Kako više čitati ove godine? Imamo par trikova. - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Kako više čitati ove godine? Imamo par trikova.

Tekst:

Bonjour.ba

POSAO & ŽIVOT
13.3.2020.

Čitanje je jedan od najstarijih načina učenja, ali i najzabavnijih i najdetaljnijih trikova za dozu inspiracije te može unijeti puno pozitivnih stvari u vašoj svakodnevici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brojni su razlozi zašto biste već danas trebali početi više čitati – od mogućnosti većeg educiranja i proširenja vokabulara pa sve do poboljšanja memorije i razvijanja drugačijeg mišljenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kroz čitanje ćete se osjećati bolje, kvalitetno provesti svoje vrijeme, pronaći motivaciju, biti zadovoljniji i sretniji, a istovremeno ćete izbjeći brojne toksične sadržaje koji bi stigli do vas kroz razne medije i društvene mreže.


No, poznavajući ritam života današnjice, nekada je teško uvesti čitanje u svoj stalni raspored. Kako biste to promijenili i učinili čitanje svakodnevnom sastavnicom svog života i najdražim izvorom inspiracije kroz tjedan, pročitajte jedan od trikova koje izdvajamo u nastavku.

VODITE DNEVNIK ČITANJA

Ukoliko želite efektno povećati količinu vremena kojeg provodite čitajući, možete voditi dnevnik čitanja.
U jednoj bilježnici ili u svom planeru, zabilježite na način koji vama najviše odgovara da ste pročitali određeni broj stranica u određeno vrijeme u danu. Ako nastavite tako svakog dana, uskoro će vam to preći u naviku i uvijek ćete u to doba u danu posezati za knjigom, čitati više i uspjeti u svom cilju.

PITAJTE SE ZAŠTO ČITATE

Ako pomislite zašto zapravo želite čitati i kako će se to odraziti na vas za 10 dana, par mjeseci ili godina, biti ćete motiviraniji čitati danas jer ćete znati da će vam to donijeti pozitivne stvari u u budućnosti.


NEKA JE KNJIGA UVIJEK BLIZU VAS

Na radnom stolu, u torbi kad krenete na kavu, kraj kreveta. Sve su ovo mjesta na kojima možete dok čekate ili dok se odmarate, posegnuti za knjigom i pročitati par stranica umjesto da radite nešto drugo.

ČITAJTE TEMATIKU KOJA VAM SE SVIĐA

Ukoliko vam se neka knjiga ne sviđa, jednostavno ju ostavite.
Nemojte se siliti završiti ju samo zato kako to ne bi ostala nepročitana knjiga.
Radije se posavjetujte sa svojim prijateljima ili osobom koja radi u knjižnici o naslovima koji bi vam mogli biti zanimljivi i uživajte u čitanju knjiga koje se vama sviđaju.

SLUŠAJTE AUDIO KNJIGE

Ok, stalno ste u žurbi i nikako ne stižete čitati? Ili vam čitanje jednostavno nije privlačno? Probajte slušati audio knjige.
One su jednako zabavan način učenja o stvarima koje vam se sviđaju i moderan način čitanja koji možda bude po vašoj mjeri.

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno