Pristupačno, brzo i bogato nutrijentima - ovo jelo pripremamo već danas
Tekst:Bonjour.ba, Promotivni članak
GOURMETStigli su nam hladniji dani, odnosno oni dani koje rezerviramo za druženje u toplim ambijentima ali i za uživanje u kulinarskim avanturama.
Naime, dobrodošlicu živopisnoj jeseni poželjeli smo upravo uz topla i ukusna jela koja će nas okrijepiti te uz koje ćemo unijeti dovoljnu količinu potrebitih nutrijenata.
I sami znamo da jesenja sezona može biti razlog pojave prehlada zbog čega na svom blagovaonskom stolu želimo vidjeti više bogato nutritivnih namirnica. Upravo zato u našoj košarici našle su se namirnice poput smrznutog povrća koje nose epitete poput pristupačnih, praktičnih ali i veoma zdravih.
Zamrzavanje kao provjereno dobar način očuvanja nutrijenata
Mnoga su znanstvena istraživanja dokazala da zamrznuto voće i povrće zadržava prvotnu razinu nutrijenata potrebnih za zdravo i normalno funkcioniranje organizma. Zbog skladištenja i vremenskih utjecaja svježa hrana tijekom vremena gubi vitamine kao i minerale, dok zamrzavanje čuva hranjive tvari.
Zero food waste filozofija
Prednost zamrznute hrane je i u tome što ju je vrlo lako skladištiti u hladnjaku čak i mjesecima zbog čega se ne trebate brinuti hoćete li stići iskoristiti svu kupljenu hranu. Svjesni smo kako se svijet bori s ogromnom količinom otpada koju stvaramo bacanjem viška hrane, stoga je zamrzavanje savršeno rješenje za taj problem.
Jednostavna priprema
Prakičnost zamrznutog voća i povrća je u tome što hranu nije potrebno dodatno čistiti i pripremati. Naime, uz Ledo povrće možete kroz veoma kratko vrijeme na tanjuru imati slasan obrok, s obzirom da namirnice ne zahtijevaju prethodno odmrzavanje.
Ove jeseni glavnu ulogu na našem tanjuru ima ukusni grašak
Navodeći spomenute stavke, poželjeli smo što prije zaputiti se u kuhinju i uz omiljeno povrće napraviti ukusni ručak koji će oduševiti sve za stolom. Blagi i slatkasti okus graška samo je jedan od razloga da upravo ta namirnica bude zvijezda našeg današnjeg ručka. Uistinu je teško naći osobu koja ne uživa u jelima pripravljenim s ovom namirnicom. Naime, osim što je veoma ukusan grašak je bogat izvor vitamina B1 i C, folne kiseline i vlakana, a zbog jednostavne i brze pripreme često se nađe na našem jelovniku. U skladu s tim ovog puta smo otkrili recept za krem juhu s graškom koja će bogatom rapsodijom okusa oduševiti sve za stolom. I da, sigurni smo da će ju obožavati i mališani.
Sastojci:
- Vrećica Ledo zamrznutog graška
- 1 krumpir
- 1 češnjak
- 1 l pilećeg temeljca
- Prstohvat soli
- Prstohvat papra
- Peršin
- Maslinovo ulje (po želji)
Priprema:
U 1 litar pilećeg temeljca staviti Ledo zamrznuti grašak i jedan krumpir, te sve zajedno ostaviti da kuha dvadeset minuta. Nakon što se skuha, dodati češnjak te štapnim mikserom sjediniti sve namirnice. Zatim dobivenu smjesu procijedite, dodajte prstohvat soli i papra te pospite peršina kao dekoraciju. Po želji možete dodati maslinovog ulja, kako biste kreirali intezivniji okus.
Dobar tek!
***
Foto: Sanela Zukić za Bonjour.ba, unsplash.com