Klub čitatelja 'Treći ponedjeljak' iz Mostara izdvaja 5 knjiga koje vrijedi pročitati u ovoj godini - Bonjour.ba - bh.li...

Klub čitatelja 'Treći ponedjeljak' iz Mostara izdvaja 5 knjiga koje vrijedi pročitati u ovoj godini

Tekst:

Maria Krezić

INTERVJU
21.2.2022.

Posljednjih nekoliko godina sve se više ističe potreba za osnivanjem čitateljskih klubova i aktivnostima za promicanje kulture čitanja u našoj zemlji. Uloga čitateljskih klubova se očituje i u razvoju komunikacijskih i socijalnih kompetencija pojedinaca, pa sve do utjecaja na psihofizičko zdravlje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


U sklopu bh. čitateljskog društva unutar kojeg djeluju i brojne knjižnice, škole i udruge, ne tako davno je osnovan i klub čitatelja „Treći ponedjeljak“ u čijem simboličnom nazivu se zapravo krije raspored njihovih susreta. Naime, radi se o skupini entuzijasta koji se sastaju svakog trećeg ponedjeljka u mjesecu, kada razgovaraju o odabranoj knjizi.
Time je Mostar dobio svoj prvi čitateljski klub čiji članovi od 2020. godine aktivno potiču okolinu na čitanje i stvaranje novih prijateljstava. Kako kažu, njihovi sastanci su opušteni, ugodni i zanimljivi, a više o predmetu tih književnih diskusija i planovima za budućnost pogledajte u našem razgovoru u nastavku.


* * *

Kada je osnovan i tko danas čini vaš klub?

Klub čitatelja „Treći ponedjeljak“ osnovan je u siječnju 2020. godine. Nismo htjeli samo sjediti i žaliti se kako Mostaru nedostaje čitateljski klub, nego smo u novu godinu ušli s ciljem. Iskrica želje rasplamsala se u ideju, ideja u plan, plan u realizaciju, i evo nas dvije godine kasnije, i dalje okupljeni oko iste ideje i čak još više zagrijani za nju. Nakon 24 sastanka i preko 30 pročitanih naslova, još se radujemo našem sastanku svakog trećeg ponedjeljka u mjesecu.

Članovi kluba različitih su profila. Ne, nismo svi profesori književnosti. Među nama ima i prevoditelja, ekonomista, pravnika, planinara, medicinara, freelancera, kreativaca... Čak je i dobna granica između nas poprilično velika, ali nama je potpuno neprimjetna. Jedina bitna stavka za "upad" u Klub je ljubav prema čitanju i spremnost na kvalitetnu raspravu o pročitanom.

 

 

Kako biste opisali klub u tri riječi?

Načitani, radoznali i vedri. Načitani - jer svi članovi zaista puno čitaju i izvan Kluba, te rado razmjenjujemo dojmove, ali i knjige. Radoznali – intelektualno radoznali, jer ne samo da pročitamo knjigu, nego nas zanima sve i o njenom autoru, njegovom životu, vremenu u kojem je knjiga nastala.
Radoznali smo kakva su djela iz žanrova koji nisu naši omiljeni žanrovi i koje nismo puno čitali. Upravo to je i razlog članstva u nekom klubu čitatelja – izaći iz vlastite zone ugode kada se radi o čitanju. Svi volimo dobre filmove i predstave, tako da često zajedno odemo i u kino i kazalište.
Želimo uvijek doživjeti i naučiti nešto novo. I vedri - jer naši su sastanci opušteni, uvijek se odvijaju u dobroj i pozitivnoj atmosferi, uz puno smijeha, bez obzira na to što se često dogodi da su nam mišljenja o pročitanom dijametralno suprotna.

 

Što je predmet vaših sastanaka?

Knjige. Književnost. Čitanje. Klub čitatelja „Treći ponedjeljak“ prvenstveno povezuje ljubav prema pisanoj riječi i naši su sastanci poprište kvalitetnih rasprava o pročitanome. Nerijetko se uputimo i na predstavljanja novog književnog naslova u našem gradu. Znamo se okupiti i na spontanim kavama jer nam se ne da čekati treći ponedjeljak u mjesecu da se vidimo i razmijenimo dojmove o nekoj knjizi koju smo pročitali i izvan obvezne lektire. Dakle, književnost je primarna, sve drugo došlo je vremenom i zahvaljujući pozitivnoj vibri koja vlada u Klubu.

Na svakom sastanku, nakon rasprave o knjizi mjeseca, biramo knjigu za sljedeći mjesec, odnosno izvlačimo je iz jedne lijepe, velike kutije, koju zovemo „šešir“, a u koju je svaki član stavio po tri prijedloga za čitanje. To je izvlačenje zasigurno najuzbudljiviji trenutak svakog sastanka.

Sastanke održavamo u nekom od mostarskih kafića ili restorana, u kojem možemo naći dovoljno veliko, ali dovoljno ugodno mjesto za naše knjiške razgovore.

 

 

Koji su planovi i ciljevi koje želite realizirati u 2022. godini?

Imamo nekoliko planova i ciljeva. Prošle smo godine na naše sastanke pozvali neke od najčitanijih domaćih književnika i imali smo čast da su nam se odazvali i Elvedin Nezirović i Senka Marić. Ti sastanci bili su jako zanimljivi i na obostrano zadovoljstvo. Ove godine planiramo pozvati još neke autore čija su nas djela zaintrigirala. Posebno nam je želja ugostiti Almina Kaplana i našu Mostarku, Magdalenu Blažević. Ta izravna interakcija nas čitatelja s autorima, bez posrednika, zaista je nešto posebno.

Drugi cilj je nastaviti suradnju s izdavačkom kućom Buybook. Oni su prepoznali naš trud, rad i kvalitetu i ponosni smo što su baš oni prijatelji našeg čitateljskog kluba. Naime, sudjelujemo u projektu “Od jedne pandemije do druge: 100 godina europske književnosti u 10 knjiga”, u okviru kojeg su do sada izašla četiri naslova. Mi smo sve naslove uvrstili u naš čitateljski plan. Kada nova knjiga izađe, Buybook svakom članu Kluba osigura njegov vlastiti primjerak za čitanje, raspravljamo o knjizi na sastanku (taj mjesec čitamo dvije knjige) i kroz naše osvrte nakon sastanka predstavljamo je široj publici. Iznimno nam je drago biti dijelom ovog projekta, i tako dodatno promovirati čitanje kvalitetne književnosti.

Planiramo organizirati i neke čitateljske aktivnosti za „podmladak“ Kluba, odnosno djecu naših članova.
I naposljetku, a to je i najbitnije - cilj nam je da Klub čitatelja „Treći ponedjeljak“ ostane svoj. Jedinstven. Opušten. Prepoznatljiv. Da se još dugo radujemo tom trećem ponedjeljku u mjesecu i da nestrpljivo iščekujemo sastanak Kluba, raspravu, izbor nove knjige mjeseca. Da uživamo u onome što smo pokrenuli i u što smo izrasli.

 

 

5 knjiga koje savjetujete da pročitamo u ovoj godini?


Sinovi, kćeri, Ivana Bodrožić

Roman koji razbija sve predrasude o LGBT+ zajednici. Vaši stavovi bit će iz temelja prodrmani, a tolerancija pod upitnikom. Intrigantno, zanimljivo i drugačije štivo koje će vas potaknuti na preispitivanje mnogo čega. Idealan materijal za čitateljske klubove.


Meho, Almin Kaplan

Samo veliki pisci mogu od banalne teme poput obnove džamijskog dvorišta i učmale atmosfere, kakva vlada u hercegovačkim Dubravama, stvoriti književni dragulj. Kaplan je s lakoćom uspio. I zato je majstor.


Brodska cesta bb, Mediha Šehidić

Roman koji će vas do kosti protresti svojom intimnom ispovijedi o odrastanju bez roditelja. Surovo bolan i iskren. Prelijepo ispisane stranice o tome kako se kalila čelično snažna žena. 
 

Molim te, pazi na mamu, Kuyung-sook Shin

Roman nad kojim nećete plakati dok ga budete čitali. Plakat ćete tek kad završite s čitanjem. Kad obrišete suze, zagrlite svoju mamu. Jako!


Normalni ljudi, Sally Rooney

Premda se na prvim stranicama čini kao tinejdžerski, ovo je roman o životu u kojem ćete istinski uživati. Svakako ga pročitajte prije najnovijeg romana iste autorice.

* * *
Naslovna fotografija: Pexels

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno