Sutra u kinu Meeting Point počinju Dani evropskog filma, a ulaz je besplatan! - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Sutra u kinu Meeting Point počinju Dani evropskog filma, a ulaz je besplatan!

Tekst:

Bonjour.ba/PR

EVENT
11.5.2022.

Sutra u kinu Meeting Point počinju Dani evropskog filma u Bosni i Hercegovini – filmska revija zahvaljujući kojoj će publika od 12. do 22.5. imati priliku uživati u 11 najboljih evropskih filmova, uz besplatan ulaz na sve projekcije. Projekcije počinju svaku večer u 19.30 sati, a besplatne ulaznice se preuzimaju u kinu Meeting Point sat vremena prije početka projekcije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Program povodom Dana Evrope u Bosni i Hercegovini organizuju Mreža državnih instituta za kulturu zemalja članica Evropske unije u Bosni i Hercegovini (EUNIC) pod predsjedanjem Francuskog instituta u BiH i Info centar Evropske unije u Bosni i Hercegovini. Na otvorenju programa u kinu Meeting Point, u četvrtak, 12.5. u 19.30 sati, publici će se obratiti ambasador Johann Sattler, šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH, Serhii Miniailo, otpravnik poslova Ambasade Ukrajine u BiH i Emilie Riviere, prvi sekretar Ambasade Francuske u BiH.

Dani evropskog filma počinju projekcijom filma “Divlja polja” (Yaroslav Lodygin, 2018.), a film predstavljaju Ambasada Ukrajine u Bosni i Hercegovini i Arthaus Trafik. Film prati Hermana, koji je primoran da se vrati iz Harkova u svoj rodni grad u Donbasu kako bi preuzeo benzinsku pumpu svog brata na koju je oko bacila prekogranična mafija. Divlja polja koja okružuju pumpu su historijska kapija od istoka prema zapadu – mjesto gdje se različiti interesi uvijek i iznova sukobljavaju. Događaji na staroj benzinskoj pumpi postaju slika suludog života i društvenih odnosa u Ukrajini.

 U petak, 13.5., na programu je komedija “Parfemi” (Grégory Magne, 2019.) – film predstavljaju Ambasada Francuske u Bosni i Hercegovini i Francuski institut u Bosni i Hercegovini. U subotu, 14.5., na programu je film “ACASĂ - Moj dom” (Radu Ciorniciuc, 2020.), koji predstavlja Ambasada Rumunije u BiH. “Šampioni” Javiera Fessera, koji predstavlja Ambasada Španije u BiH, na programu je u nedjelju, 15.5.. U ponedjeljak, 16.5., na programu je film “Lak život” (Orso Miyakawa, Peter Miyakawa, 2019.), koji predstavlja Ambasada Italije u BiH. Film Miroslava Mandića “Sanremo” (2020.), koji predstavlja Ambasada Slovenije u BiH, na programu je u utorak, 17.5.. U srijedu, 18.5. na programu je “Oskar i Lili – Gdje nas niko ne zna” (Arash T. Riahi, 2020.) koji predstavlja Austrijski kulturni forum, a u četvrtak 19.5. publika ima priliku vidjeti film “Auerhaus” (Neele Leana Vollmar, 2019.), koji predstavljaju Ambasada Njemačke i Goethe-Institut u Bosni i Hercegovini. U petak, 20.5. na programu je film “A onda smo plesali” (Levan Akin, 2019.), koji predstavlja Ambasada Švedske u BiH. Film “Sjenke” (Bohdan Sláma, 2020.), koji predstavlja Ambasada Češke Republike u Bosni i Hercegovini, na programu je u subotu, 21.5..

Program završava u nedjelju, 22.5., projekcijom filma “Sitne priče” (Attila Szász, 2019.), koji predstavljaju Ambasada Mađarske u Bosni i Hercegovini i Nacionalni filmski institut Mađarske.

Filmovi se prikazuju s titlovima na BHS i engleskom jeziku, a program možete pogledati i na ovom linku. Za više informacija o programu i filmovima, možete posjetiti i ovu stranicu

***
Naslovna fotografija: Kino Meeting Point PR

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno