Ova sukulentna biljka puzavica čiji listići nalikuju na niz bisera novi je interijer trend. Otkrivamo više detalja! - BO...

Ova sukulentna biljka puzavica čiji listići nalikuju na niz bisera novi je interijer trend. Otkrivamo više detalja!

INTERIJERI
6.9.2021.

Bez namjene da ljepotu drugih sukulenata stavimo u drugi plan, sukulentna biljka puzavica čiji listići nalikuju na niz bisera (Senecio rowleyanus) trenutni je favorit mnogih zaljubljenika u biljke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Privlače pažnju bilo da bobice padaju preko stola ili police za knjige ili čak dok visi na sunčanom prozoru. Iako biljka izgleda nježno, općenito se radi o sukulentu za koji ne treba neka posebna njega  

 O BILJCI

Krunica ili Senecio rowleyanus je puzavica porijeklom iz jugozapadne Afrike. Njeno okruglo lišće, koje često posjeća i na grašak, skladišti vodu što ovu biljku čini otpornom na sušu i sretnu dok visi na prozoru vašeg doma. Može uspijevati i na otvorenom u područjima sa svijetlom sjenom.

Nažalost, ova biljka je otrovna za mačke i pse, pa čak može izazvati i blagu iritaciju kože kod ljudi, pa je držite na sigurnom mjestu daleko od vas i vaših krznenih prijatelja

KAKO SE BRINUTI O KRUNICI?

Ako se drži u zatvorenom prostoru, ova biljka preferira jaku, indirektnu svjetlost, najbolje možda uz prozor okrenut prema jugu ili dio vašeg doma koji dobiva dobru količinu sunčeve svjetlosti. Ako se drži na otvorenom, radije bivaju biti u blago zasjenjenom području u toplijim mjesecima i unutra u zatvorenom prostoru tokom zime.

Kao i kod većine biljaka, držite ovaj sukulent dalje od klima uređaja ili drugih područja sa propuhom. Ako lišće počne opadati, to bi mogao biti znak da je biljci prehladno. 

ZALIJEVANJE BILJKE

Budući da je biljka dosta otporna na sušu radije osušite tlo između svakog zalijevanja. Da biste bili sigurni da ne zalijevate previše, zabodite kažiprst u tlo i provjerite je li gornjih nekoliko centimetara suho; tek tada trebate nastaviti sa zalijevanjem.

Mali listovi nalik biserima zadržavaju vodu i ako dobiju pravu količinu, ostat će u punom obliku. Promjena oblika može ukazivati na prekomjerno ili premalo zalijevanje.

 

ODGOVARAJUĆA SAKSIJA ZA BILJKU

Posuda mora ponuditi dobru drenažu, stoga je terakota odlična za ovu biljku, ali i ona mora biti odgovarajuće veličine kako bi se loza prirodno spuštala. Vaša biljka bi trebala biti gotovo u ravnini sa vrhom posude tako da loze ne moraju sezati prije nego što krenu prema dolje. 

***

Naslovna fotografija: @mini_houseplant
Tekst: Ilda Lihić-Isović

INTERIJERI , 6.9.2021.

Klik i saznajte više o sljedećim pojmovima:

Sviđa ti se članak? Podijeli ga s prijateljima.

Povezani članci

Članci iz rubrike

Tekst by:

Ilda Lihić-Isović

Foto by:

@mini_houseplant

Podijeli:

Posljednje objavljeno