Više od jednog: Umjetnost kombinovanja parfema - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Više od jednog: Umjetnost kombinovanja parfema

Tekst:

Nevena Divčić

BEAUTY SAVJETI
18.1.2024.

Šta ako vam kažemo da ovih dana društvene mreže ruše sve mitove o tome da ne bismo trebali nanositi više od jednog parfema na sebe?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Ovaj trik zapravo je najbolji način da kreirate svoj jedinstveni miris po kojem ćete biti prepoznatljivi. Postoji nekoliko važnih “nota” na koje trebate obratiti pažnju te smo odlučili dodatno i što preciznije istražiti ovaj pristup umjetnosti parfema. Imajući na umu da slojevito nanošenje parfema kreće već od tuširanja i nanošenja losiona za tijelo, ostale note koje birate prilagodite ovim.


Foto: Pexels.comOsim dodatnih savjeta koje vam donosimo u nastavku, ovaj kreativni način kreiranja jedinstvenog mirisa, najbolje je započeti nanošenjem jednog parfema na kožu, a drugog na odjeću.


Foto: Pexels.comKako ne trebate kombinovati parfeme?

Nespojive note parfema možemo analizirati na sličan način kao i makeup. Kombinacija proizvoda za lice koji su bazirani na vodi i onih koji imaju bazu hranjivih ulja, na kraju neće dati dobar rezultat. 

Slično je i s parfemima, izbjegavat ćemo kombinovati parfeme bazirane na uljima sa onim čija baza je alkohol. Osim toga, poznato nam je da su određeni parfemi mnogo snažniji od drugih te svojim notama ostavljaju dovoljno efektan dojam. Kombinovanje takvog parfema s jednako dominantnim notama će dovesti do neželjenog rezultata.


Foto: Pexels.comNo, jednako izazovan je i rezultat kombinovanja parfema koji su previše slični u svojim notama. Izbjegavajte kombinovati cvjetne note s cvjetnim, citrusne s citrusom i drvenaste note s drvenastim.


Kako kombinovati dva parfema? 

Obratite pažnju na srce parfema i na note koje dolaze do izražaja u toku dana ili nekoliko sati nakon nanošenja. Cvjetne note kombinujte s drvenastim ili parfemima koji sadrže voćne mirise. Cvjetnim notama koje su obično slatkaste i svježe, ove kombinacije će dati novu dimenziju


Foto: Pexels.comCitrus u kombinaciji s drvenastim notama dobija dodatnu svježinu, dok će kombinacija citrusa s parfemom koji u svojim notama sadrži i druge voćne mirise kreirati pravi mali koktel. Parfeme inspirisane svježinom i vodom odlično će nadopunjavati drvenaste note dajući im toplinu, a dodatnom svježinom upotpunit će ih cvjetne note. Najbitniji zaključak na kraju je da prilikom kombinovanja parfema isto testirate na malenom djelu kože, na primjer na zglobu.


Foto: Pexels.comKao uvijek kada biramo parfeme i govorimo o istim neophodno je da zapamtimo da oni neće isto reagovati na svim tipovima kože te i kombinovanje parfema ovisi o tome. 


Foto: Pexels.comImajte na umu da ne kombinujete parfeme koji su jednaki u najsnažnijim notama te parfeme koji već, zasebno, ostavljaju dodatno snažan dojam. Zabavite se i kombinujte za početak dva omiljena parfema na zglobu, a prilikom nanošenja istih pri izlasku iz stana izbjegavajte direktno nanošenje na isto mjesto dok ne budete sigurni da postižete željeni rezultat.

* * *
Naslovna fotografija: Pexels.com

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno