TEKST: Bonjour.ba

DATUM OBJAVE: 13.8.2019.

Doručak je za mnoge od nas omiljeni dio dana. Uz ovaj poseban gastro ritual vežemo neke od omiljenih uspomena, mirisa i okusa.

Važan je i zbog nutritivnih svojstava, a u užurbanim danima, kada ga ne stižemo pripremiti doma, važno je birati adrese koje nude zdrave, hranjive i fine jutarnje zalogaje. 

Danas se u Sarajevu, u ulici Kranjčevićeva 11, otvorila Kašahana, novi maleni, ali preslatki bistro koji su pokrenuli Selma i Tarik, bračni par, iz ljubavi prema coffee shopovima, zdravoj hrani i druženjima. Selma nas je provela kroz Kašahanu i otkrila zašto će se ovo mjesto naći i na vašem gastro kompasu.

Što vam je bio motiv za otvaranje Kašahane? A inspiracija za samo ime?

Prvenstveni motiv je bio pronalazak izvora primanja u jednom prelomnom trenutku života i dotadašnje karijere. A onda se poklopilo nekoliko kockica. Kašahana je rezultat prijave na jedan konkurs za dodjelu sredstava za pokretanje biznisa i samozapošljavanje. Sama ideja je nastala kroz brojna putovanja na koja supruga i ja idemo te pronalaženje malih mjesta sa “dušom” u velikim turističkim centrima. Često smo komentarisali kako više takvih mjesta (tzv. “coffee shops”) u Sarajevu fali i kako ćemo jednog dana imati nešto svoje. A to “nešto naše” je nastalo jednostavno iz našeg svakodnevnog života.

Oboje se trudimo voditi računa o svom zdravlju, a to znači i hraniti se zdravo te obavezno doručkovati. Otkrili smo zobene kaše, probavali i jeli razne varijacije, a onda kad je došao taj presudni momenat smo jednostavno odlučili da su kaše to posebno što želimo ponuditi. 

Inspiracija za ime je bila ta da želimo imati prepoznatljivo ime koje će biti jasno, a istovremeno imati i notu tradicionalnog bosanskohercegovačkog u sebi. Smatramo da smo s jednostavnom prostorijom u kojoj se jedu kaše dobro izabrali. 

Čime ste se vodili pri uređenju Kašahane?

Znali smo da želimo prozračan i funkcionalan prostor. Pronašli smo par ideja na Pinterestu te ih proslijedili našoj arhitektici Lejli Duran kao polaznu tačku. Ona je odgovorna za sve što se dalje dešavalo. Naše je samo bilo da izaberemo šta nam se više sviđa od danih prijedloga.  

Koja će se sve jela naći u vašoj ponudi?

U našoj ponudi su prvenstveno tople zobene kaše s dodacima koje čine orašasti plodovi, svježe voće, puteri od orašastih plodova, domaći chia džem i sl. Pored toga, nudit ćemo chia puding, te sendviče/tostove na našem domaćem hljebu s avokadom te orašastim puterima i svježim voćem. Od pića su to kafe, domaći čajevi te prirodni sokovi. Jako nam je važno naglasiti da u svim prilikama u kojima možemo koristimo domaće proizvode te naročito rado uspostavljamo saradnju s domaćim brendovima koji proizvode puter od kikirikija (Biona), puter od lješnjaka (Noccio), prirodne sokove (Sherbetlook). Također smo uspostavili saradnju s domaćom specialty coffee pržionicom (Ćejf Coffee Roastery) te ćemo u Kašahani praviti njihovu kafu. 

Što svakako moramo isprobati u Kašahani?

Jednu od naše tri kaše: Protein Power kašu, Force of Nature kašu ili Goodness Overload kašu. Ili sve tri. :) Ali i sve ostalo svakako preporučujemo. 


Bonjour

3 tuzlanske adrese koju čine jesen posebnom: Hrana na broju 2 je savršena

TEKST: Bonjour.ba

3 tuzlanske adrese koju čine jesen posebnom: Hrana na broju 2 je savršena 3 tuzlanske adrese koju čine jesen posebnom: Hrana na broju 2 je savršena

Ako je ljeto bilo sezona svjetla i pokreta, jesen u Tuzli donosi novi ritam onaj sporiji, ali dublji. Svjetla kafića presijavaju se na mokrim pločnicima, mirisi toplog espresa miješaju se s muzikom iznutra, a razgovori traju duže.

U sklopu formata Tour de Bonjour donosimo vam priče o gradovima i jedinstvenim lokacijama pružajući novo viđenje onoga što nas svakodnevno okružuje. 

Ovog puta, našu pažnju zadržala je Tuzla, grad poznat po svom suncu, ali i atmosferi koja i u oktobru nosi toplinu i mjestima koja tek čekaju da budu otkrivena.

bonjour_ba_iqos_posjetili_smo_tuzla_r_01
bonjour_ba_iqos_posjetili_smo_tuzla_r_02

Tri adrese. Tri potpuno različite atmosfere. Jedna zajednička crta: prostor u kojem se može uživati bez pepela, bez klasičnog dima i s više prostora za misao i znatiželju.

U suradnji s IQOS Curious X, slavili smo istraživanje novih perspektiva, koje dočaravaju puls ovog grada. Neke od ovih lokacija već znate, neke će vas možda iznenaditi, ali sve tri pozivaju na istraživanje, opuštanje i onaj osjećaj da upravo sada živite trenutak koji vrijedi zapamtiti.

bonjour_ba_iqos_posjetili_smo_tuzla_r_03

Jesen miriše na sushi i jazz u Don Papa

Don Papa donosi večernji luksuz bez prenemaganja. U mračnijem interijeru, s profinjenim osvjetljenjem i pažljivo posloženim koktelima, osjećat ćete se kao da ste negdje između filmske scene i privatnog eventa.  

To je onaj tip prostora koji ne traži pažnju on je jednostavno ima.

bonjour_ba_iqos_posjetili_smo_tuzla_r_06
bonjour_ba_iqos_posjetili_smo_tuzla_r_08

Na stolu: Wagyu sushi, pizza s kozicama, nekoliko različitih vrsta sushija i naravno, Don Papa koktel koji je zaokružio priču večeri.

Ambijent, profinjen i topao, dokazuje da je luksuz u iskustvu, u pažnji s kojom se sve priprema i u osjećaju da se nalazite tačno tamo gdje treba.

bonjour_ba_iqos_posjetili_smo_tuzla_r_010
bonjour_ba_iqos_posjetili_smo_tuzla_r_07
bonjour_ba_tuzla_posjetili_smo_iqos_G2

Trenutak mira u Wint Lounge

Na Stupinama, Wint Lounge otvara panoramu grada kroz velike staklene stijene koje hvataju posljednje zrake sunca. Boje su sada mirnije, ali pogled još uvijek zadivljuje.

Mi smo uživali u Strawberry Basil Martini koktelu i cafe latteu, dok su se kroz prozor presijavale svjetiljke s ulice.

bonjour_ba_iqos_posjetili_smo_tuzla_r_017
bonjour_ba_iqos_posjetili_smo_tuzla_r_016

Wint je mjesto koje podsjeća da se jesen ne mora skrivati unutra da i dalje može biti sezona izlazaka, smijeha i dugih večeri uz dobar ritam.

Udobni kauči, ili visoke stolice, sunce i lagani povjetarac savršen recept za bezbrižan cozy trenutak.

bonjour_ba_tuzla_posjetili_smo_iqos_G1

Puls grada uz jesenju svjetlost u Slobodi

Na Trgu Slobode sve ostaje poznato, a opet svaka sezona donese novi ton. Jutarnja gužva oko šankova, miris svježe kafe i sok od cijeđene narandže uz pogled na trg stvaraju prizor koji lako postane ritual.

Ovaj kafić, simbol centra grada, i dalje spaja generacije od ranih sastanaka do kasnih razgovora uz lagane lounge tonove.

bonjour_ba_iqos_posjetili_smo_tuzla_r_05
bonjour_ba_01

Mi smo ovdje započeli dan uz cijeđenu narandžu i latte i ostali duže nego planirano. Jer Sloboda ima tu moć da običan trenutak učini posebnim, bez buke, bez dima samo ritam grada i vi.

bonjour_ba_tuzla_posjetili_smo_iqos_G3

Mi smo ih posjetili. Sada je red na vas. Stay curious.

*IQOS nije proizvod bez rizika i oslobađa nikotin koji izaziva ovisnost. Samo za punoljetne.

 

Ovaj sadržaj je nastao u suradnji sa IQOS Curious X

Produkcija: Bonjour.ba


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!