TEKST: Ilda Lihić-Isović

DATUM OBJAVE: 22.7.2024.

Kada su ljetni dani u punom jeku i sunce neumoljivo grije, nema ništa osvježavajuće kao dobro pripremljena, kremasta ledena kafa.


Vjerujemo da dijelite mišljenje sa nama da je ledena kafa sinonim za uživanje koji osvaja već na prvi gutljaj. Recept za savršeno kremastu ledenu kafu nije samo običan recept. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ??????? (@simplyby_iza)


 

To je umjetnost balansiranja okusa i tekstura, stvaranje harmonije između kafe i mlijeka i upravo je to bila naša misija koju smo uspješno odradili. Da, pronašli smo uistinu najlakši recept i ukoliko se pridržavate ovih uputa rezultat je uvijek, ali uvijek savršenstvo okusa.

 

Sastojci

 

  • 2 kašikice šećera
  • 2 kašikice instant kafe
  • 2 kašikice hladne vode
  • Led, za serviranje
  • Mlijeko, za serviranje
     

Priprema


Dodajte kafu, šećer i vodu. Zatim ručnom mutilicom napravite pjenušavu/kremastu smjesu. Dodajte leda po želji i naravno hladno mlijeko. Voila! Cijeli postupak pogledajte u nastavku.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Araks Javahiryan (@masensus)

* * *
Naslovna fotografija: pexels.com


Bonjour

Pita od šljiva s cimetom i mrvicama: Desert koji miriše na djetinjstvo

TEKST: Adelisa Mašić

Pita od šljiva s cimetom i mrvicama: Desert koji miriše na djetinjstvo Pita od šljiva s cimetom i mrvicama: Desert koji miriše na djetinjstvo

Šljive su upravo u sezoni i teško je zamisliti bolji način da ih iskoristimo nego u sočnom desertu koji spaja jednostavnost i toplinu domaće kuhinje.

Hrskave mrvice, miris cimeta i sočno voće stvaraju kombinaciju kojoj je teško odoljeti, posebno u jesenjim danima kada tražimo nešto što grije i podsjeća na bakin sto.

 



Ono što ovaj recept čini posebnim jeste to što ne zahtijeva puno vremena ni komplikovane korake. Dovoljno je pripremiti tijesto, posuti ga šljivama i cimetom, a zatim završiti sve slojem prhkih mrvica. 

 



Nakon pečenja, kuća će mirisati na spoj voća i maslaca, a svaki zalogaj donosi savršen balans slatkog i kiselkastog.

Kako se pravi?  
 


 

  • Pripremite tijesto od brašna, maslaca, šećera, jaja i praška za pecivo.
  • Rasporedite ga u kalup i preko stavite očišćene i narezane šljive.
  • Dodajte malo šećera i cimeta za puniji okus.
  • Na kraju pospite mrvicama od brašna, maslaca i vanilin šećera.
  • Pecite oko sat vremena na 180°C dok površina ne postane zlatna i hrskava.

     



Ovaj desert možete poslužiti topao uz kuglu sladoleda ili šlag, ali jednako je ukusan i sam. Idealno za popodnevnu pauzu, druženje s prijateljima ili kao slatki završetak vikenda.

Pogledajte najnovije teme na Bonjour.ba 

Foto: @blairgreyx


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!