Upoznajte Karmen, zaljubljenicu u kulinarstvo, koja nam je otkrila recept za #mljac rižoto - Bonjour.ba - bh.lifestyle m...

Upoznajte Karmen, zaljubljenicu u kulinarstvo, koja nam je otkrila recept za #mljac rižoto

Tekst:

Ana Rotim

GOURMET
19.10.2022.

Složili bismo se da je otkrivanje nekih novih aroma, kao i spajanje jedinstvenih okusa ono što čini svijet kulinarstva jednom posebnom avanturom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Upravo zbog toga u našu Gourmet rubriku često volimo ugostiti zaljubljenike u svijet kuhinje i umjetnosti spajanja posebnih aroma u cjelovita jela. Stoga, kako bismo otkrili neko posebno ali i veoma ukusno jelo, ovog puta razgovarali smo s Karmen Jurčić, djevojkom sa zanimljivom kulinarskom pričom. Naime, Karmen je mlada dama iz Gruda koja je širu publiku osvojila kulinarskim vještinama u tv emisiji MasterChef Hrvatska, a svojim jelima osigurala je mjesto među Top 5 finalista prethodne sezone. 

U razgovoru s našim uredništvom Karmen je otkrila da je trenutno student gastronomije na Visokoj školi Aspira odnosno međunarodnom studiju koji podrazumijeva stjecanje menadžerskih znanja i kulinarskih vještina, te otkrila, da je uz prijavu na MasterChef, odluka o daljnjem obrazovanju bila jedna od onih važnijih u životu.


Karmen Jurčić


Pri našem upitu o njezinom kulinarskom putu Karmen je simpatično odgovorila “Na pitanje odakle ljubav prema kuhinji ili odakle uopće ideja za MasterChef-om ni dan danas nemam odgovor. Kažu da one neplanirane stvari kojima  dozvolimo da se dese bez kalkuliranja i očekivanja su najbolja prekretnica u našim životima. Baš kao i moj spontani ulazak u kulinarski svijet koji me drži i dan danas te svakog dana traži da učim nešto novo kako bih postala najbolja verzija.“





S obzirom da smo vrlo rado zavirili u kulinarski svijet ove mlade dame, morali smo otkriti i recept za njeno omiljeno jelo.
„Tko me poznaje, zna koliko uživam u rižotu. Za mene je to jelo na kojem možda najviše radim kako bi svaki put pokušala napraviti još bolju verziju od onog prijašnjeg. Na Instagram profilu sam podijelila jednu svoju verziju rižota ali nisam ostavila recept, zato ga sada možete pronaći na Bonjour.ba", poručila je Karmen. Detaljan popis sastojaka kao i sami postupak ovog #mljac rižota donosimo u nastavku.

Sastojci:

  • Orada
  • Crveni luk
  • Češnjak
  • Korjenasto povrće
  • Ružmarin
  • Timijan
  • Crveni papar
  • Sol
  • Bijelo vino
  • Cikla
  • Grčki jogurt
  • Jabuka
  • Maslac
  • Maslinovo ulje
  • Riža Arborio
  • Sol
  • Papar
  • Muškatni oraščić


Postupak:

Temeljac napraviti od ostataka ribe i korjenastog povrća

Krema od cikle i jabuke:

Na maslacu i timijanu sotirajte prethodno kuhanu ciklu s jabukom na laganoj vatri. Kada jabuka omekša zajedno s ciklom , prebaciti u cutter, sameljite, dodajte grčkog jogurta i par kockica maslaca. Začinit i dodati muškatni oraščić. Blendajte dok ne dobijete kremu.

Na malo maslinovog ulja sotirajte luk i češnjak. Kada to užuti dodati prethodno očišćenu oradu sitno sjeckanu, te začiniti crvenim biberom, ružmarinom i timijanom. Dodajte rižu. Kada je riža vruća na dodir, dodajte malo bijelog vina dok ne ispari.

Zalijevajte s temeljcem i miješajte bez prestanka. Ugasite vatru dodajte šaku parmezana i par kockica maslaca. Miješati dok ne postane kremasto. Čips od kožice orade dehidrirati u pećnici na 170°C cca 40 minuta. Na servirani rižoto dodati čips od orade i kremu od cikle i jabuke.

Dobar tek!


* * *
Foto: Karmen Jurčić

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno