TEKST:

DATUM OBJAVE: 18.6.2021.

Datum 19.06. obilježava se kao Svjetski dan Martinija, popularnog koktela za koji se smatra da je prvi koktel ikad napravljen, a prema nekim pričama, izumio ga je newyorški barmen.

Riječ je o pomalo gorkom, suhom i hladnom koktelu kojeg podjednako preferiraju i žene i muškarci.

Martini se pravi od džina i vermuta, s dodatkom masline i limuna. Ipak, postoji nekoliko verzija ovog pića. Neki ga preferiraju s votkom, dok drugi s džinom. Jedni ga vole promiješanog, a drugi protresenog.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Cath Lowe (@cathlowephoto)

Slavu i popularnost je stekao zahvaljujući Jamesu Bondu koji je pio votku-martini. Mnogi ga smatraju dijelom američke kulture, te pićem moći i prestiža.

Postoje tri pravila oko pripreme Martinija. Prvi je da svi sastojci ovog koktela moraju biti hladni, drugi da čaša u koju se Martini sipa ne smije biti veća od 150 ml, a treća da uvijek koristite svjež led jer u suprotnom, isti može promijeniti okus koktela.

Često se u barmenskim krugovim čaše u obliku slova Y u kojima se pravi ovaj koktel i nazivaju martini čašama.

Sastojci za Martini:

  • 55 ml džina
  • 15 ml vermuta
  • led
  • masline ili limun

Način pripreme:

Džin i vermut nasuti u čašu s ledom i miješati. Potom procijediti u ohlađenu čašu i dodati masline.

Foto: unsplash.com

***

Naslovna fotografija: unsplash.com 

Tekst: Ana Bošnjak 


Bonjour

Ovo je trik koji te smiri brže od meditacije (i znaš ga od djetinjstva)

TEKST: Bonjour.ba

Ovo je trik koji te smiri brže od meditacije (i znaš ga od djetinjstva) Ovo je trik koji te smiri brže od meditacije (i znaš ga od djetinjstva)

Prebrzi smo. Na poslu, u razgovorima, u očekivanjima od sebe... U danima koji počinju s listom obaveza, a završavaju osjećajem praznine koji ne znamo objasniti, svi zapravo tražimo isto, a to je trenutak mira.

I dok ga pokušavamo “naučiti”, pretvorili smo ga u još jedan zadatak. Kupujemo svijeće, slušamo meditacije, mjerimo dah i brojimo sekunde tišine.

Isprobali smo sve metode i savjete i na kraju otkrili ono najjednostavnije: trik koji stvarno djeluje nije nov. Samo ga više ne primjećujemo. 
 

juha-supa-podravka-juha-21-bonjour-ba
 

Dakle, ovo su 4 male, stvarne stvari koje zaista pomažu kad dan postane previše.

 

Odredi malu pauzu koja ima smisla

 

Svaki dan, u isto vrijeme. Ne kao podsjetnik za sastanak, nego signal za predah. Kad zazvoni, odmakni ruke od tastature, ustani, idi do prozora. Ne piši poruku, ne razmišljaj šta dalje. Pet minuta fizičkog prekida od posla često učini više za fokus nego cijeli vikend odmora.

 

Vrati se onome što miriše poznato


Postoji razlog zašto nas određeni mirisi smire brže nego deset minuta disanja. Kad malo razmisliš, sve ono što stvarno pomaže spaja se u jedan jednostavan čin. U trenutak kad se odvojiš od ekrana, ugriješ prostor, uključiš osjetila i napraviš nešto što miriše poznato. Kokošja juha, recimo.

 

juha-supa-podravka-juha-16-bonjour-ba

juha-supa-podravka-kokosija_gif_bonjour_ba-1

juha-supa-podravka-juha-2-bonjour-ba


Mamin trik koji uvijek upali, bilo da nas uhvati umor, gripa ili samo onaj osjećaj da je dan predug. Dok čekaš da proključa, već si zastala. Dok para ispuni kuhinju, ugriješ i tijelo i misli, a kad sjedneš s tanjirom ispred sebe, sve se poveže: tišina, toplina, ritam, miris.

U tih pet minuta sve se uspori i to bez aplikacija, bez plana, samo s kašikom u ruci.
 

juha-supa-podravka-kokosija_gif_bonjour_ba_3
 

Dodaj toplinu prostoru, ne savršenstvo

 

Umjesto da pališ svijeće “za ugođaj”, probaj ovo: ugasi gornje svjetlo, ostavi samo lampu sa žućkastim tonom. Zatvori laptop, pokrij noge dekicom, napravi fizički kontrast između dana i večeri. Tvoje tijelo reaguje na promjenu ambijenta brže nego mozak i zato toplina djeluje kao brzi “reset”.

A najbolji način da je pojačaš? Pileća juha s ribanom kašom. Ta kombinacija toplog svjetla i toplog tanjira vraća mir u tijelo i prostor… svaki put.
 


juha-supa-podravka-juha-1-bonjour-ba

juha-supa-podravka-juha-11-bonjour-ba

juha-supa-podravka-juha-12-bonjour-ba
 

Uključi osjetila

 

Kad osjetiš da te misli preplavljuju, prebaci fokus na čulo. Dotakni nešto toplo, poslušaj zvuk napolju, pomiriši nešto što voliš.
Ta tri sekunda senzorne pažnje, “vidim, čujem, osjećam”, dovoljne su da se vratiš u sadašnjost.

I upravo tada najbolje prijaju oni mali rituali s mirisom doma. Kao krem juha od gljiva, kad želiš pojačati cozy efekat i ušuškati se u vikend. To su trenuci koji podsjećaju da mir ne tražimo, već ga stvaramo, gutljaj po gutljaj.
 

juha-supa-podravka-juha-22-bonjour-ba

juha-supa-podravka-juha-6-bonjour-ba

juha-supa-podravka-juha-10-bonjour-ba

 

Možda mir nikada nije ni bio stvar tišine, nego jednostavnosti. U nekoliko minuta pauze, u toplom svjetlu, u poznatom mirisu koji sve poveže. Kokošja, pileća ili krem, rekli bismo, svejedno je. Bitno je da miriše na dom i stvori osjećaj.
 

juha-supa-podravka-juha-25-bonjour-ba
 

A ako ti se omakne jedno tiho juuuhuu, to je znak da djeluje.

 
Ovaj sadržaj je nastao u suradnji sa Podravkom
 
Bonjour.ba produkcija  
Foto za Bonjour.ba: Marko Jovančić
Video za Bonjour.ba: Marko Jovančić
 


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!