TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 22.2.2017.
Protekle srijede na suncem okupanom Trebeviću, u bajkovitom Sunnylandu odigrao se jedinstven događaj za grad Sarajevo. Grupa kreativnih i entuzijastičnih ljudi željela je zabaviti i pripremiti nešto posebno za najmlađe u gradu. Kada se spoje kreativnost i profesionalnost, uz maštovitost i ljubav prema onom što rade, rezultati su uvijek odlični.
Fress.ba, Sunnyland i Kod Gabriele organizirali su Kids Food Lab. Zdrava, slasna i ukusna kulinarska radionica za malu raju. Mališani uzrasta od 5 do 12 godina su učili svoje prve kulinarske korake. Zdravo, organsko voće, povrće i začinsko bilje osigurala je Fress kako bismo znali da djeca jedu samo provjerene namirnice. Budno oko i vrijedne ruke Gabriele Ključe, Madame Chef vodile su male kuhare u otkrivanje čari kulinarstva. Za ovakav projekt nije postojao nitko drugi tko bi bolje pokazao kako svaku namirnicu pretvoriti u ukusno jelo i tko bi na poseban način prenio djeci ljubav i strast za kuhanje. Djeca su upravo osjetila tu energiju i odgovorili vrijednim radom i slasnim zalogajima. Malim i velikim kuharima da upotpuni atmosferu sve je zabavio glumac i mađioničar Igor Skvarica, a emocije i energiju fotoaparatom zabilježila nenadmašna Aida Redžepagić, kako bi ostalo u trajnom sjećanju na ovaj vedri događaj.
Ovo je bila tek prva u nizu aktivnosti Kids Food Lab, projekta koji na zabavan način u prijatnoj atmosferi i okruženju na inspirativan način uz provjerene i kvalitetne proizvode uči djecu kulinarskim tajnama. Gabriela Ključe će ih kroz hranu i okuse voditi na put oko svijeta i naučiti kako da napraviti zdrave slane i slatke zalogaje kojima će sami moći svakodnevno obogatiti obrok kod kuće ili užinu u školi.
Kulinarsko putovanje se nastavlja novim aktivnostima i radionicama. Sve prijave vaših malih chef-ova možete poslati na [email protected].
{gallery}2017/2017_02/gabriela{/gallery}
Foto: Aida Redžepagić
TEKST: Adelisa Mašić
Šljive su upravo u sezoni i teško je zamisliti bolji način da ih iskoristimo nego u sočnom desertu koji spaja jednostavnost i toplinu domaće kuhinje.
Hrskave mrvice, miris cimeta i sočno voće stvaraju kombinaciju kojoj je teško odoljeti, posebno u jesenjim danima kada tražimo nešto što grije i podsjeća na bakin sto.
Ono što ovaj recept čini posebnim jeste to što ne zahtijeva puno vremena ni komplikovane korake. Dovoljno je pripremiti tijesto, posuti ga šljivama i cimetom, a zatim završiti sve slojem prhkih mrvica.
Nakon pečenja, kuća će mirisati na spoj voća i maslaca, a svaki zalogaj donosi savršen balans slatkog i kiselkastog.
Kako se pravi?
Ovaj desert možete poslužiti topao uz kuglu sladoleda ili šlag, ali jednako je ukusan i sam. Idealno za popodnevnu pauzu, druženje s prijateljima ili kao slatki završetak vikenda.
Pogledajte najnovije teme na Bonjour.ba
Foto: @blairgreyx
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!