TEKST: Bonjour.ba, Promotivni članak
DATUM OBJAVE: 21.12.2020.
Kremasti ekleri toliko su ukusan desert da se doslovce tope u ustima!
Ova francuska poslastica obožavana je desetljećima među istinskim gurmanima, a mi imamo recept koji ne oduzima puno vremena i oduševit će vas teksturom i okusom!
Izvana hrskavi, a unutra tako sočni, postaju odlična dekoracija svakog blagdanskog stola. Bh.food bloger Harry Cooper je u sklopu BONJOUR.cookbook Holiday special koju već sada možete besplatno preuzeti ovdje, podijelio upute za pripremu ovog kolača. Uz njega, pronaći ćete i brojne slane, ali i slatke preporuke koje će svaki svečani ručak učiniti posebnim.
U nastavku donosimo upute i sastojke za pripremu eklera za koje će se tražiti tanjur više!
Sastojci:
Priprema:
Istopiti maslac u vodi sa šećerom i soli, potom dodati brašno i drvenom kašikom miješati tijesto do 5 minuta ili dok tijesto ne dobije zlatno žutu boju. Skloniti sa zagrijane površine te kratko ohladiti. Dodavati postepeno 4 jaja i mutiti električnim mikserom. Smjesu potom prebaciti u vrećicu za dekoraciju te na papiru za pečenje eklere oblikovati eklere (preporučeno da budu dužine do 7cm) pazeći da imaju dovoljno razmaka između. Zagrijati rernu na 180 stupnjeva Celzijusa te eklere premazati umućenim jajetom. Peći eklere 10 minuta i nakon toga ohladiti u potpunosti. U zdjeli umutiti zajedno Meggle Creme Patisserie i vaniliju te kremom u slastičarskoj vrećici puniti eklere. Ekleri se mogu dekorisati čokoladom ili voćem po izboru, a obzirom da su blagdani, više je više. J
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!