Liberty London: Londonska shopping adresa koja pruža kraljevski tretman - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Liberty London: Londonska shopping adresa koja pruža kraljevski tretman

Tekst:

Bonjour.ba

PUTOVANJA
3.2.2016.

Kada je Arthur Lasenby Liberty 1875. posudio 2 000 funti od svog budućeg punca te kupio polovinu objekta na Regent streetu, nije ni slutio kako će svojom vizijom postati neizostavno ime kada se priča o slavnoj londonskoj shopping sceni. Liberty, trgovačka kuća Londona već više od 140 godina svojom ponudom na poseban način uveseljava sve nas ovisnike o kupnji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pariška dekadencija i dalekoistočna egzotika Libertya u Londonu, Arthuru su omogućili da posuđeni novac vrati nakon 18 mjeseci te uslijed iznimnog uspjeha među londonskim visokim društvom i stalnim povećanjem potražnje za egzotičnim orijentalnim ukrasima, posteljinom, platnima i naročito tepisima, otkupi drugu polovinu zgrade u kojoj je otpočeo svoj posao.

Libertyzgrada

„Bio sam odlučan da ne slijedim postojeću modu, već stvaram novu.“, kazao je vizionarski Arthur. I zaista, londonsko visoko društvo nije se moglo zasititi svega što je Arthur nabavljao. Krenuvši s uvozom orijentalnih predmeta i tkanina, širio je posao na tkanine izrađene pod imenom Liberty, potom je uvozio kašmir, otvorio odjel za namještaj, otvorio još jednu robnu kuću i to u Manchesteru (što je bilo više strateški nego iz potrebe), zatim je počeo prodavati nakit, a potom postao i javno poduzeće. Sve to za 25 godina i to krajem 19. stoljeća, kada su brodovi iz Kine do Europe putovali i po nekoliko mjeseci. Današnji tudorski izgled robna kuća Liberty dobila je 1924. kada su je arhitekti, otac i sin, Edwin T. Hall i Edwin S. Hall, završili. Arthur, nažalost, nije doživio okončanje radova nove zgrade.

liberty izlog unutrasnjost 1

libertyzenskiodjel

lanvin

Robna kuća, iako građena kao trgovačko središte, ima tako reći, topao, domaćinski izgled. Drveno škripavo stubište, odvojene prostorije poput posebnih soba, kamini i još uvijek ponegdje originalni drveni pod, daju zgradi poseban šarm i toplinu.

liberty izlog unutrasnjost 5

Od podruma gdje je smješten odjel za muškarce pa do potkrovlja gdje je odjel namještaja i posuđa, smještene su ekskluzivne robne marke te luksuzna kozmetička imena, ali tu su i neki novi dizajneri kojima upravo Liberty daje prostor da svoje proizvode i kreacije prodaju rame uz rame sa Stelom McCartney, Viviane Westwood ili Manolom Blahnikom.

liberty valentino 2

manoloblahnik

liberty2

muskiodjel.jpg

liberty valentino 1

Liberty je zaista poseban, a isto tako je poseban i asortiman odjeće ovdje. Neodoljivo mirisni sapuni i kreme, ručno izrađene četkice za zube, unikatni, ručno oslikani porculan i svila, tek je kapljica u moru jedinstvenih predmeta. Ovdje možete kupiti i nešto za svog mališana, ali i najoriginalnije poklone u obliku pribora za jelo, vintage telefona, perzijskih tepiha ili pak komada namještaja koji ovdje dostižu cijenu i od nekoliko desetina tisuća funti.

liberty posude 4

liberty posude 1

liberty posude 2
liberty posude 3

Izbor vuna za pletenje ili platna za odjeću ili namještaj ovdje je nevjerojatan, iako od šarenila ponude ponekada može zaboljeti glava ili raspametiti one najkreativnije. Upravo raznovrsna platna i njihov dizajn su razlog zbog kojeg u Libertyu često možete vidjeti mlade dizajnere koji dolaze istraživati i tražiti inspiraciju.

liberty tkanina 2

liberty tkanina 3

liberty tkanina 5

Možete se naručiti i za kozmetičke tretmane rađene isključivo Sisley, Decléor i Dermalogica proizvodima, cijena je na upit. Kao dio ekskluzivne ponude, Liberty nudi i privatni shopping, gdje u privatnosti jedne prostorije imate priliku uz čašu šampanjca pregledati i isprobati art deco prsten u vrijednosti od nekoliko desetina tisuća funti, neku od kreacija iz modne kuće Valentino, vidjeti kako vam stoji neki od svilenih šalova Christiana Lacroixa ili pak isprobati neki od niche parfema po kojima je Liberty između ostaloga i prepoznatljiv.

nakit

nakit2

Osim slavnih svjetskih brandova te onih u usponu, možete kupiti i neki od predmeta s žigom same legendarne robne kuće. Svakako ono što čini posebnim kupovinu u Liberty-u je zasigurno i umjerenost. Naime za razliku od drugih mnogobrojnih robnih kuća poput Selfridges & co, Harvey Nichols ili Debenhamsa, Liberty se odupire megalomanstvu ubrzanog stila života i vječitoj borbi trgovine, te ostaje već godinama prepoznatljiv i u svojoj umjerenosti, te je posjeta ovoj kući uvijek jedno intimno iskustvo. Trgovci koji rade ovdje, svakom kupcu poklanjaju isto pažnje, jer su svjesni kako današnji „window shopper“ sutra može postati vrijedan kupac. Lanvin, Issey Miyake ili neki od novih brandova mame za probavanjem haljina, sakoa, cipela ili šešira.

liberty izlog unutrasnjost 6

liberty izlog unutrasnjost 4

Oscar Wilde je kazao kako je Liberty izbor umjetničkog kupca i zaista je bio u pravu. I danas ovdje više nego drugdje možete vidjeti ekscentrični dizajn, jedinstveni umjetnički izričaj kao i unikatne komade nakita, odjeće ili namještaja.

Ukoliko budete u prilici posjetiti London, nemojte propustiti obilazak ili kupovinu u robnoj kući Liberty, jednom od simbola Londona i potrošačke groznice koja je započela krajem 19. stoljeća pozajmicom i izvanrednim vizionarskim snom.

 

Tekst i foto: Ksenija Ninić za MODAMO.info

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno