Lagana ljetna juha s tikvicama - ukusna, zdrava i osvježavajuća večera
Tekst:Bonjour.ba
GOURMETU ljetnom periodu juha pripremljena od sezonskih namirnica koje sadrže brojne vitamine i minerale potrebne organizmu može biti kompletan i osvježavajući obrok. Tikvica je itekako zdravo ljetno povrće koje ima visok sadržaj vode, kao i vitamina B6 i C, beta karotena, a uz to ima i nisku kalorijsku vrijednost. Postoji bezbroj načina njene pripreme, a ukusna osvježavajuća juha brz je i zdrav odabir. U nastavku vam donosimo recept za ukusnu juhu s tikvicama kojoj curry daje posebnu notu i koja bi mogla postati čest gost vašeg jelovnika.
Sastojci:
700g tikvica
Povratni temeljac / voda
2 češnja češnjaka
1 srednje velik luk
1 kišna žlica ekstra djevičanskog ulja
2 čajne žlice currya
4 jušne žlice badema
Sol
Priprema:
Na ulju popržite luk. Smanjite vatru i dodajte tikvice koje ste prethodno narezali na sitne kokice. Začinite s curryem i solju te pirjajte nekoliko minuta. Zatim prelijte tikvice vodom ili povrtnim temeljcem. Kuhajte dok tikvice ne omekšaju... Skinite s vatre i izmiksajte uz pomoć štapnog miksera. Ohladite juhu i upotpunite ju sitno sjeckanim bademima (ili drugim orašastim plodovima) koje ste prethodno malo popržili na tavi.
Foto: Pinterest