5 korisnih knjiga koje svaki roditelj treba pročitati - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

5 korisnih knjiga koje svaki roditelj treba pročitati

Tekst:

Ilda Lihić-Isović

MAME RULZ
31.1.2023.

Roditeljstvo ponekad može djelovati kao usamljeno putovanje, čak i kad znate da je toliko drugih ljudi i prije bilo u istim cipelama. Pored vlastitih prijatelja i porodice, postoje i drugi resursi koji pomažu mamama i tatama da se osjećaju bolje i brže savladaju izazove koje nosi roditeljstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako vam se ideja o odgoju djeteta bez nekih konkretnih smjernica čini zastrašujućom, ove knjige za roditeljstvo bit će SOS. Niko ovaj slatki put ne počinje sa savršenim znanjem o svemu što ide uz roditeljstvo, tako da ćete u nekom trenutku imati jednu slijepu ili možda dvije tačke. 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Nina Vujadinović (@lord_nina) on

 

Naravno, sve knjige okarakterizirajte kao priručnike za kreiranje vaše metode odgoja ispreplićući stvarne primjere iz života sa profesionalnim pristupom ili iskustvom drugih roditelja.
 

Šta Da Očekujete U Prvoj Godini By Heidi E. Murkoff, Arlene Eisenberg, Sandee E. Hathaway

OVa knjiga je najprodavaniji, najomiljeniji svjetski vodič s uputama šta očekivati sa prvom godinom bebe. U knjizi, iz mjeseca u mjesec, navedeni su koraci koji vas potencijalno očekuju i olakšavaju neodoljivu prvu godinu mališana sa mnoštvom praktičnih i realističnih savjeta, prenosivih i dostupnih informacija.  Također, u svakom mjesecu nalazi se odjeljak "šta očekivati" i korisne informacije koje bi vještine mališani trebali razviti u tom periodu i prekretnicama na kojima treba raditi.
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Anja Pralica (@anjapralica) onVaše Dijete By Penelope Leach

U svom autoritativnom i praktičnom stilu, Leach u potpunosti odgovara na brigu roditelja o psihološkom, emocionalnom i fizičkom stanju djece. U prvim fazama od rođenja do polaska u školu ona opisuje kako se djeca razvijaju: što rade, doživljavaju i osjećaju. Također, ona tematizira lakša pitanja koja roditelji često postavljaju - što znači budnost nove bebe ili tantrum (izljevi bijesa) djeteta? - i ona teža: kako i kada bi se novi roditelji trebali vratiti na posao, kako odabrati osobu koja će čuvati dijete ili kako reći djetetu o novoj prinovi.

 

Foto: algoritam.hr

 

 

Najsretnija beba u kvartu by Harvey Karp

Harvey Karp, svjetski poznati pedijatar i stručnjak za smirivanje uplakanih beba i neispavanih roditelja, u knjizi detaljno razrađuje jednostavan plan kako potaknuti mališane da spavaju mirnije i dulje. Roditelji će otkriti da svako dijete posjeduje „refleks smirivanja“ i na koji način se može aktivirati čarobni štapić kako bi beba brzo prestala plakati.

 Iz perspektive djeteta 1 i 2 by Antonella Kuzma


Autorica je na svom Instagram profilu podijelila nekoliko odrednica ovih knjiga, a između ostalog navodi da iako svaka knjiga ima 200-ak stranica, pisane su na način da roditelj svakoga mjeseca pročita samo 20-ak stranica upravo za mjesec u kojem se nalazi dijete. U vodiču su znanstvene činjenice, ali napisane na extra jednostavan način tako da ga se može čitati čak i u najvećim trenucima umora, a kako bi vodič bio što potpuniji u njegovom stvaranju su joj pomogle čak 4 osobe iz 4 različite struke (odgojiteljica, specijalistica za rani razvoj, psihologinja i fizioterapeutkinja).
 

***

Naslovna fotografija:freepik.com

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno