Kašahana - zavirili smo u novo omiljeno mjesto u Sarajevu za zdravi i fini doručak

GOURMET
13.8.2019.

Doručak je za mnoge od nas omiljeni dio dana. Uz ovaj poseban gastro ritual vežemo neke od omiljenih uspomena, mirisa i okusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Važan je i zbog nutritivnih svojstava, a u užurbanim danima, kada ga ne stižemo pripremiti doma, važno je birati adrese koje nude zdrave, hranjive i fine jutarnje zalogaje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas se u Sarajevu, u ulici Kranjčevićeva 11, otvorila Kašahana, novi maleni, ali preslatki bistro koji su pokrenuli Selma i Tarik, bračni par, iz ljubavi prema coffee shopovima, zdravoj hrani i druženjima. Selma nas je provela kroz Kašahanu i otkrila zašto će se ovo mjesto naći i na vašem gastro kompasu.

Što vam je bio motiv za otvaranje Kašahane? A inspiracija za samo ime?

Prvenstveni motiv je bio pronalazak izvora primanja u jednom prelomnom trenutku života i dotadašnje karijere. A onda se poklopilo nekoliko kockica. Kašahana je rezultat prijave na jedan konkurs za dodjelu sredstava za pokretanje biznisa i samozapošljavanje. Sama ideja je nastala kroz brojna putovanja na koja supruga i ja idemo te pronalaženje malih mjesta sa “dušom” u velikim turističkim centrima. Često smo komentarisali kako više takvih mjesta (tzv. “coffee shops”) u Sarajevu fali i kako ćemo jednog dana imati nešto svoje. A to “nešto naše” je nastalo jednostavno iz našeg svakodnevnog života.

Oboje se trudimo voditi računa o svom zdravlju, a to znači i hraniti se zdravo te obavezno doručkovati. Otkrili smo zobene kaše, probavali i jeli razne varijacije, a onda kad je došao taj presudni momenat smo jednostavno odlučili da su kaše to posebno što želimo ponuditi. 

Inspiracija za ime je bila ta da želimo imati prepoznatljivo ime koje će biti jasno, a istovremeno imati i notu tradicionalnog bosanskohercegovačkog u sebi. Smatramo da smo s jednostavnom prostorijom u kojoj se jedu kaše dobro izabrali. 

Čime ste se vodili pri uređenju Kašahane?

Znali smo da želimo prozračan i funkcionalan prostor. Pronašli smo par ideja na Pinterestu te ih proslijedili našoj arhitektici Lejli Duran kao polaznu tačku. Ona je odgovorna za sve što se dalje dešavalo. Naše je samo bilo da izaberemo šta nam se više sviđa od danih prijedloga.  

Koja će se sve jela naći u vašoj ponudi?

U našoj ponudi su prvenstveno tople zobene kaše s dodacima koje čine orašasti plodovi, svježe voće, puteri od orašastih plodova, domaći chia džem i sl. Pored toga, nudit ćemo chia puding, te sendviče/tostove na našem domaćem hljebu s avokadom te orašastim puterima i svježim voćem. Od pića su to kafe, domaći čajevi te prirodni sokovi. Jako nam je važno naglasiti da u svim prilikama u kojima možemo koristimo domaće proizvode te naročito rado uspostavljamo saradnju s domaćim brendovima koji proizvode puter od kikirikija (Biona), puter od lješnjaka (Noccio), prirodne sokove (Sherbetlook). Također smo uspostavili saradnju s domaćom specialty coffee pržionicom (Ćejf Coffee Roastery) te ćemo u Kašahani praviti njihovu kafu. 

Što svakako moramo isprobati u Kašahani?

Jednu od naše tri kaše: Protein Power kašu, Force of Nature kašu ili Goodness Overload kašu. Ili sve tri. :) Ali i sve ostalo svakako preporučujemo. 

GOURMET , 13.8.2019.

Klik i saznajte više o sljedećim pojmovima:

Sviđa ti se članak? Podijeli ga s prijateljima.

Povezani članci

Članci iz rubrike

Tekst by:

BONJOUR.ba

Foto by:

Aida Redžepagić

Podijeli:

Posljednje objavljeno