TEKST: Bonjour.ba

DATUM OBJAVE: 17.8.2015.

Omiljeni britanski kuhar koji je naše simpatije osvojio još na malim ekranima svojim smislom za humor i strašću s kojom priprema svako jelo, najavio je izdavanje nove kuharice.

Jamie je svoju ljubav prema hrani pretočio u razne recepte i projekte, a novom knjigom je odradio sav teški posao za vas – na vama je samo da odaberete jedan od recepata iz knjige i pripremite ga.

jamie oliver everyday super food
Ono što će vas potaknuti da si na kućnu adresu poručite ovu kuharicu, knjiga je već dostupna za narudžbu na Amazonu i može se dostaviti i u BiH, činjenica da je svaki recept u kuharici nastao u suradnji sa stručnjacima iz raznih oblasti i iz raznih dijelova svijeta. Jamie je razgovarao s nutricionistima i profesorima, ali i promotorima zdravog života s dugim životnim vijekom, a sve to kako bi kreirao recepte koji su nutricionistički balansirani i time se pobrinu za vaš dnevni unos kalorija. Knjiga je podijeljena u skladu sa obrocima u danu – doručak, ručak i večera, a sadrži i razne recepte za pripremu ukusnih, ali i zdravih slastica. Kako sam ističe – svako jelo je korak k zdravijem i sretnijem sebi. Lansiranje knjige Jamie Oliver: Everday Super Food je najavljeno za 27.8. u Ujedinjenom Kraljevstvu.

 

jamie oliver recipe1

jamie oliver recipe2


***

Naslovna fotografija: Jamie Oliver FB page
Tekst: BONJOUR.ba


Bonjour

Otkrili smo sastojak koji kiflice čini mekšim i ukusnijim nego ikad

TEKST: Adelisa Mašić

Otkrili smo sastojak koji kiflice čini mekšim i ukusnijim nego ikad Otkrili smo sastojak koji kiflice čini mekšim i ukusnijim nego ikad

Postoji li išta bolje od mirisa svježe pečenih kiflica koji ispuni cijelu kuću? Ovaj klasik među pecivima dobija novu teksturu zahvaljujući jednom jednostavnom sastojku, a to je kisela pavlaka.

Upravo kisela pavlaka čini da kiflice ostanu mekane i danima nakon pečenja, s onim savršenim balansom između prozračne unutrašnjosti i tanke, zlatne korice.

 



Za pripremu kiflica potrebni su sljedeći sastojci:

  • 1 kg mekog brašna
  • 1 svježi kvasac
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica šećera
  • 4 velike kašike kisele pavlake
  • 500 ml toplog mlijeka
  • 150 ml ulja
  • 130 g margarina
  • 2 jaja


Priprema:

U toplo mlijeko dodajte kvasac, šećer i kašiku brašna, pa ostavite desetak minuta da se aktivira. Zatim dodajte ostatak brašna, prašak za pecivo i so. 

 



Postepeno sipajte mlijeko uz miješanje, a zatim dodajte kiselu pavlaku i ulje. Umijesite mekano, elastično tijesto i ostavite ga pola sata da naraste pokriveno krpom.


kiflice1bonjour_ba

Foto: @lottastichler

Kada tijesto naraste, premijesite ga, razvaljajte i isijecite na trouglove. Svaki premažite margarinom i napunite po želji: sirom, špinatom ili ostavite prazne. 


kiflice6bonjour_ba

Foto: @meljorino

Uvijte kiflice, premažite jajetom, pospite susamom i ostavite ih još 15 minuta da odmore. Pecite u zagrijanoj rerni na 200°C dok ne dobiju zlatnu boju i onaj prepoznatljivi miris domaće kuhinje.


kiflice5bonjour_ba

Foto: @meljorino

Najbolje su dok su još tople, uz maslac, džem ili šolju čaja, a zahvaljujući kiseloj pavlaci, ostaju jednako mekane i dan poslije. 

Foto: @meljorino


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!