Kako povezati kuhinju, dnevni boravak i trpezariju u kohezivan prostor? - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Kako povezati kuhinju, dnevni boravak i trpezariju u kohezivan prostor?

Tekst:

Emina Smaka

INTERIJERI
6.11.2023.

U savremenom svijetu, koncept otvorenog prostora je postao jedan od najatraktivnijih rasporeda u domu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Otvaranjem kuhinje, dnevnog boravka i trpezarije u jedan skladan prostor, stvarate prostrano okruženje koje potiče druženje i olakšava svakodnevne aktivnosti. Ovaj layout je uvijek atraktivan, a posebno za one čije se domaćinstvo sastoji od većeg broja članova, ili za vas koji prosto volite pripremati večere i druženja za vaše prijatelje. 

U nastavku donosimo 5 savjeta kako u svom domu kreirati ovakav interijer narativ, naravno za one koji su spremni na nešto veće izmjene u prostoru.  

 Prvi izazov je pred vama

Krećemo obazrivo, dok još imate vremena za odustati od ovog plana - prvi korak prema stvaranju otvorenog prostora je uklanjanje zidova i prepreka koje dijele ove prostorije! Nismo ni rekli da ovaj projekat neće imati izazove.

Ako to nije izvedivo zbog građevinskih ograničenja, razmotrite poluotvorena rješenja poput šankova ili portala koji omogućuju vidljivost između prostorija. 

 Kombinujte skladne elemente dizajna

Jednom kada prekrojite svoj prostor po željama, važno je uskladiti elemente dizajna kao i boje koje koristite u interijeru. Za kohezivan i harmoničan izgled birajte ormariće kuhinje, elemente trpezarije i komode dnevnog boravka iz iste palete boja i istih ili sličnih materijala. 

 

 


Funkcionalnost prije svega 

Otvoreni prostor olakšava protok između navedenih prostorija doma, kreira prostran prostor čineći ga vizualno većim. No, razmislite o svojim navikama u ovim prostorijama te ćete doći do zaključka da li je ova ideja idealna za vas, ili pak želite kuhati iza zatvorenih vrata. 

 

 


Rasvjeta

Da li uopšte možemo razgovarati o uređenju interijera, a da ne spomenemo rasvjetu?
Pravilno osvjetljenje ključno je za stvaranje opuštajuće atmosfere u otvorenom prostoru. Koristite kombinaciju svjetlosnih izvora poput visećih svjetiljki iznad trpezarije, lampi u dnevnom boravku i funkcionalnog osvjetljenja u kuhinji. Osvjetljenje može dodati karakter prostoru i naglasiti različite dijelove prostorija. 

 

 


Final touch 

Kako svakom drugom dijelu doma, tako i ovome koji sigurno predstavlja najveću kvadraturu vašeg stana ili kuće, potrebno je dodati personalizovane detalje. Privatne fotografije, suveniri s putovanja ili omiljene umjetnine će dati poseban šarm prostoru. 

 Otvoreni prostor koji povezuje kuhinju, dnevni boravak i trpezariju može stvoriti funkcionalan, udoban i estetski privlačan dom. Poštujući ove smjernice, možete stvoriti kohezivan prostor koji će postati središte druženja i porodičnog života. 

* * * 
Naslovna fotografija: @anettetalstad

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno