TEKST:
DATUM OBJAVE: 18.6.2021.
Datum 19.06. obilježava se kao Svjetski dan Martinija, popularnog koktela za koji se smatra da je prvi koktel ikad napravljen, a prema nekim pričama, izumio ga je newyorški barmen.
Riječ je o pomalo gorkom, suhom i hladnom koktelu kojeg podjednako preferiraju i žene i muškarci.
Martini se pravi od džina i vermuta, s dodatkom masline i limuna. Ipak, postoji nekoliko verzija ovog pića. Neki ga preferiraju s votkom, dok drugi s džinom. Jedni ga vole promiješanog, a drugi protresenog.
Slavu i popularnost je stekao zahvaljujući Jamesu Bondu koji je pio votku-martini. Mnogi ga smatraju dijelom američke kulture, te pićem moći i prestiža.
Postoje tri pravila oko pripreme Martinija. Prvi je da svi sastojci ovog koktela moraju biti hladni, drugi da čaša u koju se Martini sipa ne smije biti veća od 150 ml, a treća da uvijek koristite svjež led jer u suprotnom, isti može promijeniti okus koktela.
Često se u barmenskim krugovim čaše u obliku slova Y u kojima se pravi ovaj koktel i nazivaju martini čašama.
Sastojci za Martini:
Način pripreme:
Džin i vermut nasuti u čašu s ledom i miješati. Potom procijediti u ohlađenu čašu i dodati masline.
Foto: unsplash.com
***
Naslovna fotografija: unsplash.com
Tekst: Ana Bošnjak
TEKST: Ilda Lihić-Isović
Ne znamo šta nas je više oduševilo... trenutak kad smo se staklenim liftom uspeli ili onaj kad je pred nas stigla burrata okupana maslinovim uljem.
U samom srcu Sarajeva, skrivena na vrhu hotela Courtyard Marriott Sarajevo čiju adresu, Skenderija 1, možda svakodnevno prolazite, nalazi se S One Sky Lounge, mjesto koje nudi 360 stepeni čistog uživanja.
Pogled koji oduzima dah, lift koji najavljuje spektakl
Već sam ulazak u lift daje naznaku da vas ne čeka obična posjeta. Dok se polako penjete, ispod vas se širi grad, krovovi, svjetla, Miljacka, sav onaj poznati sarajevski šarm, ali iz potpuno nove perspektive.
Kad se vrata otvore... dočekuje vas lounge s panoramskim prozorima koji ne znaju za loš pogled.
Šta naručiti kad pogled ostane bez riječi?
Mi bismo vam rekli sve, ali ako baš morate birati:
Burrata s maslinovim uljem i paradajzom je predjelo koje zavodi jednostavnošću i svježinom. Onaj savršen prvi zalogaj koji otvara apetit i srce.
Losos u hrskavoj korici od maka, poslužen s nježnim sosom od kozica i kapara, dolazi kao glavno jelo koje će zadovoljiti i najistančanija nepca.
Za kraj, brownie sa šumskim voćem. Topao, bogat, a voće ga čini taman toliko svježim da se bez grižnje savjesti naručite još jedan desert.
Kad vam treba pauza koja izgleda (i miriše) kao putovanje
S One Sky Lounge dealan je i za brunch sa prijateljima i za večeru udvoje i za one dane kad jednostavno želite sebi priuštiti mrvu luksuza u sred sedmice.
Ako niste još, dodajte ga na svoju Sarajevo to-do listu, a ako jeste, znate već, lift vas čeka.
Foto: Bonjour.ba
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!