TEKST: Bonjour.ba/PR
DATUM OBJAVE: 11.5.2022.
Sutra u kinu Meeting Point počinju Dani evropskog filma u Bosni i Hercegovini – filmska revija zahvaljujući kojoj će publika od 12. do 22.5. imati priliku uživati u 11 najboljih evropskih filmova, uz besplatan ulaz na sve projekcije. Projekcije počinju svaku večer u 19.30 sati, a besplatne ulaznice se preuzimaju u kinu Meeting Point sat vremena prije početka projekcije.
Program povodom Dana Evrope u Bosni i Hercegovini organizuju Mreža državnih instituta za kulturu zemalja članica Evropske unije u Bosni i Hercegovini (EUNIC) pod predsjedanjem Francuskog instituta u BiH i Info centar Evropske unije u Bosni i Hercegovini. Na otvorenju programa u kinu Meeting Point, u četvrtak, 12.5. u 19.30 sati, publici će se obratiti ambasador Johann Sattler, šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH, Serhii Miniailo, otpravnik poslova Ambasade Ukrajine u BiH i Emilie Riviere, prvi sekretar Ambasade Francuske u BiH.
Dani evropskog filma počinju projekcijom filma “Divlja polja” (Yaroslav Lodygin, 2018.), a film predstavljaju Ambasada Ukrajine u Bosni i Hercegovini i Arthaus Trafik. Film prati Hermana, koji je primoran da se vrati iz Harkova u svoj rodni grad u Donbasu kako bi preuzeo benzinsku pumpu svog brata na koju je oko bacila prekogranična mafija. Divlja polja koja okružuju pumpu su historijska kapija od istoka prema zapadu – mjesto gdje se različiti interesi uvijek i iznova sukobljavaju. Događaji na staroj benzinskoj pumpi postaju slika suludog života i društvenih odnosa u Ukrajini.

U petak, 13.5., na programu je komedija “Parfemi” (Grégory Magne, 2019.) – film predstavljaju Ambasada Francuske u Bosni i Hercegovini i Francuski institut u Bosni i Hercegovini. U subotu, 14.5., na programu je film “ACASĂ - Moj dom” (Radu Ciorniciuc, 2020.), koji predstavlja Ambasada Rumunije u BiH. “Šampioni” Javiera Fessera, koji predstavlja Ambasada Španije u BiH, na programu je u nedjelju, 15.5.. U ponedjeljak, 16.5., na programu je film “Lak život” (Orso Miyakawa, Peter Miyakawa, 2019.), koji predstavlja Ambasada Italije u BiH. Film Miroslava Mandića “Sanremo” (2020.), koji predstavlja Ambasada Slovenije u BiH, na programu je u utorak, 17.5.. U srijedu, 18.5. na programu je “Oskar i Lili – Gdje nas niko ne zna” (Arash T. Riahi, 2020.) koji predstavlja Austrijski kulturni forum, a u četvrtak 19.5. publika ima priliku vidjeti film “Auerhaus” (Neele Leana Vollmar, 2019.), koji predstavljaju Ambasada Njemačke i Goethe-Institut u Bosni i Hercegovini. U petak, 20.5. na programu je film “A onda smo plesali” (Levan Akin, 2019.), koji predstavlja Ambasada Švedske u BiH. Film “Sjenke” (Bohdan Sláma, 2020.), koji predstavlja Ambasada Češke Republike u Bosni i Hercegovini, na programu je u subotu, 21.5..
Program završava u nedjelju, 22.5., projekcijom filma “Sitne priče” (Attila Szász, 2019.), koji predstavljaju Ambasada Mađarske u Bosni i Hercegovini i Nacionalni filmski institut Mađarske.
Filmovi se prikazuju s titlovima na BHS i engleskom jeziku, a program možete pogledati i na ovom linku. Za više informacija o programu i filmovima, možete posjetiti i ovu stranicu.
***
Naslovna fotografija: Kino Meeting Point PR
TEKST: Bonjour.ba
U kuhinji često nastaju i najljepše i najnepredvidivije priče. Svi znamo onaj trenutak kada deseti put pokušavamo izravnati šlag, a on i dalje živi svoj život. Jer, koliko god se trudili, ponekad nam kuhinja pošalje jasnu poruku: izgled neće uvijek slušati, ali okus, on je već na našoj strani.

Upravo tu filozofiju Dolcela decenijama gradi u svojim proizvodima i olakšava slatke rituale brzim, provjerenim miksovima i okusima na koje se možemo osloniti.
Zato je Bonjour.ba, zajedno s Dolcelom, okupio malu grupu učesnica na radionici dekoracije torti kako bismo pokazali da slastice nisu samo rezultat, nego i proces u kojem kreativnost pronalazi svoj put.




Nakon kratkog upoznavanja i prvih osmijeha, učesnice su pozdravili Ana Ćavar, vlasnica portala Bonjour.ba, i Haris Arnautović, direktor marketinga Podravke BiH.


Haris Arnautović, direktor marketinga Podravka BiH
Prije same radionice, učesnice su ispunile kratki upitnik, mali ritual koji ih je povezao s najdražim uspomenama iz djetinjstva, ukusima koje su voljele i slasticama koje ih prate godinama. Bio je to nježan uvod u sve što će tek nastati…





Radionicu je vodila Ivana Divljan, čiji je pristup učinio da sve izgleda jednostavno, čak i onima koje šlag inače drži “taocima”. Umjesto uputa koje se moraju slijediti do slova, dala je slobodu da se isprobava, istražuje, miješa i mijenja baš onako kako kuhinja zna biti kada zaboravimo na stroga pravila.



Vrlo brzo nastao je poznati slatki flow. Kecelje su se zavezale, krema je išla svojim putem, ukrasi svojim, a torte su postajale male verzije onih koji ih prave.

Uz pet prijavljenih čitateljica, radionici su se pridružile i Dolcela ambasadorice Naida Kadić Klico, Maja Topčagić i Ena Avdić čija prisutnost uvijek unese onu laganu, inspirativnu energiju zbog koje se prostor osjeti toplijim.






Atmosfera se spontano pretvorila u prijateljsko druženje: savjeti su prelijetali preko stola, a poneki “ups” trenutak pretvarao se u najšarmantniji dio dekoracije.




U tim malim scenama najjasnije se osjetila poruka kampanje “Jedino za izgled ne možemo garantirati” jer sve ono što se ne vidi na fotografijama, od raspoloženja do topline u prostoru, bilo je već savršeno.




Najljepši trenutak radionice nastao je onog časa kada su svi već zaboravili da prave tortu, a počeli da stvaraju nešto što nosi njihov potpuni, mali potpis. Boje su se miješale, ideje mijenjale iz minute u minutu, Ivana se smješkala dok je obilazila radne stolove, a svaki komentar bio je više ohrabrenje nego instrukcija.



Nije bilo tačnog načina, nije bilo pogrešnog poteza. Bilo je samo: “Hajde da vidimo šta će ispasti.” Upravo u tome je ležala čar ove radionice. A sve su bile preukusne jer okusu se vjeruje. Izgledu… pa, tu Dolcela ionako nikad ne garantira.







A onda… trenutak iznenađenja. U svakoj Dolcela kutiji gdje su se pakovale slastice nalazila se fotografija iz djetinjstva koju su nam učesnice prethodno poslale, kao i kartica s pitanjem: „Koja je tvoja želja za 2026. godinu?“



Uz malu svijeću i tihi dogovor da je zajednički puhnemo, prostor je na trenutak postao podsjetnik na to da slastice prate naše priče puno duže nego što mislimo.



Ovaj događaj nas je još jednom podsjetio na suštinu Dolcela kampanje: ne garantiramo izgled, ali garantiramo trenutke koji se pamte. I baš zato svaka torta koja je tog jutra nastala ima svoju priču, ne savršenu, nego stvarnu.



Nakon što su tortice dobile svoje finalne dekoracije, najviše pitanja vrtjelo se oko jedne stvari: koja je to baza koja sve drži zajedno?

Zato dijelimo jednostavnu verziju recepta inspirisanog radionicom, onog koji daje strukturu, ali ostavlja puno prostora za improvizaciju.
SASTOJCI:
Za kore:
- Jaja
- Šećer
- Brašno
Za kremu:
- Dolcela puding vanilija, skuhan u mlijeku
- Šećer
- Dolcela Gussnel za dodatnu stabilnost i podatnost
Za dekoraciju:
- Dolcela šlag krema vanilija (ili neki drugi okus po želji)
- Ukrasi po želji
PRIPREMA:
Ispecite jednostavnu koru i izrežite je u krugove. Skuhajte Dolcela puding vanilija ili koji volite, dodajte šećer i Dolcela Gussnel kako biste dobili glatku, stabilnu kremu. Složite mini tortice: kora - krema - kora. Završite šlagom.

Recept je jednostavan, brz i zahvalan za sve koji vole kreativni proces više od savršene linije šlaga.
Bonus savjeti: Ako volite varijacije, puding od vanilije lako možete zamijeniti Dolcela pudingom čokolada, a dekoraciju napraviti sa Dolcela šlag pjenom (Dolcela šlag priprema sa vodom) ili Dolcela šlag kremom koju volite: Dolcela šlag krema čokolada, karamela, jagoda ili nugat i pustite da upravo okus odluči kakav će biti izgled.


Za brzu, bogatu podlogu tu su i Dolcela Chocolate Muffins ili Dolcela Lava Muffins, mješavine koje su idealne kad želite efektnu tortu bez dugog pripremanja. Sve su to male prečice koje daju više prostora kreativnosti.

Inspiraciju ste, vjerujemo, već pronašli. Šlag, puding, ukrase i miksove birate sami. A rezultat? Ma šta god ispalo, bit će vaša Dolcela kreativna priča, ukusna i zanimljiva.
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!