TEKST: Ilda Lihić-Isović
DATUM OBJAVE: 24.5.2020.
Kutak za kavu može biti zanimljiv dekor i efektan dio interijera u dnevnom boravku ili u kuhinji pogotovo ako ga upotpunite bar kolicima, otvorenim policama, kućnim biljkama, zanimljivim šoljicama ili uokvirenim citatima o kavi.
Ne samo da će začiniti cijelo iskustvo ispijanja kave, nego će donijeti i osvježenje u prostor.
Ljubitelji kofeina sa idejama u nastavku mogu obogati prostor, sastaviti aranžman koji je funkcionalan i vizuelno privlačan, dati mu osobnu notu, a za koji ne treba puno novca, nego malo mašte, vremena i strpljenja. Sve što trebate učiniti je pronaći savršeno mjesto za svoj kućni coffee kutak, dodati staklenku sa kolačićima, nekoliko šalica, čaša i naravno vaš aparat za kavu.
KUHINJSKI PULT
Ako vam je kuhinjski pult manjih dimenzija, poslužite se postoljem, dodatnim ormarićem, kako biste sve neophodne sastojke za kavu lagano grupisali. Također, možete dodati policu iznad svog aparata za kavu u koju ćete staviti šalice, kavu i druge potrepštine. Međutim, ako je vaš pult velik i imate dovoljno prostora, jednostavno uredite svoj kutak za kavu sa detaljima koji izražavaju vašu individualnost i stil. Možete dodati lončiće, jedinstvene šalice sa zanimljivim printom, uokvirene citate, šarene zdjelice i sve što želite.
OTVORENE POLICE
Uz otvorene police u jednom dijelu kuhinje možete kreirati posebni kutak za kavu.
Vaša cijela ideja ovisi o materijalu police koju ćete odabrati. Dakle, ako ste se odlučili za starije, drvene police, to će stvoriti vintage esenciju koja je ovih dana prilično u trendu, a ako ste ljubitelj minimalizma birajte metalne police i slike u industrijskom stilu. Uz standardne žlice, zdjelice, šalice i tanjure koje krase police, u dekor uključite satove, vintage detalje ili grančice.
BAR KOLICA
Ona su savršeno rješenje za sve kofeinske ljubitelje koji nemaju dovoljno prostora. Ideja nam se mnogo dopala jer se radi o posebnom prostoru za kafu koji vrlo jednostavno pomjerite u prostoriju koja vama odgovara, spremiti u kuhinju za doručak ili prebaciti u dnevnu sobu ako ste organizovali druženje sa prijateljima.

Foto: one-thousandoaks.com
PRILAGOĐENI BAR
Prilagodite svoj kutak za kavu tako što ćete jedan kuhinjski ormarić preurediti u svojevrstan stolić i iskoristiti za smještaj svih potrebnih sastojaka za kavu. Vrata ormarića možete zatvoriti kad ga ne koristite i na ovaj način ostavljate dovoljno prostora na kuhinjskom pultu za pravljenje omiljenih recepata.
U nastavku vam donosimo još inspirativnih ideja kako urediti kutak za kavu.
Foto: @my.farmhouse.fanatic.life
Foto: @lifeonlorenzo
Foto: @peoniesandtwine
TEKST: Ada Ćeremida
Miris medenjaka, toplina cimeta i ona meka blagdanska svjetlost teško je zamisliti prazničnu sezonu bez tog osjećaja doma koji se pojavi čim upalimo prvu adventsku svijeću.
Ove godine, društvene mreže preplavio je jedan poseban trend: adventski vijenac napravljen u potpunosti od medenjaka. Jestiv, dekorativan i tako cozy, ovaj vijenac spaja sve ono što volimo u decembru: DIY, blagdansku kreativnost i mirise koji vraćaju najljepše uspomene.
Upravo takav jedan primjer stigao nam je od Nikoline, kreatorke iza Mart dizajn profila, čiji je mirisni, ručno rađeni vijenac odmah privukao pažnju.
Za sve koji žele unijeti još više topline u svoj dom, donosimo recept koji je Nikolina podijelila sa nama za medenjake i korak-po-korak upute kako pretvoriti jednostavno tijesto u najšarmantniju božićnu dekoraciju koju ćete staviti na sto.
Potrebni sastojci za tijesto:
150 g maslaca sobne temperature
150 g smeđeg šećera
1 jaje
115 g meda
1 kašičica arome vanilije
400 g glatkog brašna
1 kašičica sode bikarbone
1 kašičica začina za medenjake
Za početak, u većoj posudi pomiješajte glatko brašno, sodu bikarbonu i začine za medenjake kako bi se mirisi ravnomjerno rasporedili kroz cijelo tijesto. U drugoj posudi izmutite maslac i šećer dok ne postanu kremasti, zatim dodajte jaje i ponovo kratko izmutite. Kada se smjesa poveže, umiješajte med i aromu vanilije. 
Suhe sastojke potom lagano dodajte u ovu kremastu smjesu i umijesite mekano, pomalo ljepljivo tijesto, baš takvo treba biti, pa nemojte dodavati više brašna.
Na kraju ga zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u frižider najmanje dva sata da se lijepo stisne i bude lakše za oblikovanje.
Kada se tijesto dovoljno ohladilo, razvaljajte ga na debljinu od oko 3–4 mm, idealno direktno na papiru za pečenje kako biste ga kasnije lakše prebacili.
Zatim, pomoću okruglog rezača, manjeg tanjira ili bilo kojeg okruglog predmeta, izrežite veliki vanjski krug promjera oko 30 cm, a potom i manji unutarnji krug od približno 10 cm tako dobijate bazu za svoj jestivi adventski vijenac.
Od preostalog tijesta izrežite pahuljice, zvjezdice ili kombinaciju oblika koji vam se najviše sviđaju, jer će upravo oni dati volumen i slojevitost gotovom vjencu. Sve dijelove pecite 9–11 minuta na 180°C, dok rubovi ne poprime laganu zlatnu nijansu. 
Nakon što se ohlade, pripremite glazuru tako što ćete pomiješati šećer u prahu s nekoliko kapi limuna, prilagođavajući gustinu po potrebi. Prebacite glazuru u vrećicu za ukrašavanje i iscrtajte rubove pahuljica i zvjezdica, pa ih ostavite da se potpuno osuše oko pola sata.
Kada je sve spremno, počnite slagati vijenac: na osnovni krug lijepite pahuljice malom količinom glazure i slažite ih u lagani preklop kako bi izgledale bogato, razigrano i dekorativno. Na kraju dodajte suhe naranče, anis, štapiće cimeta ili čipkaste mašnice za dodatnu teksturu i vintage šarm.
Postavite četiri male svijeće i vaš cozy, mirisni i potpuno jestivi adventski centerpiece je spreman da ukrasi blagdanski stol.
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!