TEKST: Bonjour.ba

DATUM OBJAVE: 15.8.2020.

Tikvica je ljetno povrće koje ima visok sadržaj vode, kao i vitamina C i A, a bogato je i antioksidansima, magnezijem, kalijem, fosforom i bakrom.

Uz to, ima i nisku kalorijsku vrijednost.

Iskoristite sezonu tikvica za pripremu ukusnih zalogaja u kojima će uživati cijela obitelj. Jedan od njih upravo je osvježavajući, kremasti pesto koji će obogatiti ljetnu salatu, tjesteninu…

Recept smo pronašli ovdje, a sastojke i pripremu pogledajte u nastavku.
Sastojci:

  • 250 g tikvica
  • 40 g pinjola
  • 50 g naribanog parmezana
  • 5 listova bosiljka
  • cca 150 ml maslinovog ulja
  • prstohvat soli


Priprema:

Operite tikvice i odstranite im krajeve. Naribajte ih i stavite u cijedilo sa soli kako bi ispustile višak vode (30-ak minuta). Stavite tikvice, pinjole, naribani sir i listove bosiljka u mikser. Dodajte trećinu maslinovog ulja i miksajte 15-ak sekundi. Dodajte ostatak ulja i miksajte dok ne dobijete homogenu smjesu. Dobar tek!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Barbara Lamperti (@buonapappa) on

Za više ukusnih recepata posjetite Web stranicu i Instagram profil.

***

Naslovna fotografija: nourish-and-fete.com
Tekst: Ilda Lihić-Isović


Bonjour

Samo dva sata od Sarajeva: Restoran skriven u šumi zbog kojeg vrijedi krenuti na izlet

TEKST: Dragana Rauš

Samo dva sata od Sarajeva: Restoran skriven u šumi zbog kojeg vrijedi krenuti na izlet Samo dva sata od Sarajeva: Restoran skriven u šumi zbog kojeg vrijedi krenuti na izlet

U Planjama, duboko u stogodišnjoj šumi, imate osjećaj kao da ste zakoračili u sasvim drugi svijet. Uz šum rijeke i miris drveća, boravak ovdje donosi mir i ugodu kakvu je teško pronaći u gradu.

mlinIdealno mjesto za odmor, mir i tišinu, u srcu prirode…🍃🍃 #restoran #restoranmlin #bosna #oazam
 

 

Restoran Mlin ima svoju mikroklimu: prirodni hlad, svjež zrak i tišinu koju prekida samo zvuk vode. Umjesto betona i klima-uređaja, terasa vam pruža pogled na zelenu oazu i osjećaj da ste daleko od svega, iako ste samo dva sata vožnje od Sarajeva.

 

mlinDoživite ukuse tradicije u srcu Tešnja – restoran Mlin vas čeka s domaćim specijalitetima i neza (1)-1

 

Gosti na Google-u ga opisuju kao “mjesto zbog kojeg vrijedi sjesti u auto i doći”, “savršeno utočište za vruće i sparne dane” i “ambijent koji je magičan i opuštajući”.

 

mlin☺️☺️
 


Atmosfera je mirna i posebno će vam prijati ako volite domaću kafu i miris hljeba koji upravo izlazi iz peći, a ako vam se posreći, velika je šansa da ćete vidjeti srnu, šumskog zeca ili vjevericu, što će vaš doživljaj učiniti još posebnijim.

 

mlinDoživite ukuse tradicije u srcu Tešnja – restoran Mlin vas čeka s domaćim specijalitetima i neza
 

Šta obavezno probati?

Specijaliteti pod sačem: teletina ili jagnjetina koja se raspada pod viljuškom. Ili riba iz vlastitog ribnjaka, koju ovdje sami love i pripremaju na žaru ili prženu. Porcije su, kako kažu gosti, “velikodušne, taman onako kako se očekuje u ovom dijelu Evrope”, a uz njih stižu domaći hljeb i hladno lokalno pivo.
 

Bilo da dolazite s porodicom, prijateljima ili u dvoje, ovo je lokacija zbog koje zaboravite gledati na sat. Parking je prostran, put je lagan i dobro označen, a Google Maps vas vodi pravo do ulaza.
 

Bonus ideja za put: Spojite uživanje u prirodi s malo istorije. Svratite do Vranduk tvrđave ili se izgubite u kamenim ulicama starog Tešnja. To je ona vrsta pauze zbog koje putovanje postane jednako posebno kao i odredište.

 

Foto: @restoranmlin


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!