TEKST: Ana Rotim

DATUM OBJAVE: 23.1.2023.

Tradicionalne slastice i recepti koje smo prepisali od naših najstarijih imaju posebno mjesto na gourmet sceni.


Ta autentična i lokalna jela prepoznatljivog okusa volimo raditi kod kuće, a često nam izmame osmijeh na lice kada ih vidimo na jelovniku omiljenih foodie lokacija. Tako desert koji iza sebe ima dugu tradiciju u istočnoeuropskoj kulturi je žito sa šlagom koje može poslužiti kao slasni doručak.  





Desert poznate recepture, ali i neodoljivog okusa motivirao nas je da ovih dana zalutamo ulicama Sarajeva i posjetimo adresu Pod bedemom gdje je ušuškan Caffe Kamarija - Point of view.

O ovoj lokaciji s primamljivim pogledom na metropolu Bosne i Hercegovine gdje možete uživati u omiljenim aromama toplih napitaka i ranije smo vam pisali. No, ovog puta razlog našeg posjeta je ukusno žito, s neodoljivim preljevom od čokolade i dodatkom šlaga koje će vas podsjetiti na neke dane iz djetinjstva. 

Koga vi ovih dana vodite na ovu ukusnu slasticu?


* * *
Foto: @streetfashion.ba, Caffe Kamarija


Bonjour

Pita od šljiva s cimetom i mrvicama: Desert koji miriše na djetinjstvo

TEKST: Adelisa Mašić

Pita od šljiva s cimetom i mrvicama: Desert koji miriše na djetinjstvo Pita od šljiva s cimetom i mrvicama: Desert koji miriše na djetinjstvo

Šljive su upravo u sezoni i teško je zamisliti bolji način da ih iskoristimo nego u sočnom desertu koji spaja jednostavnost i toplinu domaće kuhinje.

Hrskave mrvice, miris cimeta i sočno voće stvaraju kombinaciju kojoj je teško odoljeti, posebno u jesenjim danima kada tražimo nešto što grije i podsjeća na bakin sto.

 



Ono što ovaj recept čini posebnim jeste to što ne zahtijeva puno vremena ni komplikovane korake. Dovoljno je pripremiti tijesto, posuti ga šljivama i cimetom, a zatim završiti sve slojem prhkih mrvica. 

 



Nakon pečenja, kuća će mirisati na spoj voća i maslaca, a svaki zalogaj donosi savršen balans slatkog i kiselkastog.

Kako se pravi?  
 


 

  • Pripremite tijesto od brašna, maslaca, šećera, jaja i praška za pecivo.
  • Rasporedite ga u kalup i preko stavite očišćene i narezane šljive.
  • Dodajte malo šećera i cimeta za puniji okus.
  • Na kraju pospite mrvicama od brašna, maslaca i vanilin šećera.
  • Pecite oko sat vremena na 180°C dok površina ne postane zlatna i hrskava.

     



Ovaj desert možete poslužiti topao uz kuglu sladoleda ili šlag, ali jednako je ukusan i sam. Idealno za popodnevnu pauzu, druženje s prijateljima ili kao slatki završetak vikenda.

Pogledajte najnovije teme na Bonjour.ba 

Foto: @blairgreyx


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!