TEKST: Marija Perić
DATUM OBJAVE: 29.7.2022.
Firenca je grad u koji se Lejla zaljubila još tijekom svog studiranja, zbog čega je odabir ove lokacije za vjenčanje bio poseban za nju, ali i za njenog muža Peđu.
Tako je višestoljetna vila Agape bila prekrasna kulisa i za njihovu romantičnu priču u Italiji. Lejla je za vjenčanje i snimanje birala dvije haljine, dok je Peđa birao smeđe i sivo odijelo sa glen check uzorkom. Dašak Italije može se doživjeti kroz svaku fotografiju koju je zabilježio fotograf Stefano Casati, pa ćete tako primijetiti vespe, vinograde, prekrasnu arhitekturu i sve detalje koje vežete uz ljeto u Toskani. S Lejlom smo imali priliku pričati i o tome kako joj je bilo organizirati vjenčanje u inozemstvu, kao i koji je bio najljepši, a koji najizazovniji dio organizacije. Saznali smo i koja uspomena će im ostati najdraža sa vjenčanja, a njene odgovore, kao i bajkovite fotografije istražite u nastavku.
Elopements, ili vjenčanja u inozemstvu sve su popularniji odabir. Što je vas inspiriralo da vaše vjenčanje bude baš u Firenci?
Klasična privlačnost Italije i kulturna sofisticiranost Firence, gdje se nalaze jedinstvena platna najpoznatijih svjetskih umjetnika - Botticellija, Donatella, Michelangela, Raphaela, Leonarda da Vincija i mnogih drugih, me je inspirirala prvenstveno za upis Master studija na univerzitetu za umjetnost i dizajn u Firenci, a ubrzo nakon dolaska u prijestolnicu Europe slijedi i odluka da obilježimo našu dugogodišnju ljubav “Under the Tuscan sun” (Pod suncem Toskane).
Poznata talijanska regija Toskana sinonim je za romantiku, a Firenze, grad u kojem su se dogodile neke od najstrastvenijih romansi u povijesti: od Dantea Alighierija koji je ovdje prvi put sreo svoju voljenu Beatrice Portinari koja ga je inspirirala da napiše slavnu “Božanstvenu komediju”, ili Francis I De Medici i Bianca Cappello ili engleski pjesnici Robert i Elizabeth Browning koji su se vjenčali u Firenci ili talijanski pjesnik Gabriele d'Annunzio koji se zaljubio u lijepu glumicu Eleonoru Duse koja ga je inspirirala u jednoj od njegovih najintenzivnijih pjesama: “il Fuoco”, (Vatra!), opisujući njihovu strastvenu ljubavnu priču…
Što je bio najljepši, a što najizazovniji dio organizacije ovakvog vjenčanja?
Svaki detalj organizacije vjenčanja u Italiji je bio toliko emotivan i poseban, odabir vile, fotografa, muzike, menija. Mogli bismo izdvojiti to što smo uspjeli napraviti veoma intimnu atmosferu i ceremoniju i okupiti mali krug nama dragih ljudi i porodice, tačno kako smo i željeli.
Najizazovniji dio je naravno bio organizovati sve u periodu pandemije i to što smo morali odgoditi vjenčanje nekoliko puta, ali nama to nije predstavljalo problem jer zaista nam datum i vrijeme nije bilo bitno koliko to da se sve organizuje kako smo zamislili, i zaista je bilo tako.
Primijetili smo da ste nosili dvije haljine, jednu za snimanje, jednu za vjenčanje. U čijem su potpisu haljine i zašto ste birali baš ova izdanja?
Firenca je grad prema kojem imam emociju i povezanost na poseban način i odlučili smo, na preporuku našeg fotografa iz Italije, Stefano Casati, i našom željom, da odradimo “engagement shoot” dan prije vjenčanja u 7 ujutru u centru Firence. Dva sata romantične šetnje i opuštenog, usputnog poziranja na raznoraznim lokacijama u centru grada, uz rijeku Arno, na čuvenom mostu Ponte Vecchio, toliko je bilo za nas emotivno i intimno, prisjetiti se mojih studentskih dana i našeg vremena provedenog zajedno u Firenci i tim povodom smo se odlučili za “opušteniji” svečani izgled, u dugoj uskoj haljini ukrašenoj perlama, koja prati liniju tijela.
Vjenčanica je u potpisu dizajnerice iz Ukrajine, Giovanna Alessandro, čije su haljine u Italijanskom stilu, odane ženstvenom, otmjenom i sofisticiranom izgledu. Odlučila sam se za dizajn vjenčanice koja je suptilan izraz onoga sto predstavlja Toskana, “La Dolce Vita”— to je romantična fantazija sastavljena od dobre hrane, dobrog vina i zabave u kojoj se uživa na osunčanoj terasi smještenoj u krajoliku prošaranom kvrgavim stablima maslina i paralelnim linijama rastućeg grožđa.
Koji trenutak sa vjenčanja će vam ostati zauvijek urezan u pamćenje?
Sanjivo okruženje i renesansna elegancija ceremonije vjenčanja, koja se održala u vrtu Vile iz 15. stoljeća, Vila Agape, smještenoj nedaleko od samog centra grada, u slikovitim firentinskim brežuljcima, okružena drvećem maslina i čempresa, koju je obnovio u današnjem obliku Giulio de Filippo Arrighetti 1602. godine. Ploča na zidu obilježava prijateljstvo Arrighettia i znanstvenika Galileo Galileia, a vila je bila mjesto susreta u šesnaestom i sedamnaestom stoljeću, lokalnih pjesnika, aristokrata, umjetnika i književnika.
Svako putovanje u Italiju otkriva bit slatkog života u fotogeničnom mjestu koje je bogato povijesnim atrakcijama. La Dolce Vita.
***
Foto: Stefano Casati
TEKST: Bonjour.ba/PR
Perutnina Ptuj, vodeća peradarska industrija u regiji, prva je u Bosni i Hercegovini dobila certifikat “uzgojeno bez upotrebe antibiotika” koji joj je dodijeljen za liniju proizvoda “Piletina Natur”, dostupnu na policama širom Bosne i Hercegovine od juna ove godine.
Iz kompanije navode kako ova inovativna ponuda dolazi kao odgovor na sve veću potražnju potrošača za zdravijim i prirodnijim prehrambenim opcijama.
Naime, iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) navode kako ubrzan razvoj antimikrobne rezistencije predstavlja vodeću zdravstvenu prijetnju. Na brzi razvoj bakterijske rezistencije uveliko utječe neprimjereno i prekomjerno propisivanje antibiotika, njihova nepravilna upotreba kao i upotreba u preventivne svrhe u veterinarskoj medicini.
Najsavremenija tehnologija koja osigurava zdravlje pilića
Na zvaničnoj promociji nove linije, certifikat koji garantira da pilići ni u jednoj fazi tova nisu primili antibiotike, Perutnini Ptuj dodijelila je certifikacijska kuća DNV Adriatica.
„Napravili smo iskorak koji mijenja standarde domaće proizvodnje i tržišta. S ponosom potvrđujemo da smo prvi proizvođač u Bosni i Hercegovini koji svojim kupcima nudi certificiranu piletinu - uzgojenu bez upotrebe antibiotika. Ovo je rezultat višegodišnjeg rada, od kontrolisanog uzgoja do primjene najsavremenijih tehnologija koje osiguravaju zdravlje životinja.
Perutnina Ptuj Natur linija s Antibiotic Free certifikatom dokaz je da se i u domaćim uslovima može proizvoditi po najvišim evropskim standardima ako postoji vizija, stručnost i hrabrost da se ide ispred vremena. Ovo je naš odgovor na pitanje - šta želimo staviti na porodični sto. Zbog toga sa sigurnošću kažemo – Bliže prirodi. Bliže ljudima,” izjavio je Adnan Hodžić, direktor kompanije Perutnina Ptuj BH d.o.o.
Certifikaciji je prethodio temeljiti pregled ukupne vertikalno integrisane proizvodnje.
“Perutnina Ptuj je pionir na ovim prostorima kada je uzgoj bez upotrebe antibiotika u pitanju. Već dvije godine radimo na projektu Antibiotic Free u Bosni i Hercegovini što dovoljno govori koliko je opsežan i kompleksan. Naši auditori jedini imaju pravo uzimanja uzoraka, gdje proizvođač ne zna na kojim farmama će se vršiti uzorkovanje, a uzorkuju se stelja, voda na kraju linije i hrana iz usipnog koša.
I zaista samo firme koje imaju sisteme upravljanja kvalitetom, koje i same imaju vrlo rigoroznu kontrolu farmi i dobavljača, mogu proći ovu zahtjevnu proceduru koja prethodi izdavanju certifikata”, izjavila je Renata Preložnjak, direktorica prodaje i odjela edukacije za Adriatik regiju u Certifikacijskoj kući DNV Adriatica.
Domaći uzgoj
Na farmi Perutnine Ptuj u Bosni i Hercegovini, ali i u saradnji s više od 100 domaćih kooperanata, pokrenut je tehnološki najsavremeniji način uzgoja pilića. Poseban značaj pridaje se kvalitetu ishrane i higijenskim mjerama. U strogo kontrolisanom okruženju, u kojem se redovno uzorkuju voda, hrana i stelja, omogućen je zdrav život i pravilan razvoj pilića.
“Proizvodnja piletine s deklaracijom - uzgojeno bez antibiotika dobija sve veći značaj u svijetu jer doprinosi zaštiti potrošača, dobrobiti životinja i očuvanju životne sredine. Ovaj pristup je važan korak ka odgovornijoj i etičnijoj proizvodnji hrane i borbi protiv antimikrobne rezistencije.
Za potrošače to znači sigurniju hranu, bez ostataka antibiotika u proizvodima životinjskog poriјekla, koji mogu ugroziti zdravlje, izazvati alergije i povećati rizik od rezistencije“, pojasnio je prof. dr. Drago Nedić iz JU VIRS “Dr. Vaso Butozan” Banja Luka, dodavši kako ovakav uzgoj potrošačima pruža veću sigurnost i povјerenje u kvalitet hrane koјu konzumiraјu.
Kvalitet, sigurnost, sljedivost
Ukupni proizvodni lanac temelji se na integrisanom sistemu KSS (kvalitet, sigurnost, sljedivost), gdje su svi procesi proizvodnje strogo kontrolisani. Hrana za piliće, koja je nutritivno i energetski izbalansirana za svaku fazu njihova rasta i razvoja, garantuje i meso boljeg kvaliteta, odnosno većih nutritivnih vrijednosti za čovjeka.
Ovom linijom proizvoda Perutnina Ptuj potvrdila je svoju predanost najvišim standardima sigurnosti hrane i održivosti. Dodatno je učvrstila poziciju lidera u prehrambenoj industriji, pružajući kupcima proizvode koji zadovoljavaju ne samo njihove prehrambene potrebe, već i njihove ekološke i etičke vrijednosti.
Foto: PR
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!