađemo, apsolutno nam je nebitno gdje smo, bitno je da smo dobro raspoložene, da teme nisu opterećujuće i da poslije druženja odemo pune pozitivne energije.

***
Razgovarala: Dijana Ćavar
Foto: Vedran Živković

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno