TEKST:

DATUM OBJAVE: 18.6.2021.

Datum 19.06. obilježava se kao Svjetski dan Martinija, popularnog koktela za koji se smatra da je prvi koktel ikad napravljen, a prema nekim pričama, izumio ga je newyorški barmen.

Riječ je o pomalo gorkom, suhom i hladnom koktelu kojeg podjednako preferiraju i žene i muškarci.

Martini se pravi od džina i vermuta, s dodatkom masline i limuna. Ipak, postoji nekoliko verzija ovog pića. Neki ga preferiraju s votkom, dok drugi s džinom. Jedni ga vole promiješanog, a drugi protresenog.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Cath Lowe (@cathlowephoto)

Slavu i popularnost je stekao zahvaljujući Jamesu Bondu koji je pio votku-martini. Mnogi ga smatraju dijelom američke kulture, te pićem moći i prestiža.

Postoje tri pravila oko pripreme Martinija. Prvi je da svi sastojci ovog koktela moraju biti hladni, drugi da čaša u koju se Martini sipa ne smije biti veća od 150 ml, a treća da uvijek koristite svjež led jer u suprotnom, isti može promijeniti okus koktela.

Često se u barmenskim krugovim čaše u obliku slova Y u kojima se pravi ovaj koktel i nazivaju martini čašama.

Sastojci za Martini:

  • 55 ml džina
  • 15 ml vermuta
  • led
  • masline ili limun

Način pripreme:

Džin i vermut nasuti u čašu s ledom i miješati. Potom procijediti u ohlađenu čašu i dodati masline.

Foto: unsplash.com

***

Naslovna fotografija: unsplash.com 

Tekst: Ana Bošnjak 


Bonjour

Bonjour Edit: Za 12. dan pravimo mini snack board od namirnica koje već imamo

TEKST: Adelisa Mašić

Bonjour Edit: Za 12. dan pravimo mini snack board od namirnica koje već imamo Bonjour Edit: Za 12. dan pravimo mini snack board od namirnica koje već imamo

Kako se Bonjour Edit polako približava kraju, rituali postaju još jednostavniji. Dan 12 ne traži recepte, kupovinu ni planiranje. Traži samo da od onoga što već imaš napraviš mali, lijep trenutak.

Danas pravimo mini snack board. Ne za goste, ne za Instagram, nego za sebe. Onaj tanjir koji ne mora biti savršen, ali izgleda kao da si mu posvetila malo pažnje.

 



Snack night je idealan za večeri kada nisi gladna za ‘pravu večeru’, ali želiš nešto grickati. I još bolje, kada želiš da to izgleda lijepo, a ne kao da si sve pojela direktno iz pakovanja.

 



Kako napraviti mini snack board?  

Uzmi male tanjire ili dasku za rezanje i složi snackove koje već imaš kod kuće. Poenta nije količina, nego kombinacija.

Možeš uključiti:

• komadiće sira
• orašaste plodove ili bademe
• krekere ili tostirani hljeb
• masline ili sušeno voće
• nekoliko kockica čokolade


 



Nije važno šta tačno biraš. Bitno je da složiš, a ne samo izvadiš. Da razmisliš o bojama, teksturama i rasporedu, makar na dvije minute.

 



Zašto snack night?  

Zato što način na koji jedemo često utiče na to kako se osjećamo. Mini snack board pretvara obično grickanje u mali ritual. Sporiji zalogaji. Manje nesvjesnog jedenja. Više uživanja.

 



Ovo nije ‘zdrava večera’ niti pravilo kako treba jesti. Ovo je samo podsjetnik da i male stvari mogu izgledati lijepo i imati svoj trenutak.

 



Za kraj  

Ako želiš, zabilježi današnji snack night u našem free mjesečnom kalendaru. Jedna fotografija tanjira, detalja ili samo bilješka da si večeras sebi napravila mali estetski predah je sasvim dovoljna.


anigif


I za kraj, kao mali znak pažnje, na kraju Bonjour Edit serijala čeka i giveaway: Bonjour notes i limitirana Bonjour tote torba, za sve one koje su ovih 15 dana birale male rituale. Za učešće je potrebno samo da ispuniš kratki Forms koji smo podijelili u prvom tekstu serijala.

 



Vidimo se sutra, u novom Bonjour Edit izazovu!

Foto: @foodfotoaestetic


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!