TEKST: Ana Rotim

DATUM OBJAVE: 17.10.2022.

Složili bismo se da je otkrivanje nekih novih aroma, kao i spajanje jedinstvenih okusa ono što čini svijet kulinarstva jednom posebnom avanturom.


Upravo zbog toga u našu Gourmet rubriku često volimo ugostiti zaljubljenike u svijet kuhinje i umjetnosti spajanja posebnih aroma u cjelovita jela. Stoga, kako bismo otkrili neko posebno ali i veoma ukusno jelo, ovog puta razgovarali smo s Karmen Jurčić, djevojkom sa zanimljivom kulinarskom pričom. Naime, Karmen je mlada dama iz Gruda koja je širu publiku osvojila kulinarskim vještinama u tv emisiji MasterChef Hrvatska, a svojim jelima osigurala je mjesto među Top 5 finalista prethodne sezone. 

U razgovoru s našim uredništvom Karmen je otkrila da je trenutno student gastronomije na Visokoj školi Aspira odnosno međunarodnom studiju koji podrazumijeva stjecanje menadžerskih znanja i kulinarskih vještina, te otkrila, da je uz prijavu na MasterChef, odluka o daljnjem obrazovanju bila jedna od onih važnijih u životu.


Karmen Jurčić


Pri našem upitu o njezinom kulinarskom putu Karmen je simpatično odgovorila “Na pitanje odakle ljubav prema kuhinji ili odakle uopće ideja za MasterChef-om ni dan danas nemam odgovor. Kažu da one neplanirane stvari kojima  dozvolimo da se dese bez kalkuliranja i očekivanja su najbolja prekretnica u našim životima. Baš kao i moj spontani ulazak u kulinarski svijet koji me drži i dan danas te svakog dana traži da učim nešto novo kako bih postala najbolja verzija.“





S obzirom da smo vrlo rado zavirili u kulinarski svijet ove mlade dame, morali smo otkriti i recept za njeno omiljeno jelo.
„Tko me poznaje, zna koliko uživam u rižotu. Za mene je to jelo na kojem možda najviše radim kako bi svaki put pokušala napraviti još bolju verziju od onog prijašnjeg. Na Instagram profilu sam podijelila jednu svoju verziju rižota ali nisam ostavila recept, zato ga sada možete pronaći na Bonjour.ba", poručila je Karmen. Detaljan popis sastojaka kao i sami postupak ovog #mljac rižota donosimo u nastavku.

Sastojci:

  • Orada
  • Crveni luk
  • Češnjak
  • Korjenasto povrće
  • Ružmarin
  • Timijan
  • Crveni papar
  • Sol
  • Bijelo vino
  • Cikla
  • Grčki jogurt
  • Jabuka
  • Maslac
  • Maslinovo ulje
  • Riža Arborio
  • Sol
  • Papar
  • Muškatni oraščić


Postupak:

Temeljac napraviti od ostataka ribe i korjenastog povrća

Krema od cikle i jabuke:

Na maslacu i timijanu sotirajte prethodno kuhanu ciklu s jabukom na laganoj vatri. Kada jabuka omekša zajedno s ciklom , prebaciti u cutter, sameljite, dodajte grčkog jogurta i par kockica maslaca. Začinit i dodati muškatni oraščić. Blendajte dok ne dobijete kremu.

Na malo maslinovog ulja sotirajte luk i češnjak. Kada to užuti dodati prethodno očišćenu oradu sitno sjeckanu, te začiniti crvenim biberom, ružmarinom i timijanom. Dodajte rižu. Kada je riža vruća na dodir, dodajte malo bijelog vina dok ne ispari.

Zalijevajte s temeljcem i miješajte bez prestanka. Ugasite vatru dodajte šaku parmezana i par kockica maslaca. Miješati dok ne postane kremasto. Čips od kožice orade dehidrirati u pećnici na 170°C cca 40 minuta. Na servirani rižoto dodati čips od orade i kremu od cikle i jabuke.

Dobar tek!


* * *
Foto: Karmen Jurčić


Bonjour

Ne znaš da li su bolji wagyu sushi ili kokteli. Znaš samo da ovdje dolaziš opet.

TEKST: Dragana Rauš

Ne znaš da li su bolji wagyu sushi ili kokteli. Znaš samo da ovdje dolaziš opet. Ne znaš da li su bolji wagyu sushi ili kokteli. Znaš samo da ovdje dolaziš opet.

Nova gastro tačka na Trgu slobode, stvorena je za one koji znaju cijeniti hranu koja je jednako ugodna za oko i za nepce, vino koje se bira s polica od poda do plafona i koktele zbog kojih će ti svaki izlazak sa drugaricama biti kao scena iz serije Sex and the City.

 

 

Jer ponekad je samo novo mjesto dovoljno da ponovo zavoliš grad u kojem si godinama.

 

 

Ovdje je sve u detalju, od teksture burrate na pizzi do wagyu sushija koji ne očekuješ u srcu Tuzle. Svaki tanjir je mala priča za sebe, a svaka fotografija uhvati djelić ambijenta koji podsjeća na privatnu vinsku sobu u kojoj bi rado da izgubiš pojam o vremenu.

 

 

Petkom se svjetla priguše, bend zasvira, a Trg slobode pretvori se u savršeno mjesto za afterwork druženje koje se lako oduži do kasno.

Don Papa je za one koji vole spoj elegancije i spontanosti. Za one koji cijene dobru kuhinju, ali i dobru priču.

 

 

FOTO: @the_maya_b


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!