Istražili smo koje knjige su najočekivanije za 2023. godinu, a neke su i već objavljene - Bonjour.ba - bh.lifestyle maga...

Istražili smo koje knjige su najočekivanije za 2023. godinu, a neke su i već objavljene

Tekst:

Ilda Lihić-Isović

BONJOUR.VOLI
11.1.2023.

Nova godina donosi nove odluke i toliko novih knjiga za čitanje koje jedva čekamo prelistati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po najavama ova godina obećava da će ljubitelji knjiga uistinu uživati u memoarima princa Harija, Jade Pinkett Smith koje su već podigle prašinu, kao i novim izdanjima najprodavanijih autora poput Colsona Whiteheada i Margaret Atwood.

U nastavku smo izdvojili samo neke od novih knjiga koje biste možda željeli pogledati.

 

Foto: unsplash.com

 

Spare by Prince Harry

Dugoočekivani memoari princa Harija konačno su objavljeni. Kroz iskren i direktan narativ saznajemo vizuru njegove priče o tragičnoj smrti majke princeze Dajane, životu u kraljevskoj porodici i braku sa Meghan.

Također, knjiga otkriva brojne privatne sukobe između njega i drugih hijerarhijskih viših članova kraljevske porodice i detalje o njegovom razdvajanju od porodice.

 No Holds Barred by Jade Pinkett Smith

Jada Pinkett Smith ne prepušta ništa mašti i nagađanjima u svojoj novoj knjizi.

Naime, voditeljica Red Table Talk-a rekla je da će objaviti memoare na jesen ove godine. Prema saopćenju za štampu za nadolazeću knjigu, Smith prepričava lekcije naučene tokom teškog, ali zadivljujućeg putovanja - upoređujući sve kao vožnju toboganom od dubina samoubilačke depresije do visina ličnog ponovnog otkrivanja i slavljenja autentične ženske moći.

 Crook Manifesto by Colson Whitehead

Colson Whitehead je putem Twittera objavio da će njegov novi roman, Crook Manifesto, biti objavljen u ljeto 2023.

Roman je zapravo sada dio trilogije koji prati Raya Carneya u New Yorku 1970-ih.

Za sve koji su čitali i voljeli njegov Harlem Shuffle koji je osvojio Pulitzerovu nagradu 2021, bit će vam drago da ponovo čitate o likovima Reja i Pepera.

Zanimljiva, smiješna priča o gradu pod opsadom sa dozom tamnih trenutaka sa pozadinskom pričom o značenju porodice zasigurno će biti jedna od najboljih evokacija mjesta i vremena 1970-ih godina.

 Love, Pamela by Pamela Anderson

Nakon priča o životu glumice u naslovima, mogli biste pomisliti da poznajete Pamelu Anderson. No, u ovim memoarima, Anderson iz prvog lica opisuje kako je bilo biti u njenoj koži dok je slava bila na vrhuncu i kako je uspjela pronaći sebe u vrtlogu pažnje.

 Old Babes in the Wood by Margaret Atwood

Najnovija knjiga kratkih priča Margaret Atwood (njezina prva od Stone Collection iz 2014) prati likove poput majke koja tvrdi da je vještica, bankovnu blagajnicu koja je reinkarnirana kao puž, kao i zanimljiv razgovor između „Margaret Atwood“ i velikana naučne fantastike Georgea Orwella koji se odvija tokom seanse.

U 15 priča, autorica Sluškinjine priče pronalazi humor i ljudskost u najekscentričnijim likovima.

 

 


Someone Else's Shoes by Jojo Moyes
 

Priča o zabuni, zbrci i maksimalnom iskorištavanju druge šanse, ovo je novi roman od jedne od najprodavanijih spisateljica New York Timesa, autorice Me Before You i The Giver of Stars.

Narativ prati priču o Nishi koja živi luksuznim životom sve dok njen muž ne objavi razvod što ju primora da se posveti svom životu i održavanju istog. Tome ne pripomaže ni činjenica da nema čak ni cipele u kojima je do maloprije stajala jer je došlo do zabune u kojoj je Sem slučajno uzela njenu torbu za teretanu.

Ubrzo upoznajemo i težak život koji vodi Sem, ali kada isproba Nishine crvene Christian Louboutin krokodilske cipele, val samopouzdanja joj otvara oči kako bi shvatila da se nešto mora promijeniti - a to je ona sama.

Sa mnoštvo zabavnog humora i topline, Someone Else's Shoes je priča o tome kako samo jedna mala stvar može iznenada promijeniti sve.

 

***

Naslovna fotografija:@waterstoneslichfield

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno