TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 5.12.2014.
Ladurée kolači su crème de la crème slastičarskih poslastica.
Sredinom dvadesetog stoljeća, Pierre Desfontaines kreirao je prvi Ladurée makaron, genijalno se sjetivši spojiti dva makarona i ispuniti kolačić neodoljivim filom. Otada, recept je ostao isti, a Ladurée je svake godine povećavao broj okus i boja u kojima dolazi. Od osam osnovnih makarona i par boja, Ladurée je počeo svojim kupcima nuditi i egzotične okuse, kreirane za posebne lokacije ovih slastičarnica ili dizajnere.
U svojoj dugogodišnjoj tradiciji, Ladurée je i surađivao s mnogim dizajnerima, a sve svoje uspjehe skupio je u knjigu nazvanu Ladurée Macarons.
U knjizi, svoje kolače je usporedio s couture haljinama, budući da oboje zahtijeva puno pažnje kako bi ispali savršenih oblika, istovremeno delikatni, ali i punog okusa.
Najbolje od svega jeste što ona , na svom kraju nudi i upute, korak po korak, kako i vi u udobnosti svog doma možete napraviti savršeni Ladurée kolačić. Ovu knjigu s receptima želimo u našoj kuhinji!
TEKST: Adelisa Mašić
Postoje mjesta kojima se rado vraćamo upravo zato što stalno donose nešto novo, a Backyard Sarajevo je jedno od tih.
Kafić koji je od samog otvaranja privukao pažnju svojim prepoznatljivom atmosferom i jasnom estetikom, ali i mjestom gdje se ponuda ne zaustavlja na 'standardnom'.
Ovog puta povod za dolazak bili su novi deserti, tačnije realistični kolači koji izgledom podsjećaju na voće, ali iznutra kriju slojevite, precizno balansirane okuse. 
Probali smo pistaciju i mango i upravo je taj momenat vizuelnog iznenađenja ono što vas prvo privuče. Na prvi pogled, desert izgleda gotovo identično pravom plodu: tekstura, boja i oblik su dovedeni do detalja.
No, tek kada ga prerežete, postaje jasno zašto su ovi kolači postali pravi mali hit. 

Pistacija je kremasta, bogata, ali ne teška, dok mango donosi svježinu i blagu kiselkastu notu koja lijepo balansira slatkoću. Ovo su deserti koji se ne jedu na brzinu, već polako, uz kafu i razgovor.
Drugi desert koji smo probali je čokoladni medo: vizuelno razigran, ali okusom vrlo ozbiljan. Riječ je o čokoladnom mousseu preko kojeg se, neposredno prije posluživanja, prelije topla crna čokolada. 
Taj trenutak kada se čokolada razlije preko deserta čini cijelo iskustvo još zanimljivijim, a kombinacija tekstura i intenzivne čokolade čini ga savršenim izborom za one koji vole klasične, ali bogate okuse.
Backyard ovim desertima potvrđuje da nije riječ samo o lijepom prostoru, već o mjestu koje pažljivo gradi svoju ponudu i prati savremene gastro trendove.
Ako ste već bili u Backyardu, ovo je dobar razlog za novi dolazak. A ako niste, ovi deserti su sasvim dovoljan povod da ga konačno dodate na svoju listu mjesta koja vrijedi posjetiti u Sarajevu.
Foto: Bonjour
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!